Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Mooiste fietsroute Europa
 
Facebook
Youtube
Email

De mooiste fietsroutes van Europa

Ben je een fietsliefhebber en zoek je een uitdaging voor je volgende fietsvakantie? Stop met scrollen. We hebben de 20 mooiste lange afstand fietsroutes van Europa voor je op een rij gezet. Van het iconische Rondje IJsselmeer tot de adembenemende Loire à Vélo, er is voor elke vakantiefietser een passende route.

1. Rondje IJsselmeer

Het rondje IJsselmeer is een van de meest iconische meerdaagse fietsroutes van ons land. Deze 300 kilometer lange fietsroute neemt je mee door de provincies Friesland, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Noord-Holland. Je fietst over dijken, binnenwegen en fietspaden, langs bossen, heidevelden en polderlandschap met steeds het IJsselmeer als trouwe metgezel. Onderweg bezoek je historische stadjes als Enkhuizen, Hoorn, Volendam en Stavoren.

IJsselmeer dijk

2. Elfstedentocht

De tocht der tochten! De Elfstedentocht is niet alleen een uitdaging voor schaatsers, maar ook voor fietsers. Je fietst door het weidse Friese landschap langs 11 prachtige Friese steden. De tocht hoeft niet in één dag, dus je kunt rustig de tijd nemen om van de omgeving en de gastvrije Friezen te genieten. Onderweg zie je meren, vaarten en bruggetjes en rust je even uit op een gezellig terras. Elk van de 11 steden heeft een eigen fontein, wat deze fietstocht extra bijzonder maakt.

Friese dijk

3. Maasroute etappe 1: Sedan - Maastricht

Lekker ontspannen fietsen langs de schilderachtige Maas. De Maasroute (la Meuse à Vélo) start in Frankrijk waar de rivier ontspringt op het Plateau van Langres en eindigt in Hoek van Holland waar de Maas uitmondt in de Noordzee. Tijdens deze eerste etappe fiets je van het Franse plaatsje Sedan via Charleville-Mézières, Namen en Luik naar Maastricht. De route is technisch niet moeilijk, je fietst grotendeels over vlakke fietspaden, vaak langs de rivier.

Dinant

4. Maasroute etappe 2: Maastricht - Nijmegen

Volg tijdens deze tweede etappe van de Maasfietsroute fiets je van Maastricht naar Nijmegen: twee steden die al jaren wedijveren om de titel ‘Oudste stad van Nederland’. Onderweg trotseer je het Zuid-Limburgse heuvelland, fiets je door een rivierduinen- en maasheggenlandschap om tenslotte door de bosrijke stuwwallen bij Nijmegen te trappen. Kortom, een zeer afwisselende etappe!

Fietsbrug

5. Vennbahn Radweg

De Vennbahn Radweg is geschikt voor zowel recreatieve fietsers als sportievelingen die van een uitdaging houden. De fietsroute volgt het traject van een voormalige spoorlijn. Je start in het Duitse Aken en eindigt 125 kilometer verderop in Troisvierges in Luxemburg. Onderweg is er voor ieder wat wils. Prachtige natuur, historische bezienswaardigheden, mooie uitzichten en gezellige terrasjes om even bij te komen van je inspanningen.

Vennbahn

6. 5 landen fietsroute

Kun je niet kiezen tussen de Maasfietsroute en de Vennbahnroute? Geen nood, deze route combineert het beste van beide routes. De naam zegt het al, met deze fietsroute trap je door 5 landen: Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Je begint deze krachtpatser van een route in Maastricht, volgt de Maas tot aan Sedan, koerst over de Waalse hoogvlaktes om in Luxemburg over te stappen op de Vennbahnroute die je vervolgens weer terugleidt naar Maastricht.

Dinant

7. Pieterpad

Het ‘Pieterpad op de fiets’ is een must voor elke vakantiefietser. Stap op je pedalen en volg het bekende Pieterpad van het Groningse Pieterburen tot aan de Limburgse Pietersberg. Een prachtige tocht van iets meer dan 500 kilometer. Ontdek het mooiste dat oostelijk Nederland te bieden heeft, van de Groninger wierden, Drentse bossen, Sallandse heuvels, Achterhoekse kastelen, Noord-Limburgse Maasheggen en de Maasduinen tot en met het Zuid-Limburgse heuvelland.

Maastricht

8. Drielanden route

Ontdek vanaf je zadel het groene hart van Europa tussen de Maas en de Rijn. De drielandenroute neemt je over goed gemarkeerde, rustige, heuvelachtige paden mee door Nederland, België en Duitsland. Onderweg doorkruis je vier nationale parken: de Kempen, de Hoge Venen, de Eifel en de Meinweg, maar ook leuke stadjes als Monchau, Eijsden en Jülich liggen op je route.

Drielanden

9. Kop van Overijssel

De waterrijke Kop van Overijssel is het decor van deze gelijknamige fietsroute. Hoogtepunten zijn de Weerribben-Wieden, Hanzesteden Kampen, Zwolle en Hasselt en de mooie natuur bij de stuwwallen bij Steenwijk en Vollenhove. Je fietst grotendeels over fietspaden. Het eind- en startpunt van de route is Giethoorn, ook wel het ‘Venetië van het Noorden’. 

Molen in Overijssel

10. Loire à vélo

Fiets met de stroom mee en volg de Loire van de bron nabij Nevers tot de monding in de Atlantische Oceaan bij Saint-Nazaire. Een vlakke tot licht glooiende route van ongeveer 800 kilometer. De eerste etappe start in Nevers en neemt je mee naar Orléans. Vanuit Orléans volg je de Loire tot aan Saumur. Het laatste deel fiets je van Saumur naar de kust. Onderweg geniet je van alles waar la douce France bekend om staat: natuurschoon, kastelen en monumenten, en natuurlijk de verfijnde keuken en verrukkelijke wijnen. 

Loire

11. RurUfer-Radweg

Volop fietsplezier met de RurUfer-Radweg. Met deze fietsroute volg je de meanderende Roer en fiets je van Roermond naar het Duitse Heimbach aan de Rursee. Je hoeft je onderweg geen seconde te vervelen. Denk aan natuurschoon in Nationaal Park De Meinweg en natuurpark Hoge Venen-Eifel, prachtige burchten zoals Nideggen en Heimbach, de immense bruinkoolmijn bij Hambach en volop Rast- und Erlebnisstationen om je vermoeide benen wat rust te geven.

Rursee boot

12. Mergellandroute

Het landschap van Zuid-Limburg doet je denken dat je in het buitenland bent. Golvende heuvels, beekdalen en mergelgrotten. Tel daarbij op de kapelletjes, vakwerkhuizen en talloze gezellige terrasjes en je hebt een heerlijke bestemming voor een meerdaagse fietstocht te pakken. De Mergelland-route bestaat uit drie lussen: de Noord-Lus (48 km), de West-Lus (63 km), en de Zuid-Lus (64 km). De Noord-Lus voert vanaf Valkenburg via Geulle naar Schin op Geul. De West-Lus doorkruist het Zuid-Limburgse heuvelland, en de Zuid-Lus, het zwaarste traject, bevat uitdagende klimmetjes zoals de Loorberg, Vaalserberg en Kruisberg, met mooie uitzichten. 

Visit Zuid-Limburg

13. Toscaanse driehoek

De Toscaanse triangolo bestaat uit drie etappes en begint en eindigt in Pisa. Het eerste traject loopt van Pisa naar Florence, het tweede van Florence naar Siena, en het derde van Siena terug naar Pisa. Je fietst door prachtige Toscaanse landschappen en bezoekt historische steden zoals Lucca, San Gimignano en Volterra. Onderweg genieten je smaakpapillen van de heerlijke Toscaanse keuken en wijnen. La dolce vita op de fiets! Lees meer over fietsen in Toscane.

Toscaanse driehoek

14. Ten Oosten van de IJssel

Nergens in Nederland fiets je rustiger en natuurlijker dan ten oosten van de IJssel. Hier vind je een landschap van beken, bossen, heidevelden en akkers, statige beukenlanen, oude landhuizen, kastelen en vakwerkboerderijen. Start- en eindpunt van deze route is Vethuizen, vlakbij Doetinchem. Maak onderweg kennis met de gastvrijheid van de Achterhoekers en de Tukkers en hun charmante dialect. Een ding is zeker, na je ronde ten oosten van IJssel snap je waarom Daniel Lohues zingt 'en dan zie' j dat de halve wereld ten oosten van de iessel lig'.

Fietsen tussen jeneverbesstruwelen

15. Bodensee Radweg

De 273 kilometer lange Bodensee Radweg is een geliefde fietsroute en dat snappen we. De goed gemarkeerde route rondom de Bodensee is voor elke fietser prima te doen. Je fietst langs schilderachtige oevers, bloemrijke eilandjes zoals Reichenau en Mainau, en Middeleeuwse steden zoals Konstanz, Stein, Bregenz, Meersburg en Lindau. Tussendoor zijn er genoeg stops voor een welverdiende versnapering op een gezellig terrasje.

Bodensee

16. Oostzee Radweg

Deze fietstocht langs de 'Noord-Duitse Rivièra' neemt je mee langs de Oostzeekust tussen Lübeck en Stralsund. Onderweg ontdek je levendige badplaatsjes en uitgestrekte, witte zandstranden. Met de frisse Baltische zeebries als reisgenoot verken je historische Hanzesteden zoals Lübeck, Wismar, Rostock en Stralsund. De Ostseeküstenradweg is grotendeels vlak en gemarkeerd, met onderweg stops in charmante badplaatsjes zoals Heiligendamm en Kühlungsborn.

Ostesee Radweg

17. Donauradweg

De Donauradweg is een van Europa’s mooiste en bekendste rivierenroutes en neemt je mee door Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Hongarije. Mooie etappes zijn die van Passau naar Wenen, van Donaueschingen naar Donauwörth, van Donauwörth naar Passau en van Wenen naar Boedpast. Terwijl je over vlakke, gemarkeerde paden die schönen blauen volgt ontdek je historische steden, Romeinse nederzettingen, oude kastelen, burchten, boerderijen en kloosters, nationale parken en natuurschoon bij de vleet.

Ostesee Radweg

18. Canal des Deux Mers

De "Canal de la Garonne" en "Canal du Midi" vormden vroeger een scheepvaartverbinding tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Deze fietsroute volgt deze kanalen van Bordeaux naar Sète via vlakke, autovrije fietspaden. Je passeert lieflijke landschappen, historische steden en charmante dorpjes. Geniet van UNESCO-werelderfgoed, lokale gerechten, en unieke architectuur terwijl je door drie Franse departementen fietst.

Canal du midi

19. Elberadweg

De Elberadweg is een indrukwekkende fietsroute die start in het Reuzengebergte in Tsjechië en eindigt in het Duitse Cuxhaven, waar de Elbe uitmondt in de Noordzee. Met een lengte van meer dan 1200 kilometer, voert de route door schilderachtige landschappen, oude steden, en weelderige wijngaarden. De route passeert steden zoals Dresden, Magdeburg en Hamburg, en biedt talloze mogelijkheden voor kortere dagtochten. Of je nu kiest voor het volledige avontuur of een verkorte versie, de Elberadweg belooft je een fietsavontuur boordevol cultuur en natuur.

Elberadweg

20. Mozart Radweg

De Mozart-Radweg is een fietsroute die je door de regio's Salzkammergut, Chiemgau en Tirol leidt, waarbij je Wolfgang Amadeus Mozart op de voet volgt door Oostenrijk en Duitsland. De Mozart Radweg start in Salzburg, geboortestad van Mozart, en kronkelt door prachtige berglandschappen en merengebieden. Hoewel de meeste delen vlak zijn, zijn etappes 5 en 6 heuvelachtig, wat betekent dat je een paar uitdagende klimmetjes moet trotseren. Onderweg geniet je volop van mooie uitzichten, historische bezienswaardigheden en leuke plaatsen. Hoogtepunten zijn onder meer het prachtige Salzburg, het Beierse merengebied en de stukken langs de rivieren Inn en Saalach.

Mozart Radweg

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice