Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Macedonië en Albanië fietsvakantie - In de voetsporen van Alexander de Grote
 
Facebook
Youtube
Email
Fietsvakantie ZOEKER
FietsvakantieZOEKER
In de voetsporen van Alexander de Grote
niveau :
duur :
11 dagen
comfort :
periode
mei jun jul aug sep okt
reiscode
NL0MK004
interesse Hotelfietsvakanties Natuur Historie Fotografie Cultuur
prijs vanaf 739
In de voetsporen van Alexander de Grote
Bekijk foto's

In de voetsporen van Alexander de Grote

In de voetsporen van Alexander de Grote

Macedonië en Albanië zijn uitgelezen landen voor het maken van van een fantastische fietsvakantie. Deze prachtige en nog vrij onbekende (fiets)landen op de Balkan worden gekenmerkt door schitterende natuur, rijke historie, vriendelijke bevolking en verkeersarme goed geasfalteerde wegen. 

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Ohrid
Dag 2: Ohrid - Mavrovo (32 km)
Dag 3: Mavrovo - Debar (53 km)
Dag 4: Debar - Vevcani (48 km)
Dag 5: Vevcani rondrit (49)
Dag 6: Vevcani - Pogradec (50 km)
Dag 7: Pogradec - Otesevo (72 km)
Dag 8: Otesevo - Sveti Naum (35 km)
Dag 9: Sveti Naum - Ohrid (48 km)
Dag 10: Ohrid vrije dag
Dag 11: Vertrek vanuit Ohrid

Dag 1:    Aankomst Ohrid

Op eigen gelegenheid vliegt u naar de luchthaven van Ohris. Transfer van circa 15 minuten naar het hotel in Ohrid (niet inbegrepen).

Dag 2:    Ohrid - Mavrovo (32 km)

Na het ontbijt is het tijd voor de transfer van circa 2 uur naar het Mavrovo National Parc. Na het inchecken in Hotel Bistra in Mavrovo is het tijd voor de eerste fietsrit rondom het meer van Mavrovo. Dit is een eenvoudige rit door mooie natuur met nagenoeg geen hoogteverschillen over autoluwe wegen. Op deze route passeert u diverse dorpen met winkeltjes en restaurants. Het Spa Welness Hotel is gelegen aan het meer en is voorzien van alle gemakken, zoals zwembad, jacuzzi, sauna en fitnessruimte.

Dag 3:    Mavrovo - Debar (53 km)

Vandaag staat een van de langste ritten op het programma, maar zeker niet de zwaarste. De te overbruggen hoogtemeters zijn te verwaarlozen, want de fietsrit begint op bijna 1.300 meter om vervolgens in dalende lijn te eindigen in Debar op 800 meter. U fietst door mooie natuur over autoluwe wegen. We volgen de rivier de Radika richting het meer bij Debar. Het is een aanrader om na ruim 30 km even linksaf te slaan naar het iets hoger gelegen klooster van Bigorski (Johannes de Doper). Dit prachtige klooster is te bezichtigen (entree circa 200 Denar). Dit klooster wordt onderhouden door 20 monniken die hier werken en wonen. Hierna kunt u een bezoek brengen aan de waterval bij Rostusha. De waterval bereikt u na een wandeling van circa 20 minuten. Vlak voor Debar volgt nog een korte maar pittige klim. Het hotel bevindt zich voor het binnenrijden van Debar (aan de linkerzijde achter het pompstation). Op loopafstand bevinden zich aan het meer diverse eetgelegenheden.

Dag 4:    Debar - Vevcani (48 km)

Vandaag passeert u het stuwmeer bij Debar. Het eerste gedeelte van deze rit gaat door een heuvelachtig landschap langs meren en riviertjes. Onderweg zijn de eetgelegenheden schaars. Na circa 45 km fietst u langs de toegangspoort van Vevcani. Vanaf hier begint de weg weer op te lopen en eindigt de fietsrit bij de fonteinen van Vevcani. U fietst recht op het terras van het hotel aan (grote parasols). Tijd voor een versnapering op het terras. Vevcani geniet grote bekendheid in Macedonië. Zo hangt het dorp vol met de oude vlaggen van Macedonië en heeft het met carnaval zijn eigen munteenheid en paspoort. Het vieren van carnaval in januari is hier heilig. Verder zou u zich in Vevcani kunnen wanen in Zuid-Frankrijk of Italië. Vanuit het hotel heeft u een schitterend uitzicht over de vallei met het meer van Ohrid.

Dag 5:    Vevcani rondrit (49)

Vevcani is een uitgelezen plek om een fraaie fietsrit door het uitgestrekte dal te maken. Vanuit het hotel volgt eerst een afdaling. Daarna is de route nagenoeg vlak en passeert u dorpjes met veelal een Albanese bevolking. Onderweg zijn diverse winkeltjes en cafeetjes te vinden. De route eindigt met een eenvoudige klim vanuit het dorpje Veleste naar het hotel in Vevcani. 

Dag 6:    Vevcani - Pogradec (50 km)

Het eerste gedeelte van deze rit is niet zwaar en gaat grotendeels in dalende lijn door kleine dorpen van Albanese orgine. Het grootste obstakel is een klim van circa 5 km na de grensovergang bij de plaats Kafasan. Na de afdaling fietst u langs de boorden van het meer van Ohrid over een pas aangelegd fietspad van maar liefst 20 km naar de stad Pogradec. Deze stad ligt op het meest zuidelijke puntje van het meer van Ohrid. Het hotel ligt pal aan het meer en is uitgerust met een binnenzwembad.

Dag 7:    Pogradec - Otesevo (72 km)

Vandaag staat de langste fietsrit op het programma met een aantal pittige beklimmingen. Bij het uitrijden van Pogradec volgt een korte pittige klim. Vervolgens gaat de route verder door een uitgestrekte vallei met diverse boerendorpen. Het tweede deel van deze rit gaat over heuvelachtig terrein met hier en daar een pittige beklimming richting het meer van Prespa. Na het passeren van de grens met Macedonië fietst u over autoluwe wegen langs appelboomgaarden naar het hotel in Otesevo. Het hotel ligt aan de boorden van het Prespa-meer met een eigen zandstrand. Dit hotel is in de jaren 50 van de vorige eeuw gebouwd door politieke gevangenen en is een bijzondere plek waar recent de overeenkomst tussen Macedonië en Griekenland is bezegeld over de toekomstige naamsverandering van de republiek Macedonië.

Dag 8:    Otesevo - Sveti Naum (35 km)

Voor het ontbijt is het een aanrader om even een wandelingetje te maken langs het meer. Met een beetje geluk kunt u pelikanen spotten. Vandaag maakt u de koninginnenrit van deze fietsvakantie. U fietst van het Prespa-meer door het National Parc Galicica naar het meer van Ohrid. Deze twee meren zijn ondergronds met elkaar verbonden. Deze twee meren worden gescheiden door Mount Galicica. De top van deze berg ligt op 1.600 meter. De klim is lang maar nergens echt lastig. De weg loopt gedurende 15 km tegen 5% gemiddeld over een smalle geasfalteerde weg, door een zee van groen. Onderweg ontvouwt zich een spectaculair uitzicht over de baai waar u vandaag bent gestart. Mount Galicica maakt ook deel uit van een beschermd natuurgebied met zijn unieke flora en fauna. Boven aangekomen is de beloning daar: een fantastisch uitzicht over bergmassieven en het meer van Ohrid. Uw overnachtingslocatie aan het meer van Ohrid is het fraaie klooster van Sveti Naum uit de 9de eeuw dat nu grotendeels dienstdoet als hotel.

Dag 9:    Sveti Naum - Ohrid (48 km)

U fietst vandaag langs de oostelijke oevers van het meer van Ohrid met af en toe een korte pittige klim. Na circa 15 km passeert u de Bay of Bones: een replica van een nederzetting op het water uit de bronstijd. Zeker een bezichtiging waard. Het laatste stuk van deze rit fietst u door het vruchtbare achterland van Ohrid met zijn grote verscheidenheid aan fruitboomgaarden. Via nauwe binnenwegen bereikt u het hotel in Ohrid, direct gelegen aan het meer van Ohrid.

Dag 10:    Ohrid vrije dag

Er is voldoende te beleven in en rondom Ohrid. Zo vindt u op loopafstand de bazar in het centrum of u kunt een mooie wandeling langs fraaie kloosters en door de oude binnenstad maken. Een echte aanrader is een boottochtje op het meer van Ohrid. Het oude centrum van Ohrid moet u beslist gezien hebben. Ohrid is een waar openluchtmuseum met prachtige eeuwenoude kerken en kloosters, zoals het schitterende Sveti Jovan Kaneo, gebouwd op een overhangende klif boven het meer en Sveti Clement bij Plaosnik met bijzondere fresco's en iconen. Boven op de heuvel vindt u de middeleeuwse burcht van de Bulgaarse tsaar Samuil, welke rond 1018 is gebouwd en waarvan u de overblijfselen kunt bewonderen. Vanaf de burcht heeft u een schitterend uitzicht over Ohrid en het meer. Het meer van Ohrid valt sinds 1980 onder de bescherming van UNESCO en ligt gedeeltelijk in Albanië. Dit unieke meer ligt op een hoogte van circa 700 meter, ingeklemd tussen de bergen Petrino en Galicica.

Dag 11:    Vertrek vanuit Ohrid

Na het ontbijt eindigt uw fietsvakantie door Macedonië en Albanië. Op eigen gelegenheid vertrekt u naar de luchthaven van Ohrid.

prijzen & data

 

VERTREKDATA

Elke vrijdag van 01.05 – 31.10.2019
Minimaal deelname 2 personen

Op dinsdag en vrijdag wordt er met Corendon rechtstreeks op Ohrid gevlogen

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

 01.05 - 30.06 / 01.09 - 31.10

€ 739

2 persoonskamer incl. ontbijt

 01.07 - 31.08

€ 789

toeslag 1 persoonskamer

 

€ 135

  toeslag huurfiets 

  

  € 120 

  toeslag e-bike

 

  € 175

  toeslag transfer

  luchthaven Ohrid v.v

  Skopje - Ohrid v.v

 

 

  €  35

  €  75

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen 

- heen- en terugreis

- onbijt(buffet)

- overige maaltijden

- diner op dag 7

- vliegtickets

- bagagevervoer

- luchthaventransfers

- routebeschrijving

- fietshuur

- kaartmateriaal

- verzekeringen

- GPS huur 

 

slapen & eten

Waar slaapt u?

U verblijft in comfortabele 2- en 3-sterrenhotels, die zorgvuldig door ons zijn geselecteerd en behoren tot de best beoordeelde accommodaties in de etappeplaats. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. De eigenaren zijn ingesteld op fietsers.

Waar eet u?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Verder bepaalt u zelf waar en wanneer u luncht of dineert. Een pizzeria, bistro of gastronomisch restaurant? Wij hebben uw overnachtingsplaatsen zo gekozen dat er ter plekke of op loopafstand één of meerdere eetgelegenheden aanwezig zijn.

praktische info

Op dinsdag en vrijdag wordt er met Corendon rechtstreeks op Ohrid gevlogen, tevens mogelijk op Skopje te vliegen op alle dagen van de week. Vanaf de luchthaven is het optioneel een transfer bij te boeken naar de eerste accommodatie (en vice versa).

voor deze fietstocht adviseren wij een fiets met minimaal 21 versnellingen

GPS huur bij deze reis is inclusief.

reviews
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. cookie instellingen aanpassen
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice