`
Fietsvakanties voor iedereen
Rijnroute Fietsen - Fietsvakantie van bron tot monding van de Rijn
 
Facebook
Youtube
Email
Fietsvakantie ZOEKER
FietsvakantieZOEKER
Rijnroute - totaal - van bron tot monding
niveau :
duur :
30 dagen
comfort :
periode
mei jun jul aug sep
reiscode
NL0DE010
interesse Hotelfietsvakanties Natuur Historie Cultuur
prijs vanaf 3499
Rijnroute - totaal - van bron tot monding
Bekijk foto's

In één Maand langs de hele Rivier!

Rijnroute - totaal - van bron tot monding

Van bron tot monding langs één van Europa's langste en indrukwekkendste stromen. Op zijn 1.239 km lange weg verbindt de Rijn verschillende culturen en landschappen. Ontstuimig beginnend in Zwitserland tot kalm uitmondend in onze Noordzee. Deze route is een 'must-do' voor de echte fietsliefhebber! Een enkele etappe van de Rijnroute fietsen kan natuurlijk ook.

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Chur
Dag 2: Rondrit Chur via Disentis (ca. 65 km + trein)
Dag 3: Chur – Feldkirch (ca. 65 km)
Dag 4: Feldkirch – St. Gallen (ca. 45 km + trein)
Dag 5: St.Gallen – Konstanz (ca. 45 km)
Dag 6: Konstanz – Schaffhausen (ca. 50 km)
Dag 7: Schaffhausen – Waldshut-Tiengen (ca. 60 km)
Dag 8: Waldshut-Tiengen – Basel (ca. 50 km + trein)
Dag 9: Basel – Breisach (ca. 50 km)
Dag 10: Breisach - Rheinau (ca. 50 km)
Dag 11: Rheinau - Straatsburg (ca. 45 / 50 km)
Dag 12: Straatsburg - Rastatt (ca. 55/60 km)
Dag 13: Rastatt - Germersheim (ca. 60 km)
Dag 14: Germersheim – Speyer (ca. 25 km)
Dag 15: Speyer – Worms (ca. 60 km)
Dag 16: Worms – Mainz (ca. 55 / 70 km)
Dag 17: Mainz – Rüdesheim (ca. 30 / 40 km)
Dag 18: Rüdesheim – Koblenz (ca. 35 / 70 km)
Dag 19: Koblenz – Bad Honnef/Omgeving (ca. 45 km)
Dag 20: Bad Honnef/Omgeving – Keulen (ca. 45 km)
Dag 21: Keulen – Düsseldorf/Neuss (ca. 53 km)
Dag 22: Düsseldorf/Neuss – Duisburg (ca. 43/49 km)
Dag 23: Duisburg - Wesel (ca. 47 km)
Dag 24: Wesel - Emmerich (ca. 52 km)
Dag 25: Emmerich - Arnhem (ca. 41 km)
Dag 26: Arnhem - Wijk bij Duurstede (ca. 65 km)
Dag 27: Wijk bij Duurstede - Leerdam (ca. 40 km)
Dag 28: Leerdam - Papendrecht (ca. 74 km)
Dag 29: Papendrecht – Rotterdam (ca. 31 km)
Dag 30: Vertrek vanuit Rotterdam

Dag 1:    Aankomst Chur

Check-in in je hotel en laat je bekoren door de romantische sfeer in Chur, de oeroude hoofdstad van het kanton Graubünden. Geniet van het zicht op de Bischofsburg tegen het imposante, omringende Alpenlandschap. Slenter door het historische stadsdeel om alvast in de stemming te komen voor de enerverende fietsdagen die je staan te wachten.

 

Dag 2:    Rondrit Chur via Disentis (ca. 65 km + trein)

Je begint je dag met een treinreis naar Disentis, waar Voor- en Achter-Rijn samenvloeien. Na een bezoek aan één van Europa's oudste kloosters daal je af door het Voor-Rijndal, waar het reto-romaans nog domineert. Het is een indrukwekkende kloof, met canyonachtige kenmerken, die de Rijn hier heeft uitgesleten. 

 

Dag 3:    Chur – Feldkirch (ca. 65 km)

Vandaag gaat het, wat vlakker, naar Liechtenstein. In de hoofdstad Vadus zijn er naast een boeiend kunstmuseum, ook vorstelijke wijnkelders waar je op zoek kunt gaan naar een paar uitgelezen wijnen. Op een steenworp afstand ligt het historisch fraaie Feldkirch met het perfect bewaard gebleven slot Schattenburg, dat hoog boven de stad uittorent.

 

Dag 4:    Feldkirch – St. Gallen (ca. 45 km + trein)

Eenmaal op de fiets volg je vandaag de wilde, Zwitserse Rijn tot aan de Bodensee. Het nauwe Alpendal verbreedt zich, en al gauw dienen zich de eerste wijngaarden aan. Bijzonder is, dat in de heuvels rond het historische Altstätten al meer dan 1000 jaar uitstekende wijnen worden geproduceerd. Deze fijne fietsdag eindigt vandaag in St. Gallen.

 

Dag 5:    St.Gallen – Konstanz (ca. 45 km)

Vandaag op weg langs de oevers van het schilderachtige Bodenmeer. Eerst naar Altenrhein met zijn architectonisch wonderlijke ‘Hundertwasser Markthal’ en het bedevaartsoort Rorschach. De route gaat verder door pittoreske dorpjes omgeven door de appelboomgaarden van Mostindien. Geniet van de avond in het gezellige havengebied van Konstanz.

 

Dag 6:    Konstanz – Schaffhausen (ca. 50 km)

Na het verlaten van Konstanz passeer je op je route verder langs het Bodenmeer schilderachtige, Zwitserse vissersdorpjes. Je bezoekt één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Zwitserland: Stein am Rhein. Maar het echte hoogtepunt van de dag zijn toch echt de watervallen en indrukwekkende burcht Munat in Schaffhausen.

 

Dag 7:    Schaffhausen – Waldshut-Tiengen (ca. 60 km)

Als je wilt zijn de watervallen van Schaffhausen per boot van écht heel dichtbij te bewonderen. Eenmaal op de fiets op weg naar Waldshut blijken het klooster op het eiland Rheinau, de charmante vissersplaatsjes onderweg en Kaiserstuhl, de kleinste stad van Zwitserland, even indrukwekkend als het fraaie bedevaartsoord Bad Zurzach.

 

Dag 8:    Waldshut-Tiengen – Basel (ca. 50 km + trein)

Vandaag door de dubbelstad Laufenburg, en in Bad Säckingen, over Europa's langste, overdekte, houten brug. Bezoek Schloss Beuggen, ooit zetel van de Duitse Orde, en de Romeinse ruïnes in Kaiseraugst. In Rheinfelden stap je op de trein naar Basel, de ommuurde, middeleeuwse bisschopstad met vele musea en sinds jaar en dag culturele hoofdstad van Zwitserland.

 

Dag 9:    Basel – Breisach (ca. 50 km)

Je verlaat het stadse Basel langs de typisch Franse kanalen en steekt via één van de Rijnstuwen over naar de Duitse zijde van de rivier met zijn idyllische uiterwaarden. Je passeert Neuenburg am Rhein, zichtbaar ooit een belangrijke vestingstad. Breisach was in de Romeinse tijd ook een fort om de Rijnoversteek te beveiligen. De middeleeuwse bouwwerken op de Münsterberg zijn goed bewaard gebleven en geven een schilderachtig stadsbeeld. 

 

Dag 10:    Breisach - Rheinau (ca. 50 km)

Vanuit Breisach volg je het Rijnfietspad aan de oostkant van de Rijn. Je passeert de Kaiserstuhl, een van de kleinste en meest idyllische wijnstreken van Duitsland. Vanaf de kasteelruïnes in Burkheim kun je genieten van een fantastisch uitzicht over het wijngebied, dat is aangelegd op vulkanische rotsen. Een bezoek aan de binnenstad van Burkheim is absoluut de moeite waard. Hierna passeer je een van de vele sluizen in de Rijn. Na de imposante RIjnsluis Mackolsheim fiets je door het enorme natuurreservaat 'Taubergießen' en ervaar je de oorspronkelijke Rijnweiden en bossen van dichtbij.

 

Dag 11:    Rheinau - Straatsburg (ca. 45 / 50 km)

Voor de rit naar Straatsburg heb je twee opties, óf via de Franse kant van de rivier langs 'Canal du Rhône au Rhin' óf je blijft aan de Duitse kant over de Rijndijk fietsen. Het Rijnfietspad voert onder andere door een prachtig natuurgebied naar Kehl. Vervolgens steek je de Rijn over via de beroemde 'Passerelle des Deux Rives', een symbool van het samengaan van Europese landen. De dag eindigt in magnifiek Straatsburg, de oude stad rond Petite France is een van de mooiste van Europa.

 

Dag 12:    Straatsburg - Rastatt (ca. 55/60 km)

Vandaag gaat fietsen bijna vanzelf door de idyllische uiterwaarden, te vinden aan zowel de Franse als Duitse zijde van de rivier. Een bezoek aan Soufflenheim, bekend om het typisch Elzasser aardewerk is een aanrader evenals het barokke paleis in Rastatt, dat wordt omgeven door restanten van vroegere, militaire vestingwerken. 

 

Dag 13:    Rastatt - Germersheim (ca. 60 km)

Een ontspannen rit over de Rijnoever naar de stad Karlsruhe, waarvan de contouren worden gedomineerd door de imponerende toren van het gelijknamige kasteel. Neem een kijkje in het Zwedenpaleis of de immense, klassieke koepelkerk van St. Stephan, één van de grootste in Zuid-Duitsland. Vestingstad Germersheim, pal aan de Rijn, is je eindbestemming.

 

Dag 14:    Germersheim – Speyer (ca. 25 km)

Vandaag een relatief korte etappe over de Rheinradweg. Langs groene, grazige rivieroevers gaat het naar de fraaie en gezellige Domstad Speyer. Deze - tijdens het Heilige Roomse rijk - keizerlijke stad kent een haast middeleeuwse sfeer. De kathedraal Mariendom is de grootste, Romaanse kerk ter wereld en staat dan ook op de UNESCO werelderfgoedlijst.

 

Dag 15:    Speyer – Worms (ca. 60 km)

Eerst naar historisch Schwetzingen met zijn voormalige zomerresidentie van de vorsten Karl Philipp en Karl Theodor. Peddel dan verder langs de Neckar naar de Romeinenstad Ladenburg. Door het hier vlakke Rijndal bereik je Keizer- en Nibelungenstad Worms met zijn 12e eeuwse Dom, Martin Luther monument en oudste, Europees Joodse begraafplaats.

 

Dag 16:    Worms – Mainz (ca. 55 / 70 km)

Je volgt idyllische weggetjes langs oude rivierarmen tot aan Oppenheim: stad van gotiek en wijn. De te bezoeken ondergrondse kelders vormen een indrukwekkend labyrint. Nog een klein stukje naar Mainz met zijn Keizerlijke Dom, Kurfürster slot, Gutenberg Museum, schilderachtige straatjes met vakwerkhuisjes en heerlijke wandelpromenades langs de rivier.

 

Dag 17:    Mainz – Rüdesheim (ca. 30 / 40 km)

De Rieslingroute volgend, passeer je romantische wijndorpjes als Eltville en Oestrich-Winkel. Voor het imposante, vroeg-gotische klooster Eberbach moet wel een ommetje worden gemaakt. In Rüdesheim aangekomen, bezoek je het St. Hildegard klooster of neem je de kabelbaan naar het indrukwekkende 19e eeuwse Niederwald Monument: ‘de hoeder over de Rijn’.

 

Dag 18:    Rüdesheim – Koblenz (ca. 35 / 70 km)

Start met een boottocht (ca. 1,5 uur) langs de wereldbefaamde Loreley. Eenmaal aan wal in St. Goar begint je fietsdag. Onderweg door de 'Middenrijn' (UNESCO werelderfgoed) fiets je langs prachtige  stadjes, als Boppard en Rhens, en een veelheid aan typische burchten. Bij het gezellige, historische Koblenz, gelegen aan de ‘Duitse Hoek’, zie je hoe Moezel en Rijn samenvloeien. 

 

Dag 19:    Koblenz – Bad Honnef/Omgeving (ca. 45 km)

Na een laatste blik op de 19e eeuwse Ehrenbreitstein gaat het via Neuwied naar het evenzeer fraaie Andernach. Onderweg zie je vele oude burchten en vestingwerken. Na Bad Hönningen, met een grenswal uit de Romeinse tijd, is een rustpauze in vakwerkstadje Linz geen slecht idee. Langs idyllische wijndorpen bereik je Bad Honnef, eindbestemming van deze dag.

 

Dag 20:    Bad Honnef/Omgeving – Keulen (ca. 45 km)

Langs de voet van het Siebengebirge over een fijn fietspad naar Königswinter waar Slot Drachenburg majestueus boven het Rijndal uittorent. Wandel in Bonn langs het oude raadhuis in Rococo stijl, het barokke Poppelsdorfer Slot of de Bonner Münster. Hoogtepunt van de dag blijkt toch de Dom van de metropool Keulen: de grootste, Noord-Europese, gotische kerk.

 

Dag 21:    Keulen – Düsseldorf/Neuss (ca. 53 km)

Langs grazige uiterwaarden met talrijke knotwilgen naar Dormagen. Zons blijkt een middeleeuws kleinood, een ideaal sprookjesdecor. Het oeroude Neuss, aan de monding van de Erft, is bekend om zijn 14e eeuwse Quirinus kathedraal. Eindoel is het chique Düsseldorf met zijn Königsallee, belangrijke kunstverzamelingen, leuke galeriën én 's werelds langste bierbuffet.

 

Dag 22:    Düsseldorf/Neuss – Duisburg (ca. 43/49 km)

Via het Rijnfietspad kom je al snel aan bij de ruïnes van de 'Kaiserpfalz'. Daarna fiets je door het hart van het Duitse mijnbouwgebied naar Duisburg, het belangrijkste centrum van de Midden-Europese staalindustrie, aan de monding van de Roer. Een boottocht door de grootste binnenhaven van Europa is onze tip als afsluiting van de dag! 

 

Dag 23:    Duisburg - Wesel (ca. 47 km)

Het havenkwartier Ruhrort is een bijzonder en uniek industrieel 'monument'. Vanaf hier fiets je naar het "Landschaftspark Duisburg-Nord", een oude staalfabriekterrein van zo'n 200 hectare. Hier krijg je een rondleiding waarbij je een voormalige hoogoven beklimt en onder meer een ertsbunker, giethal, gasmeter en de blazerzaal te zien krijgt. Na deze indrukwekkende, industriële tocht komen natuurliefhebbers aan hun trekken; de uitgestrekte graslanden en talrijke meren vormen een waar vogelparadijs. Je dag eindigt in de Hanzestad Wesel met het Pruisische Museum NRW en de Willibrordi kathedraal.

 

Dag 24:    Wesel - Emmerich (ca. 52 km)

Het eerste hoogtepunt van de dag is Xanten. In de historische binnenstand, aan de St. Victor's kathedraal kun je prima je eerste koffiestop plannen. Hier vind je ook het grootste archeologische openlucht museum van Duitsland dat zeker een bezoek waard is. Langs enkele, zeker met warm weer, zeer uitnodigende, zwemmeertjes fiets je richting de nimmer voltooide kerncentrale in Kalkar dat nu een attractiepark hebergt. Via de 'Golden Gate van de Niederrhein' fiets je Emmerich binnen waar de gezellige Rijnpromenade uitnodigt tot een heerlijke avondwandeling.

 

Dag 25:    Emmerich - Arnhem (ca. 41 km)

Een paar kilometer nog naar de Nederlandse grens, waar de Rijn splitst in Waal en Nederrijn. Volg de fraaie Nederrijnroute via Pannerden en Het Loo richting Arnhem. Ben je op tijd dan kun je wellicht een bezoek brengen aan een van de vele musea in deze stad zoals het Openluchtmuseum, Watermuseum, Wijnmuseum of het historische Airborne museum in Oosterbeek. Je kunt ook met de panoramalift bij de Eusebiuskerk naar het hoogste punt van Arnhem voor een majestueus uitzicht over de stad, Rijn en de Veluwe.

 

Dag 26:    Arnhem - Wijk bij Duurstede (ca. 65 km)

De Nederrijn kronkelt zich tussen de uitlopers van de Veluwe en de uiterwaarden van Rijn en Waal door. Je passeert Kasteel Doorwerth, een waterburcht, voor het eerst genoemd in 1260, en ook de 52 meter hoge Grebbeberg, met de militaire begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog. De Nederrijn stroomt verder naar Kasteel Amerongen, ook een voormalige waterburcht, met een schilderachtig park. De voormalige Dorestad Wijk bij Duurstede is je eindbestemming. In de 9e eeuw was dit een van de belangrijkste handelssteden in Noord-Europa. Bewonder hier de Grote Kerk (14e-15e eeuw), en de oude korenmolen 'Rijn en Lek', gelegen op de kruising van Nederrijn, Lek en Amsterdam-Rijnkanaal.

 

Dag 27:    Wijk bij Duurstede - Leerdam (ca. 40 km)

Na Nederrijn en Waal is de Linge de derde rivier in Driestromenland. Ze stroomt door een van Holland's mooiste fruitteeltgebieden, de Betuwe. Hier ligt ook je einddoel, de beroemde glasstad Leerdam. Steek met het Wijkse veer de Nederrijn over en via een brug het daaropvolgende Amsterdam-Rijnkanaal. Volg het Rijnfietspad naar de historische stadjes Buren en Geldermalsen. In Leerdam 'kling' je wellicht met een zelf geblazen glas op weer een heerlijke fietsdag.

 

Dag 28:    Leerdam - Papendrecht (ca. 74 km)

Nog één lange etappe! Via de oevers van de Linge bereik je Gorinchem, waar de de rivier uitmondt in de Boven-Merwede. Neem de tijd dit oude vestingstadje te bezoeken. Steek met de pont de rivier over naar Woudrichem, waar het plaatselijke fort de monding van de Maas in de Waal beveiligde. De rivier verandert nu steeds van naam; van Waal naar Boven-Merwede, naar Nieuwe Merwede, naar Nationaal Park de Biesbosch. Maak een boottocht of verken dit natuurgebied met de fiets. Via het historische Dordrecht kom je met de waterbus aan in Papendrecht.

 

Dag 29:    Papendrecht – Rotterdam (ca. 31 km)

Een korte tocht door de Alblasserwaard als afsluiter van deze fietsvakantie. Stop bij het wereldberoemde, waterrijke Kinderdijk (UNESCO-werelderfgoed) met zijn 19 antieke poldermolens op een rij. Dan langs de Nieuwe Maas, over de Erasmusbrug, naar dynamisch Rotterdam, op een 5e plaats in de top-10 van 'world top cities' (Lonely Planet's Best in Travel 2016). Hier sluit je je Rijnroute vakantie af en ben je een geweldige fietservaring rijker!

 

Dag 30:    Vertrek vanuit Rotterdam

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

 

Prijzen & data

VERTREKDATA

Maandag tot en met vrijdag van 30.04 – 28.08.2020

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

30.04 - 12.05 

€ 3499

2 persoonskamer incl. ontbijt

13.05 - 28.08 

€ 3699

toeslag 1 persoonskamer

 

€ 1190

toeslag alleenreizende

bovenop 1pk toeslag

€  330

toeslag huurfiets

 

€  345

toeslag e-bike

 

€  730

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren hotels

- heen- en terugreis

- onbijt(buffet)

- overige maaltijden

- routebeschrijving (Engelstalig of Duitstalig)

- fietshuur

- kaartmateriaal

- verzekeringen

- bagagevervoer

- toeristenbelasting 
- boottocht naar de Rheinfallfelsen  - S-Bahn Duisburg 
- entree Rosengartenmuseum Konstanz incl. 1x koffie/thee  

- treintickets

  Chur - Disentis

  Altstätten - Gais

  Rheinfelden - Basel

 

- Boottocht Rudensheim - St. Goar

 

- rondleiding door Landschaftspark Duisburg-Nord

 
Slapen & eten

Waar verblijf je ?

Je verblijft in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels, die zorgvuldig door ons zijn geselecteerd en behoren tot de best beoordeelde accommodaties in de etappeplaats. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. De eigenaren zijn ingesteld op fietsers.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je dineert. Ter plekke of op loopafstand zijn er altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. Je kunt er tijdens deze fietsvakantie ook voor kiezen om tegen een toeslag (op bijna) alle dagen op basis van halfpension te verblijven.

Chur - Ambiente Hotel Freieck***

Het hotel ligt zeer centraal gelegen waardoor diverse activiteiten snel bereikbaar zijn. Ook kunt u genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en kunt u uitrusten in de wintertuin met een kop koffie.

Strasbourg - LaGrange apart'Hotel****

LaGrange apart'Hotel is een luxere hotel in het centrum van strasbourg met op 5 minuten het treinstation. Gasten van het hotel hebben gratis toegang to het verwarmde binnenbad.

Rastatt - Hotel da Franco***

Dit sfeervolle hotel gevestigd in een 18e-eeuws pand geeft u een knusse sfeer. Het hotel biedt een ontbijtbuffet met zonneteras waardoor u in zomer lekker kan zonnen.

Germersheim - Hotel Germersheimer Hof***

Hotel Germersheimer Hof ligt in het historische centrum van Germersheim. Het hotel biedt een restaurant in landelijke stijl en gratis WIFI. Elke ochtend kunt u genieten van een ontbijtbuffet.

Speyer - Hotel am Technik Museum

Dit hotel ligt in het centrum van Speyer en het ligt in de deelstaat Rijnland-Palts. In het hotel kunt een 24 uurs receptie vinden en in de zomermaanden kunt u heerlijk zonnen op het terras

Feldkirch - Hotel Gasthof Löwen***

Dit typisch Oostenrijkse hotel ligt op de buitengrenzen van Feldkirch en geeft u echt een knus gevoel. Het hotel biedt een stoombad en restaurant met seizoensgebonden gerechten aa

St. Gallen - Einstein Hotel****

Het hotel ligt centraal in St. Gallen en u kunt dan ook diverse activiteiten bezoeken in de omgeving. Het hotel biedt een gastronomisch restaurant waar u heerlijk kunt genieten van een ontbijt of diner

Konstanz - Ibis Hotel am Benediktinerplatz***

Het Ibis hotel biedt comfortabele kamers op loopafstand van het Bodenmeer en de binnenstad van Konstanz. In de ochtend kunt genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet.

Schaffhausen - Hotel Park Villa***

Het hotel is gelegen in een rustige wijk van Schaffhausen waardoor u tot rust kan komen. Ook kunt u genieten van het a-la-carte restaurant welke regionale gerechten serveert.

Waldshut-Tiengen - Hotel Waldshuter Hof***

Hotel Waldshuter Hof is gelegen aan de Rijn en ligt dichtbij diverse winkel straatjes. De kamers zijn geluidsdicht en in het restaurant kunt u genieten van lokale gerechten.

Basel - Hotel Rochat***

Hotel Rochat ligt centraal in Basel maar is alsnog een rustige locatie. Het restaurant biedt een continentaal ontbijt. Zo kunt u na het ontbijt meteen de stad ontdekken binnen loopafstand.

Breisach - Hotel Kapuzinergarten***

Het hotel ligt in het schilderachtige Rijndal. Het hotel biedt u een restaurant met de traditionele gerechten uit baden waarbij u exclusieve wijnen kunt proeven.

Kappel-Grafenhausen - Euro-Hotel

Het Euro-Hotel ligt centraal gelegen in Kappel-Grafenhausen. Op 10 minuten vind het Europa Park Rust waar u heerlijk door de natuur kan struinen. Het hotel biedt een ontbijt buffet elke ochtend.

Praktische info

Utrecht-Chur: ca. 900 kilometer                                                                                    

Chur is per trein te bereiken, informeer bij de Treinreiswinkel voor meer informatie

dichtsbijzijnde luchthavens zijn Disentis of het grotere Zürich

voor deze fietstocht adviseren wij een fiets met minimaal 7 versnellingen

Reviews
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. cookie instellingen aanpassen
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice