Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
 
Facebook
Youtube
Email
Nieuwe Hollandse Waterlinie (UNESCO) & Het Groene Hart
niveau :
niveau-leeg niveau-leeg niveau-leeg niveau-leeg niveau-leeg
duur :
6 dagen
comfort :
comfort comfort comfort comfort comfort comfort comfort-leeg comfort-leeg comfort-leeg comfort-leeg
periode
mrt apr mei jun jul aug sep
reiscode
NL16340FRX
interesse Hotelfietsvakanties Fietsen in de natuur Cultuur fietsvakanties
prijs vanaf 484
Nieuwe Hollandse Waterlinie (UNESCO) & Het Groene Hart
Bekijk foto's

Langs unieke stukjes Hollands erfgoed

Nieuwe Hollandse Waterlinie (UNESCO) & Het Groene Hart

Een boeiende, wondermooie fietsreis langs een bijzonder stukje UNESCO werelderfgoed (2021): de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een, in de wereld unieke verdedigingsgordel met oude forten met de vreemdste namen, bijzondere sluizen, waterlopen en bunkers. En of dat allemaal nog niet genoeg is, ook een glimp van Hollands 'Groene Hart' met oude vestingstadjes, molens, kastelen én veel mooie natuur.

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst in Utrecht
Dag 2: Utrecht - Wijk bij Duurstede (ca.54 km)
Dag 3: Wijk bij Duurstede - Gorinchem (ca. 65 km)
Dag 4: Gorinchem - Oudewater (ca. 56 km)
Dag 5: Oudewater - Utrecht (ca. 50 km)
Dag 6: Vertrek Utrecht

Dag 1:
    Aankomst in Utrecht

Je fietstocht start in Utrecht, de op vier na grootste stad van Nederland en absoluut een bezoek waard. Proef de historische sfeer al wandelend langs de fotogenieke grachten met z’n herenhuizen, werven en terrasjes.

 

Dag 2:
    Utrecht - Wijk bij Duurstede (ca.54 km)

Vanuit Utrecht fiets je langs Fort Rijnauwen naar het Bunnikse Fort Vechten. Bezoek hier het Waterliniemuseum, waar je alles te weten komt over de 'Nieuwe Hollandse Waterlinie', Met een VR-bril kun je er een parachutesprong maken boven deze fascinerende, historische verdedigingsgordel van ons land, die in 2021 werd toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Dan verder naar de de Plofsluis: een sluis - uniek in de wereld! - die tot ontploffing kon worden gebracht om het Amsterdam-Rijnkanaal voor de vijand af te dammen. De tocht gaat verder via het Fort Jutphaas door het historische Vreeswijk. Bewonder hier de Oude Sluis, de Rijkshulpschutsluis en de Koninginnensluis. Over het Eiland van Schalkwijk fiets je door een waar cultuur- en natuurhistorisch openluchtmuseum: het Fort Werk aan de Korte Uitweg (met fantastische theetuin), de Gedekte Gemeenschapsweg, het imposante Fort Honswijk en de loopgraven van Werk aan de Groeneweg. De fietstocht eindigt in Wijk bij Duurstede, een kleine stad met een grote geschiedenis, in de middeleeuwen bekend als Dorestad. De Kromme Rijn en de Grote Sluis speelden hier een belangrijke rol binnen de Waterlinie; ze maakten de onderwaterzetting van het gebied rond Utrecht mogelijk.

Dag 3:
    Wijk bij Duurstede - Gorinchem (ca. 65 km)

Van Wijk bij Duurstede fiets je door het rivierenland van de Lek naar het historische Culemborg. Je passeert het Werk aan het Spoel, met zijn aantrekkelijke horeca en zonneterras. De tocht gaat verder langs Fort Everdingen, de stoere thuishaven van bierbrouwerij Duits & Lauret, gezegend met een proeflokaal. Dan langs de Diefdijklinie met zijn bunkers en Fort Asperen, een cultuureiland aan de rivier de Linge. Je maakt een uitstapje naar de Betuwe tijdens een rondrit langs het prachtige, meanderende riviertje de Linge. Tussen de boomgaarden liggen mooie dorpjes, zoals Acquoy met zijn even scheve toren als die van Pisa. Neem een kijkje bij het Geofort met zijn interactieve Science-centrum. De Bommelerwaard bij Brakel en Poerderoijen, tussen de Waal en Afgedamde Maas, vormt het zuidoostelijke sluitstuk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De brasserie in de herbouwde wachterswoning van Batterij Poederoijen leent zich prima voor een tussenstop. Eén van de hoogtepunten tijdens deze rit is wel Slot Loevestein, prachtig gelegen aan de rivier midden in de natuur. Het slot heeft een belangrijke geschiedenis als middeleeuws tolkasteel, vesting en gevangenis. Fiets vervolgens door het stoere vestingstadje Woudrichem en eindig in Gorinchem, één van de best bewaarde vestingen van Nederland met haar stadswallen, imposante kanonnen en molens. Ga dan op zoek naar een fijn terras op de gezellige Oude Markt in het historische centrum. 

Dag 4:
    Gorinchem - Oudewater (ca. 56 km)

Vandaag fiets je een schitterende route door een gedeelte van Hollands befaamde 'Groene Hart'. Je komt door Nieuwpoort, één van de kleinste vestingsteden van Nederland, dat al werd gesticht rond 1200. Samen met vestingstad Schoonhoven vormden ze een onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie, dat zo de Lek bewaakte. Schoonhoven, ook wel de Zilverstad genoemd, was al in de 17e eeuw bekend om zijn getalenteerde zilversmeden. Langs het 10 km 'korte' riviertje De Vlist fiets je naar het charmante stadje Haastrecht, waar de Vlist uitmondt in de Hollandsche IJssel. Je bereikt de kaasstad Gouda, een gezellige, oud-Hollandse stad met een vrijwel geheel intact, historisch stadscentrum. Je vindt er dus niet alleen aan kaas en stroopwafels, maar ook fraaie gebrandschilderde ramen, een sprookjesachtig stadhuis en bijzonder sfeervolle grachten. Je eindbestemming is het eveneens historische Oudewater, bekend om zijn heksenwaag. Hier trachtten de van hekserij verdachte vrouwen - uit heel Europa! - hun onschuld te bewijzen door zich te laten wegen. Oudewater staat daarnaast bekend als ooievaarsdorp, dus houd onderweg je ogen open voor deze mooie vogels.

Dag 5:
    Oudewater - Utrecht (ca. 50 km)

Na een heerlijk ontbijt, is het tijd om weer op de fiets te stappen voor de laatste rit. Op weg naar de vestingstand Woerden - bij sommigen bekend om de kaasmarkten op zaterdagochtend (apr-aug) - rond je de trappers door een typisch Hollands landschap: laaggelegen weilanden met grazende koeien, uitgestrekte plassen en oude waterlopen. Eenmaal aangekomen in Woerden is het leuk wandelen over de oude vestingmuren, en langs de pittoreske grachten. De route gaat verder richting Haarzuilens, waarbij onderweg een bezoek aan Nederlands grootste kasteel, Kasteel de Haar, een 'must-do' is. Het werd in 1892 herbouwd, en is architectonisch fraai uitgevoerd in neogotische stijl. Je kijkt er je ogen uit: oude. compleet ingerichte keukens, bescheiden dienstruimtes en adembenemende toonzalen. Neem ook de tijd voor een wandeling door de mooi aangelegde tuinen. Het laatste deel van de route fietst je pal langs het water, via Breukelen, naar je eindbestemming Utrecht, de stad die haar levendige karakter vooral dankt aan zijn prachtige grachten, met zijn werven met terrasjes direct aan het water. Het is hier heerlijk nagenieten van een mooie, enerverende fietsvakantie die dan helaas is afgelopen.

 

Dag 6:
    Vertrek Utrecht

Na het ontbijt eindigt je arrangement.

Prijzen & data

VERTREKDATA

Dagelijks van 01.04 – 24.09.2022

 

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer      

 incl. ontbijt

 € 479

toeslag huurfiets 

  

 € 65 

toeslag huurfiets e-bike

 

 € 135

extra nacht 2pk LO

 

 € 75   

extra nacht 1pk LO     € 120
     

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen drie- en viersterren hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- kaartmateriaal

- verzekeringen

- bagagevervoer

- SGR-bijdrage

- toeristenbelasting

- parkeerkosten bij starthotel

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er altijd één of meerdere eetgelegenheden te vinden.

Utrecht - Hotel Mitland ****
Wijk bij Duurstede - Hotel 1851
Gorinchem - Hotel Gorinchem ***
Oudewater - Hotel Broeck
Praktische info

Utrecht is per trein bereikbaar.

Voor deze fietsvakantie adviseren wij een fiets met tenminste 3 versnellingen.

de auto kan geparkeerd worden bij het starthotel. De kosten hiervoor bedragen € 27,50 per week.

GPS-tracks van deze reis zijn beschikbaar.

Reviews
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice