Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Rijnroute Fietsen - Fietsvakantie van bron tot monding van de Rijn
 
Facebook
Youtube
Email
Fietsvakantie ZOEKER
FietsvakantieZOEKER
Rijnroute - totaal - van bron tot monding
niveau :
duur :
29 dagen
comfort :
periode
apr mei jun jul aug sep
reiscode
NL0DE010
interesse Hotelfietsvakanties Natuur Historie Cultuur
prijs vanaf 3289
Rijnroute - totaal - van bron tot monding
Bekijk foto's

Rijnroute - totaal - van bron tot monding

Rijnroute - totaal - van bron tot monding

Een spectaculaire ervaring: fietsen van bron tot monding langs één van Europa's langste en indrukwekkendste stromen, de Rijn. Op zijn 1.239 km lange weg verbindt rivier de Rijn de verschillende culturen en de diverse landschappen van Zwitserland, Vorstendom Liechtenstein, Oostenrijk, Duitsland en Nederland om, tot rust gekomen, uit te monden in de Noordzee. De Rijnroute is een must-do voor fietsliefhebbers! Een enkele etappe van de Rijnroute fietsen kan natuurlijk ook.

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Chur
Dag 2: Rondrit Chur via Disentis (ca. 65 km + trein)
Dag 3: Chur – Feldkirch (ca. 65 km)
Dag 4: Feldkirch – St. Gallen (ca. 45 km + trein)
Dag 5: St.Gallen – Konstanz (ca. 45 km)
Dag 6: Konstanz – Schaffhausen (ca. 50 km)
Dag 7: Schaffhausen – Waldshut-Tiengen (ca. 60 km)
Dag 8: Waldshut-Tiengen – Basel (ca. 50 km + trein)
Dag 9: Basel – Müllheim (ca. 50 km)
Dag 10: Müllheim – Breisach/Freiburg (ca. 35 / 55 km)
Dag 11: Breisach/Freiburg – Entenheim (ca. 45 / 65 km)
Dag 12: Ettenheim – Straatsburg (ca. 55 km)
Dag 13: Straatsburg – Rastatt (ca. 55 km)
Dag 14: Rastatt – Germersheim (ca. 60 km)
Dag 15: Germersheim – Speyer (ca. 25 km)
Dag 16: Speyer – Worms (ca. 60 km)
Dag 17: Worms – Mainz (ca. 55 / 70 km)
Dag 18: Mainz – Rüdesheim (ca. 30 / 40 km)
Dag 19: Rüdesheim – Koblenz (ca. 35 / 70 km)
Dag 20: Koblenz – Bad Honnef/Omgeving (ca. 45 km)
Dag 21: Bad Honnef/Omgeving – Keulen (ca. 45 km)
Dag 22: Keulen – Düsseldorf (ca. 60 km)
Dag 23: Düsseldorf – Rheinberg (ca. 65 km)
Dag 24: Rheinberg – Emmerich (ca. 60 km)
Dag 25: Emmerich – Nijmegen (ca. 40 km)
Dag 26: Nijmegen – Tiel (ca. 40 km)
Dag 27: Tiel – Gorinchem, ca. 50 km
Dag 28: Gorinchem – Dordrecht (ca. 50 km)
Dag 29: Dordrecht – Rotterdam (ca. 35 km) / Vertrek Rotterdam

Dag 1:    Aankomst Chur

Check-in in uw hotel en laat u bekoren door de romantische sfeer in Chur, de oeroude hoofdstad van het kanton Graubünden. Geniet van het zicht op de Bischofsburg tegen het prachtige, omringende Alpenlandschap. Slenter door het historische stadsdeel om alvast in de stemming te komen voor de enerverende fietsdagen die u wachten.

Dag 2:    Rondrit Chur via Disentis (ca. 65 km + trein)

U begint uw dag met een treinreis naar Disentis, waar Voor-Rijn en Achter-Rijn samenvloeien. Na een bezoek aan één van Europa's oudste kloosters daalt u af door het Voor-Rijndal, waar het reto-romaans nog domineert. Het is een indrukwekkende kloof, met canyonachtige kenmerken, die de Rijn hier heeft uitgesleten. 

Dag 3:    Chur – Feldkirch (ca. 65 km)

Vandaag gaat het, wat vlakker, naar Liechtenstein. In de hoofdstad Vadus zijn er naast een boeiend kunstmuseum, ook vorstelijke wijnkelders waar u op zoek kunt gaan naar een paar uitgelezen wijnen. Op een steenworp afstand ligt het historisch fraaie Feldkirch met het perfect bewaard gebleven slot Schattenburg, dat hoog boven de stad uittorent.

Dag 4:    Feldkirch – St. Gallen (ca. 45 km + trein)

Eenmaal op de fiets volgt u vandaag de wilde, Zwitserse Rijn tot aan de Bodensee. Het nauwe Alpendal verbreedt zich en al gauw dienen zich de eerste wijngaarden aan. Bijzonder is dat in de heuvels rond het historische Altstätten al meer dan 1000 jaar uitstekende wijnen worden geproduceerd. Deze fijne fietsdag eindigt vandaag in St. Gallen.

Dag 5:    St.Gallen – Konstanz (ca. 45 km)

Vandaag op weg langs de oevers van het schilderachtige Bodenmeer. Naar Altenrhein met zijn architectonisch wonderlijke ‘Hundertwasser Markthal’ en het bedevaartsoort Rorschach. De route gaat verder door pittoreske dorpjes omgeven door de appelboomgaarden van Mostindien. Geniet van de avond in het gezellige havengebied van Konstanz.

Dag 6:    Konstanz – Schaffhausen (ca. 50 km)

Na het verlaten van Konstanz passeert u op uw route langs het Bodenmeer schilderachtige, Zwitserse vissersdorpjes. U bezoekt één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Zwitserland: Stein am Rhein. Maar het echte hoogtepunt van de dag zijn toch de watervallen en indrukwekkende burcht Munat in Schaffhausen.

Dag 7:    Schaffhausen – Waldshut-Tiengen (ca. 60 km)

Als u wilt zijn de watervallen van Schaffhausen per boot van écht dichtbij te bewonderen. Eenmaal op de fiets op weg naar Waldshut blijken het klooster op het eiland Rheinau, de charmante vissersplaatsjes onderweg en Kaiserstuhl, de kleinste stad van Zwitserland, even indrukwekkend als het fraaie bedevaartsoord Bad Zurzach.

Dag 8:    Waldshut-Tiengen – Basel (ca. 50 km + trein)

Vandaag door de dubbelstad Laufenburg en, in Bad Säckingen, over Europa's langste, overdekte, houten brug. Bezoek Schloss Beuggen, ooit zetel van de Duitse Orde, en de Romeinse ruïnes in Kaiseraugst. In Rheinfelden stapt u op de trein naar Basel, de ommuurde, middeleeuwse bisschopstad met vele musea en sinds jaar en dag culturele hoofdstad van Zwitserland.

Dag 9:    Basel – Müllheim (ca. 50 km)

U verlaat het stadse Basel langs de typisch Franse kanalen en steekt via één van de Rijnstuwen over naar de Duitse zijde van de rivier met zijn idyllische uiterwaarden. U passeert Neuenburg am Rhein, zichtbaar ooit een belangrijke vestingstad. Vanaf hier is het nog slechts enkele kilometers naar het gezellige Müllheim met zijn talrijke molens.

Dag 10:    Müllheim – Breisach/Freiburg (ca. 35 / 55 km)

Uiterwaarden flankeren de 'Rhein-Radweg' tussen Neuenburg en Breisach. Hoog boven de rivier tronen imposante burchten en kloosters. Geniet onderweg van de haast middeleeuwse sfeer op de rivieroever. Maak een ommetje naar de Franse vesting Neuf-Brisach of koers door naar Freiburg, aan de voet van het Zwarte Woud, met zijn prachtig geconserveerde 'Altstad'.

Dag 11:    Breisach/Freiburg – Entenheim (ca. 45 / 65 km)

Vandaag passeert u de langs de Rijnoever gelegen Kaiserstuhl, een ca. 560 meter hoge vulkaanberg. Lavarotsen, wijngaarden en boomgaarden domineren nu het landschap. De 'Weinstraße' voert u door oogstrelende wijndorpen. Eindbestemming is Ettenheim, een schilderachtig, barokstadje aan de voet van het Zwarte Woud.

Dag 12:    Ettenheim – Straatsburg (ca. 55 km)

Molens en wijnbouw kennen een lange traditie in Ortenau. Bij het icoon van de regio, het 17e eeuwse kasteel Mahlberg, geniet u van een fantastisch uitzicht over het Rijndal. U steekt de rivier over via de beroemde ‘Passerelle des deux Rives’, het symbool voor Europese integratie, om in één van Europa's mooiste historische steden te eindigen: Straatsburg.

Dag 13:    Straatsburg – Rastatt (ca. 55 km)

Vandaag gaat fietsen bijna vanzelf door de idyllische uiterwaarden, te vinden aan zowel de Franse als Duitse zijde van de rivier. Een bezoek aan Soufflenheim, bekend om het typisch Elzasser aardewerk is een aanrader evenals het barokke paleis in Rastatt, dat wordt omgeven door restanten van vroegere, militaire vestingwerken. 

Dag 14:    Rastatt – Germersheim (ca. 60 km)

Een ontspannen rit over de Rijnoever naar de stad Karlsruhe, waarvan de contouren worden gedomineerd door de imponerende toren van het gelijknamige kasteel. Neem een kijkje in het Zwedenpaleis of de immense, klassieke koepelkerk van St. Stephan, één van de grootste in Zuid-Duitsland. Vestingstad Germersheim, pal aan de Rijn, is uw eindbestemming.

Dag 15:    Germersheim – Speyer (ca. 25 km)

Vandaag een relatief korte etappe over de Rheinradweg. Langs groene, grazige rivieroevers gaat het naar de fraaie en gezellige Domstad Speyer. Deze - tijdens het Heilige Roomse rijk - keizerlijke stad kent een haast middeleeuwse sfeer. De kathedraal Mariendom is de grootste, Romaanse kerk ter wereld en staat dan ook op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Dag 16:    Speyer – Worms (ca. 60 km)

Eerst naar historisch Schwetzingen met zijn voormalige zomerresidentie van de vorsten Karl Philipp en Karl Theodor. Peddel verder langs de Neckar naar de Romeinenstad Ladenburg. Door het hier vlakke Rijndal bereikt u Keizer- en Nibelungenstad Worms met zijn 12e eeuwse Dom, Martin Luther monument en oudste, Europese, Joodse begraafplaats.

Dag 17:    Worms – Mainz (ca. 55 / 70 km)

U volgt idyllische weggetjes langs oude rivierarmen tot aan Oppenheim: stad van gotiek en wijn. De te bezoeken ondergrondse kelders vormen een indrukwekkend labyrint. Nog een klein stukje naar Mainz met zijn Keizerlijke Dom, Kurfürster slot, Gutenberg Museum, schilderachtige straatjes met vakwerkhuisjes en heerlijke wandelpromenades langs de rivier.

Dag 18:    Mainz – Rüdesheim (ca. 30 / 40 km)

De Rieslingroute volgend, passeert u romantische wijndorpjes als Eltville en Oestrich-Winkel. Voor het imposante, vroeg-gotische klooster Eberbach moet wel een ommetje worden gemaakt. In Rüdesheim aangekomen, bezoekt u het St. Hildegard klooster of neemt u de kabelbaan naar het indrukwekkende 19e eeuwse Niederwald Monument: ‘de hoeder over de Rijn’.

Dag 19:    Rüdesheim – Koblenz (ca. 35 / 70 km)

Start met een boottocht (ca. 1,5 uur) langs de wereldbefaamde Loreley. Eenmaal aan wal in St. Goar begint uw fietsdag. Onderweg door de 'Middenrijn' (UNESCO werelderfgoed) prachtige  stadjes, als Boppard en Rhens, en een veelheid aan typische burchten. Bij het gezellige, historische Koblenz, gelegen aan de ‘Duitse Hoek’, ziet u Moezel en Rijn samenvloeien. 

Dag 20:    Koblenz – Bad Honnef/Omgeving (ca. 45 km)

Na een laatste blik op de 19e eeuwse Ehrenbreitstein gaat het via Neuwied naar het evenzeer fraaie Andernach. Onderweg ziet u vele oude burchten en vestingwerken. Na Bad Hönningen, met een grenswal uit de Romeinse tijd, is een rustpauze in vakwerkstadje Linz geen slecht idee. Langs idyllische wijndorpen bereikt u Bad Honnef, eindbestemming van deze dag.

Dag 21:    Bad Honnef/Omgeving – Keulen (ca. 45 km)

Langs de voet van het Siebengebirge over een fijn fietspad naar Königswinter waar Slot Drachenburg majestueus boven het Rijndal uittorent. Wandel in Bonn langs het oude raadhuis in Rococo stijl, het barokke Poppelsdorfer Slot of de Bonner Münster. Hoogtepunt van de dag blijkt toch de Dom van de metropool Keulen: de grootste, Noord-Europese, gotische kerk.

Dag 22:    Keulen – Düsseldorf (ca. 60 km)

Langs grazige uiterwaarden met talrijke knotwilgen naar Dormagen. Zons blijkt een middeleeuws kleinood, een ideaal sprookjesdecor. Het oeroude Neuss, aan de monding van de Erft, is bekend om zijn 14e eeuwse Quirinus kathedraal. Eindoel is het chique Düsseldorf met zijn Königsallee, belangrijke kunstverzamelingen, leuke galeriën én 's werelds langste bierbuffet.

Dag 23:    Düsseldorf – Rheinberg (ca. 65 km)

Door het hart van het Duitse mijnbouwgebied naar Duisburg, het belangrijkste centrum van de Midden-Europese staalindustrie, aan de monding van de Roer. Onderweg bijzondere en unieke industriële 'monumenten' zoals het havenkwartier Ruhrort. Daarna komen natuurliefhebbers aan hun trekken; de uitgestrekte graslanden en talrijke meren vormen een waar vogelparadijs.

Dag 24:    Rheinberg – Emmerich (ca. 60 km)

Idyllische natuurgebieden langs de Rijn domineren deze dag. Plan een stop bij de Willibrordi kathedraal in Wesel en de St. Viktor Dom in Xanten. Zowel het archeologisch park in dit oude stadje als het amfitheather in Birten doen Romeinse tijden herleven. Einddoel is hanzestad Emmerich met over de Nederrijn de langste hangbrug van Duitsland.

Dag 25:    Emmerich – Nijmegen (ca. 40 km)

Een paar kilometer naar de Nederlandse grens, waar de Rijn splitst in Waal en Nederrijn. Volg de brede Waal door de fraaie Ooypolder tot aan Nijmegen, de oudste stad van Nederland óf neem de fraaie Nederrijnroute via Arnhem (15 km extra). Bezoek in Nijmegen de 13e eeuwse gotische Stevenskerk, de Stadswaag en natuurlijk het Nationaal Fietsmuseum.

Dag 26:    Nijmegen – Tiel (ca. 40 km)

Misschien voor vertrek nog een rondje Nijmegen. Dan vervolgens langs de Waal door één van de vruchtbaarste Europese streken: de Betuwe. Groente- en fruitteelt domineren hier het landschap. Geniet hier afhankelijk van het seizoen van uitbundige voorjaarsbloesem of sappig fruit uit de stalletjes langs de weg. Eindpunt is schilderachtig Tiel, Betuws hoofdstad.

Dag 27:    Tiel – Gorinchem, ca. 50 km

Iets weg van de Rijn ligt het middeleeuwse, volledig ommuurde Buren met huizen uit de 17e en 18e eeuw. Steek nabij Kasteel Waardenburg over naar Zaltbommel met zijn attractieve, oude binnenstad. Bezoek, waar Maas en Waal  samenvloeien, het schilderachtige Slot Loevestein. In het vestingstadje Woudrichem neemt u tenslotte het veer naar Gorinchem.

Dag 28:    Gorinchem – Dordrecht (ca. 50 km)

Na een ochtendrit door de mooie binnenstad van Gorinchem verder langs de Waal de Rijndelta in. Hoogtepunt is hier het Nationaal Park De Biesbosch, waar mooie rondvaarten kunnen worden gemaakt. De vernieuwde oeververbinding brengt u in Dordrecht, de oude vestingstad met zijn 1.000 monumenten en unieke, historische havengebied.

Dag 29:    Dordrecht – Rotterdam (ca. 35 km) / Vertrek Rotterdam

Per waterbus naar Papendrecht voor een tocht door de Alblasserwaard. Stop bij de wereldberoemde, waterrijke Kinderdijk (UNESCO-werelderfgoed) met zijn 19 antieke poldermolens op een rij. Dan langs de Nieuwe Maas, over de Erasmusbrug, naar dynamisch Rotterdam, 5e in de top-10 van 'world top cities' (Lonely Planet's Best in Travel 2016). Hier sluit u uw Rijnroute fietsvakantie af en bent u een geweldige ervaring rijker!

prijzen & data

VERTREKDATA

Dagelijks van 27.04 – 03.09.2019

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

30.04 - 09.05 

€ 3289

2 persoonskamer incl. ontbijt

27.04 - 29.04 / 10.05 - 24.05 / 25.08 - 04.09 

€ 3489

2 persoonskamer incl. ontbijt

25.05 - 24.08 

€ 3689

toeslag 1 persoonskamer

 

€ 1160

toeslag alleenreizende

bovenop 1pk toeslag

€  645

toeslag huurfiets

 

€  325

toeslag e-bike

 

€  700

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren hotels

- heen- en terugreis

- onbijt(buffet)

- overige maaltijden

- routebeschrijving (Engelstalig of Duitstalig

- fietshuur

- kaartmateriaal

- verzekeringen

- bagagevervoer

- toeristenbelasting 
- boottocht naar de Rheinfallfelsen   
- entree Rosengartenmuseum Konstanz incl. 1x koffie/thee  

- treintickets

  Chur - Disentis

  Altstätten - Gais

  Rheinfelden - Basel

 
slapen & eten

Waar verblijft u ?

U verblijft in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels, die zorgvuldig door ons zijn geselecteerd en behoren tot de best beoordeelde accommodaties in de etappeplaats. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. De eigenaren zijn ingesteld op fietsers.

Waar eet u?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. U bepaalt zelf waar u dineert. Ter plekke of op loopafstand zijn er altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. U kunt er tijdens deze fietsvakantie ook voor kiezen om tegen een toeslag (op bijna) alle dagen op basis van halfpension te verblijven.

praktische info

Utrecht-Chur: ca. 900 kilometer                                                                                    

Chur is per trein te bereiken, informeer bij de Treinreiswinkel voor meer informatie

dichtsbijzijnde luchthavens zijn Disentis of het grotere Zürich

voor deze fietstocht adviseren wij een fiets met minimaal 7 versnellingen

reviews
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. cookie instellingen aanpassen
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice