Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Vijflandenreis - Combinatie van de Maasroute & Vennbahn fietsvakantie
 
Facebook
Youtube
Email
5-Landen fietstour - Over Maas- & 'Vennbahn'route
niveau :
duur :
10 dagen
comfort :
periode
mei jun jul aug sep
reiscode
NL06040
interesse Hotelfietsvakanties Cultuur fietsvakanties Historie Fotografie Fietsen in de natuur
prijs vanaf 1022.5
5-Landen fietstour - Over Maas- & 'Vennbahn'route
Bekijk foto's

Twee mooie routes tezamen

5-Landen fietstour - Over Maas- & 'Vennbahn'route

Prachtige combinatie van de Maas- & Vennbahnroute door 5 Europese landen! Start in Maastricht en volg de Maas tot aan het Franse Sedan. Over de Waalse hoogvlaktes langs Bouillon en Bastogne naar Luxemburg om daar de schitterende 'Vennbahn'route op te pikken. Via Ourdal en Hoge Venen naar het Duitse Monschau om vandaaruit koers te zetten naar Nederland.

lees meer >>
Route
Dag 1: Maastricht/'s-Gravenvoeren - Luik (36 km)
Dag 2: Luik - Namen (74 km)
Dag 3: Namen - Givet (55 km)
Dag 4: Givet - Charleville Mézières (83 km)
Dag 5: Charleville Mézières - Bouillon (50 km)
Dag 6: Bouillon - Bastenaken (71 km)
Dag 7: Bastenaken - Sankt-Vith (62 km)
Dag 8: Sankt-Vith - Monschau-Rohren (53 km)
Dag 9: Monschau-Rohren - Maastricht/'s-Gravenvoeren (66 km / 78 km + trein 35 km)
Dag 10: Vertrek vanuit Maastricht/'s-Gravenvoeren

Dag 1:
    Maastricht/'s-Gravenvoeren - Luik (36 km)

Bij aankomst in Maastricht of 's-Gravenvoeren (bagage afgeven in het hotel voor 13.00 uur) staat de koffie of thee met Limburgse vlaai al voor je klaar. Daarna fiets je naar Luik, ook wel 'De Vurige Stede' genoemd. Onderweg voert de route door het dal van de Jeker, naar het schilderachtige dorpje Kanne met haar prachtige kasteel. Niet lang daarna zul je geboeid staan kijken naar de drukke scheepvaart in de nieuwe sluis van Lanaye, 225 meter lang en 25 meter breed. Vanaf hier gaat het over de Ravel-fietsroute naar de steeds fraaier wordende, industriestad Luik.

 

Dag 2:
    Luik - Namen (74 km)

Je start vandaag over een verrassend mooi fietspad langs de Maas dat je snel en veilig dwars door het centrum van Luik voert. Via de Ravel-fietsroute kom je langs Seraing met haar kristalfabriek 'Val St. Lambert'. Vervolgens gaat het over rustige weggetjes langs typisch Waalse dorpjes richting Huy, een goede plek voor een middagpauze. Eenmaal voorbij Huy krijgt de natuur langs de Maas meer en meer de overhand.

 

Dag 3:
    Namen - Givet (55 km)

Vanuit Namen, waar de Maas en de Samber samenvloeien, ben je al snel weer op het fietspad langs de oever. Je passeert onder andere het aardbeiendorp Wépion. Boven het historische Dinant ligt de gelijknamige citadel, die vanuit de stad via een 408 treden tellende trap of met de kabelbaan is te bereiken. Eenmaal voorbij Dinant passeer je het prachtige 'Chateau Feyr'. Je rit eindigt in het Franse Givet met zijn imposante Fort van Charlemont.

 

Dag 4:
    Givet - Charleville Mézières (83 km)

Vanaf Givet gaat het over de 'Voie Verte Trans-Ardennes' fietsroute langs kleine pittoreske plaatsjes als Haybes en Fumay richting Charleville Mézières. Een van de cultuurrijke hoogtepunten vandaag, is het charmante plaatsje Monthermé. Eindpunt is Charleville Mézières, met zijn prachtige historische centrum. Voor wie de rit van vandaag wat te lang lijkt; de rechtstreekse spoorverbinding van Givet naar Charleville Mézières loopt grotendeels parallel aan de Maas, het is dus makkelijk om er voor te kiezen om een stukje per trein te doen.

 

Dag 5:
    Charleville Mézières - Bouillon (50 km)

Door een werkelijk schilderachtig landschap volg je vandaag de Maas naar Sedan, bekend om haar wereldberoemde burcht, de grootste van Europa. Hier is tevens het einde van de route langs de Maas. Vanaf Sedan vervolg je je fietsroute naar Bouillon, waar je het imposante kasteel van Godfried van Bouillon kan bezoeken. Via een rustig, geleidelijk stijgend weggetje (gemiddeld 3%) gaat het richting de Frans-Belgische grens. Hierna volgt een heerlijke afdaling naar het hotel.

 

Dag 6:
    Bouillon - Bastenaken (71 km)

Vandaag volgt de zwaarste rit van onze Vijflandenroute. Al vanaf het hotel volgen een drietal pittige klimmetjes. Eenmaal boven in Cugnon kun je in Hotel des Roches even op adem komen. Een kopje koffie of thee en een stukje appeltaart staan hier voor je klaar. Vervolgens pedaleer je over een uitgestrekte, golvende hoogvlakte alwaar je kunt genieten van prachtige vergezichten! Je overnacht in Bastenaken, bekend van de slag om de Ardennen in WOII. 

 

Dag 7:
    Bastenaken - Sankt-Vith (62 km)

Vanaf Bastenaken volg je in noordelijke richting de fietsroute 163, een van de mooiste fietspaden van het Ravel netwerk. Aan het einde van deze rit fiets je in de richting van de Belgisch-Luxemburgse grens. Even verderop voert de route door het licht golvende, Luxemburgs landschap richting de Vennbahn. In Huldange, vind je het hoogste punt van Luxemburg (exact 558,5 m) en bereik je het voormalige treintraject de 'Vennbahn'. Via Burg-Reuland met haar imposante burcht volg je deze Vennbahn naar Sankt-Vith.

 

Dag 8:
    Sankt-Vith - Monschau-Rohren (53 km)

Op het nieuw geasfalteerde fietspad tussen Sankt-Vith en Waimes is het heerlijk fietsen richting Duits-Belgisch Natuurpark Ardennen-Eifel. Via Montenau (rokerij Ardenner ham) en Sourbrodt (voormalig station aan de ‘Vennbahn’) kom je in Kalterherberg waar diverse mogelijkheden zijn voor een smakelijke lunchpauze. Enige kilometers verder verlaat je het ‘Vennbahn’-fietspad om enkele kilometers door het Rurdal te fietsen op weg naar Monschau, waar vandaag de finish is. In het knusse Eifelstadje vind je mooie vakwerkhuizen, leuke winkeltjes, gezellige terrasjes en goede restaurants. Je overnacht vandaag in Rohren, enkele
kilometers buiten Monschau.

 

Dag 9:
    Monschau-Rohren - Maastricht/'s-Gravenvoeren (66 km / 78 km + trein 35 km)

Op de slotdag fiets je vanuit het centrum van Monschau terug naar de Vennbahn. Een bezoek aan het monumentale stadje Kornelimünster is een 'must'. Na een lange afdaling bereik je tenslotte Aken, de stad van Karel de Grote. Na een bezoek aan deze stad fietst je verder naar Kerkrade en stap je daar op de trein naar Maastricht en laat je het Zuid-Limburgse heuvellandschap als een prachtig panorama passeren.

Ben je de reis begonnen in 's Gravenvoeren dan fietst je vanaf het station Maastricht Randwyck nog 14 heerlijke kilometers naar je eindbestemming.

 

Dag 10:
    Vertrek vanuit Maastricht/'s-Gravenvoeren

Na het ontbijt is je Vijflanden fietsvakantie ten einde en vertrek je op eigen gelegenheid naar huis.

 

Prijzen & data

 

VERTREKDATA

15/05, 22/05, 29/05, 05/06, 12/06, 19/06, 26/06, 03/07, 10/07, 17/07, 31/07, 07/08, 14/08, 21/08, 28/08, 04/09
 

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

 

€ 1015

  toeslag 1 persoonskamer

 

  € 450

toeslag huurfiets (21 - 24 versn.)

  € 150

  toeslag huurfiets e-bike

 

  € 200

extra nacht in Maastricht/'s-Gravenvoeren

 

€  80

 

                                                                                      

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren/viersterren hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- toeristische informatie voor onderweg

- verzekeringen

- bagagevervoer

- Treinreis (incl. fietskaartje):      Kerkrade - Maastricht Randwijck

- koffie en appelgebak in Cugnon (dag 6)

- SGR-bijdrage 

- toeristenbelasting 

- bijdrage Calamiteitenfonds


* Start alleen mogelijk in 's-Gravenvoeren

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Ter plekke of op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig.

 

Maastricht - Buitenplaats Vaeshartelt***
Luik - Mercure Liège City Centre****
Namen - Ibis Namur Centre***
Givet - Hôtel les Reflets Jaunes***
Charleville Mezières - Kyriad Hotel***
Bouillon - Hotel de la Poste****
Bastenaken - Hotel Léo at Home***
Saint-Vith - Hotel Pip Margraff***
Monschau - Hotel Alt Montjoie***
's Gravenvoeren - Hotel Blanckthys***
Praktische info

Utrecht-Maastricht: ca. 180 kilometer

Vanaf treinstation Maastricht Noord is het 15 minuten lopen naar Buitenplaats Vaeshartelt.

Voor deze fietsvakantie adviseren bij een fiets met minimaal 21 versnellingen. Voor minder getrainde fietsers is een e-bike aan te raden.  

De auto kan kosteloos geparkeerd worden bij het starthotel in Maastricht.

De parkeerkosten bij het starthotel in 's-Gravenvoeren bedragen € 20,- per dag. Op 300 meter van het hotel is er wel een grote (onbewaakte) parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren.

GPS tracks op aanvraag beschikbaar.

Reviews

Bekijk wat andere reizigers van deze fietsvakantie vonden:

12-06-2023

De eerste dagen langs de Maas zijn gemakkelijk en mooi. Behalve in Luik, omdat daar heel veel werkzaamheden worden uitgevoerd aan wegen riolering en dergelijke. Daardoor moest er een paar keer van de route worden afgeweken. De etappe Bouillon naar Bastenaken is zwaar en lang. De hotels zijn goed behalve in Givet. Maar al met al kunnen we terug kijken op een mooie fietsroute. Daarbij moet worden gezegd dat we het weer ook mee hadden. Niet te warm en veelal zonnig weer.

06-09-2022

Wat een heerlijke reis was dit: prima (en niet altijd makkelijke) routes door prachtige landschappen, met aangename hotels. En we troffen het met heerlijk weer, eind augustus 2022. Echt een dikke aanrader! (NB: foto is genomen in de burcht van Burg Reuland, ook de moeite van het bezoeken waard)

04-09-2022

Heerlijke vakantie. Afwisselende trajecten. Veel gefietst in hele mooie rustige natuur. Prachtige vergezichten. Zonder trap-ondersteuning goed te doen, al vragen sommige hellingen wel enige inspanning. Ik (63 jaar) heb de tocht alleen gereden op hybride fiets met 21 versnellingen. ‘s Avonds ontmoette ik vaak mede-reisgenoten. Diverse fantastische ontmoetingen gehad. Veel reisgenoten staan open voor samen eten en drinken na de dagfietstocht.

04-09-2022

Het was een hele fijne vakantie , soms best pittig wat het fietsen betreft maar echt van genoten!

12-06-2022

Goede organisatie Prachtige route

14-07-2021

Graag aantal hoogtemeters bij de dagtrajecten vermelden. De route van Bouillon naar Bastogne was zwaarder dan we gedacht hadden (1484 hm). We hebben die route zelf daarom iets aangepast. De steile helling (15%) aan het eind van de dag op weg naar het hotel bij Monschau was een fikse tegenvaller. Nadeel van de routes >60km + veel hoogtemeters is dat je aan het eind van de dag nauwelijks nog tijd (of puf) hebt voor een wandeling in de omgeving van het hotel. 
In hotel Ibis in Namen was het ontbijt wel erg 'budget'. Het strak schril af tegenover het uitgebreide ontbijt in de andere hotels. Bovendien ontbrak daar een overdekte fietsenstalling (wel handig bij veel regen).
Bij De Lange Man in Monschau was de receptie niet op de hoogte van het bestelde halfpension. Dat leverde enige discussie op, niet leuk als je net aankomt.
Hotel de la Poste in Bouillon sprong er in positieve zin uit. Sfeervol, gastvrij, lekker frisse (alcoholvrije) cocktail en een mooi stadje voor een avondwandeling. Ook voor het stallen van de fietsen hadden ze een originele oplossing ( in een vergaderzaal).
Halfpension is ons erg goed bevallen. Je hoeft niet meer op zoek naar een restaurant en het eten was prima.
Door de problemen met het hoge water van de Maas en met de accu van mijn ebike, hebben we ons programma aan moeten passen. Uiteindelijk is alles goed gekomen en hebben we de laatste dagen volop genoten van het fietsen over de Vennbahn. Dank voor het aanpassen van het bagagetransport. 

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice