Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
 
Facebook
Youtube
Email

Welkom in het land van de Ch'tis

 Fietsen door de Noord-Franse Thiéarche

Door: Toine de Jong

In de vroege zomer fietste ik door het Noord-Picardische land en moest onmiddellijk denken aan de komische, Franse film ‘Bienvenue chez les Ch’tis’ (2008): de rode bakstenen huizen, de hobbelige keienstraatjes en het typische, lokale accent. Een no-go area, voor Provençaalse Fransen die hen – zonder dat ze er ooit waren geweest - deed huiveren. In de film bloeit deliefde voor deze haast onfranse streek en zijn gastvrije bewoners onvermijdelijk op. IMG_4637

We waren hier min of meer per toeval terecht gekomen. Met te weinig laadpaal- en accuervaring dorsten we tijdens onze eerste vakantie met de elektrische auto niet in één keer naar het zonnige, mediterrane zuiden af te reizen. Dus voor de eerste nacht een ‘chambres d’hôtes’ gezocht, waar de vriendelijke gastvrouw ons voorzag van een aantal fietsroutes. De Noord-Franse streek waar we terecht gekomen waren, bleek de Thiérarche te heten.

DSC00493 768x513

Alhoewel het weer niet zo meewerkte, gingen we toch op pad, en bleek het omringende, golvende land makkelijk te temmen met onze ebikes. We bewonderden onderweg fraaie, historische vestingkerken uit de 16e en 17e eeuw, waar er hier zo’n 60 van zijn te vinden. Ze vormen de getuigen van een roerige geschiedenis. Een van de mooiste vonden we in het charmante Parfondeval, gelabeld als een van de ‘plus beaux villages de France’.

IMG_3555 2000x650

We passeerden typische boerendorpjes, genoten van vergezichten over uitgestrekte, goudgele graanvelden en het fraaie, ‘bocage’ landschap, met zijn weilandjes omgeven door hagen en houtwallen. Fietsend over de smalle, stille landweggetjes kwamen we nauwelijks verkeer tegen, net zomin als terrasjes of winkelstraatjes. Nee, voor toeristisch vertier moet je hier niet zijn, maar de rust- en natuurzoeker komt wel zeker aan zijn trekken.

DSC00274 2000x1000

Wij gaan in ieder geval terug om in dit stukje authentiek Frankrijk, even ten zuiden van de Ardennen, een fijn fietsarrangement uit te zetten. De Thiéarche, voor onze Nederlandse en Belgische klanten ‘lekker dichtbij’ en – verbazingwekkend genoeg – nog nauwelijks voor en door fietsers ontdekt. Een tipje van de sluier? Ook de fraaie dalen van Oise en Thon, de bijzondere stad Guise… allemaal vanuit twee fijne accommodaties!

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice