Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Kattegattleden fietsroute fietsen - Fietsvakantie Zweden
 
Facebook
Youtube
Email
Kattegattleden - van Helsingborg naar Göteborg
niveau :
duur :
8 dagen
comfort :
periode
mei jun jul aug sep
reiscode
NL0SW001
interesse Hotelfietsvakanties Fotografie Fietsen in de natuur
prijs vanaf 957.5
Kattegattleden - van Helsingborg naar Göteborg
Bekijk foto's

Kachelen langs het Kattegat

Kattegattleden - van Helsingborg naar Göteborg

De Zweedse 'Kattegattleden', dé 'fietsroute van het jaar 2018', is een unieke 370 km lange, autoluwe fietsroute, die begint in de gastronomische parel van Skåne, Helsingborg, vervolgens de kust van het Kattegat volgt, om vervolgens te eindigen in de charmante, Hallandse stad Götenburg. Je doorkruist natuurreservaten en fietst langs een adembenemend mooie kust met zandstranden en rotskliffen. Onderweg stop je voor een lunch of drankje in een pittoreske vissersdorp of levendig havenstadje en bewonder je vele historische bijzonderheden.

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Helsingborg
Dag 2: Helsingborg - Ängelholm (ca. 49 km)
Dag 3: Ängelholm – Halmstad (ca. 41km, 75 of 94km)
Dag 4: Halmstad – Falkenberg (ca. 57 km)
Dag 5: Falkenberg - Varberg (ca. 39 km)
Dag 6: Varberg – Kungsbacka (ca. 72 km)
Dag 7: Kungsbacka – Göteborg (ca. 63 km)
Dag 8: Vertrek Göteborg

Dag 1:
    Aankomst Helsingborg

Je reist op eigen gelegenheid naar het hotel in Helsingborg. Als je op tijd bent, kun je een wandeling maken door dit mooie, voormalige Deense stadje, gelegen aan de Sont. Bewonder de middeleeuwse Kärnan toren, het schitterende park Slotthagen en het Dunkers Kulturhus. Ga daarna lekker uit eten in deze gastronomische parel van de provincie Skåne.

 

Dag 2:
    Helsingborg - Ängelholm (ca. 49 km)

Vanuit Helsingborg bereik je over de Kattegattleden al snel het slot Sofiero, met een van de mooiste kasteeltuinen van Europa. De route biedt hier verbluffende uitzichten op de Sont en het Deense eiland Seeland. Je passeert pittoreske vissersdorpjes en kleine jachthavens op weg naar het prachtige, rotsachtige schiereiland Kullahalvön met op het uiterste puntje het Kullaberg natuurreservaat. Al snel bereik je Höganäs met zijn boerenlandwinkels en mooiste wijngaarden van Skåne, een prima plek om te stoppen voor de lunch. Weer terug op de fiets gaat het verder richting het 500 jaar oude stadje Ängelholm. Op dit stuk passeer je veel mooie stranden, keramiekwinkeltjes, talrijke wijngaarden en levendige havenplaatsjes. De kans is groot dat je zeehonden of bruinvissen ziet.
Deze dagetappe is in te korten tot 46 km.

 

Dag 3:
     Ängelholm – Halmstad (ca. 41km, 75 of 94km)

De Kattegattleden volgt wederom de kust, gaat langs weilanden en door kleine stukken bos. Je passeert rivier de Rönne en kleine dorpen zoals Skepparkrogen en Björkhagen. Bij Killebäckstorp gaat het pad westwaarts naar Torekov en fiets je wat verderop het heuvelachtige hart van het schiereiland Bjäre binnen. De klim begint rustig, maar wordt alsmaar ietsjes steiler. Het wordt een prachtige rit langs de bergkam, waar je bij goed weer vanaf de top een geweldig uitzicht hebt over zee. Na een spannende afdaling eindigt het traject in de
entertainmentmetropool Båstad. Een paar km na Båstad ga je met de trein (en de fiets) naar de aan de Nissan gelegen havenstad Halmstad, met zijn schilderachtige plekjes en rijk historisch erfgoed. 

(De route kan ingekort worden naar 41 km door een kortere weg te nemen en schiereiland Bjäre over te slaan).

Dag 4:
    Halmstad – Falkenberg (ca. 57 km)

Vanuit Halmstad fiets je in westelijke richting naar een van de meest geliefde stranden van de westkust, Tylösand, gevolgd door de stranden Frösakull, Ringenäs en Vilshärad. De Kattegattleden buigt nu af naar het oosten en sluit aan op de kustweg. Bezoek de fraaie windmolen in Särdal met zijn café en boerenlandwinkel met lokale producten. In de omgeving van het charmante dorpje Steninge fiets je wederom door prachtige natuurgebieden met bloemrijke strandweiden. Na Steninge voert de route door een bosgebied dat overgaat in een kaal en stenig landschap. Door weelderig boerenakkerland bereik je je eindbestemming van vandaag, het Hallandse stadje Falkenberg, gelegen aan de rivier de Ätran.

 

Dag 5:
    Falkenberg - Varberg (ca. 39 km)

Je vertrekt vanuit het centrum van Falkenberg, een van de oudste middeleeuwse stadjes van Halland. Fietsend door het weidse landschap kom je uit bij het vogelrijke Utteros natuurreservaat. Je passeert pittoreske vissersdorpen, schattige boerderijtjes en strandjes van allerlei formaat. Voor Varberg, je eindbestemming van vandaag, passeer je het strand van Apelviken, dat ieder jaar duizenden windsurfers uit heel Europa trekt. Een kort ommetje naar het Fort van Varberg is een aanrader. Ben je in voor een uitdaging, klim dan helemaal omhoog naar het fort zelf. Je kunt er ook voor kiezen om de Varbergse 'Societetsparken' te bezoeken, waar je in de schaduw rustig bij kunt komen van deze mooie fietsdag.

 

Dag 6:
     Varberg – Kungsbacka (ca. 72 km)

Eenmaal onderweg zie je ten noorden van Varberg het landschap veranderen. Zandstranden worden rotsachtige kliffen en voor de kust verschijnen de eerste eilanden, zoals Getterön, Balgö en Vendelsö. De Kattegatleden leidt je eerst naar Bua, een vissersplaatsje waar je je tegoed kunt doen aan allerlei vis, schelp- en schaaldieren. Je komt langs de mooie badstranden van Åsa, een goede plek voor een koffiestop. Maak een kleine lus naar het Tjöholms Slott, het enige Tudor-kasteel in Zweden en fiets dan verder naar Fjärås Bräcka. Bezoek hier het Naturum, een indrukwekkend, historisch cholerakerkhof met 100 staande stenen. Langs velden en over smalle wegen bereik je na deze lange rit Kungsbacka, een van de grootste handelssteden in het westen van Zweden.
Deze etappe is in te korten tot 50 km door naar Åsa te fietsen en vervolgens per trein naar Kungsbacka te gaan. 

 

Dag 7:
     Kungsbacka – Göteborg (ca. 63 km)

Eerst over fietspaden langs het fjord van Kungsbacka richting zee. Je bevindt je hier op het schiereiland Onsalahalvön, dat door de 'rooftochten' van de 'koninklijke' piraat Lars Gathenhielm een spannende maritieme geschiedenis kent. Vergeet niet te stoppen in Gotttkär, het uiterste puntje van het schiereiland. Dan naar het stadje Särö, dat in de jaren '20 veelvuldig door de royalty en high society van Göteborg werd bezocht. De route voert verder langs strandbaaitjes en rotskliffen, door bossen en havenstadjes, genoeg mogelijkheden dus om te zwemmen en te relaxen. Je fietst verder langs het Nya Varvet en Klippan cultuurreservaat en passeert Göta älv op weg naar je inmiddels nabij gelegen eindbestemming, Göteborg.
Deze etappe is in te korten tot 41km, je fietst dan de eerste 7 km wel op een weg met wat drukker autoverkeer en komt niet over schiereiland Onsala.

 

Dag 8:
    Vertrek Göteborg

Na het ontbijt eindigt je Zweedse 'Kattegattleden'.

 

Prijzen & data

VERTREKDATA

Dagelijks tussen 01 mei en 30 september 2024

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

01.05 - 20.06 / 01.09 - 30.09

21.06 - 31.08

€   950

€ 1100

  toeslag 1 persoonskamer

 

  €   300

  toeslag 1 persoonskamer (alleenreizend)

 

  €   470

  toeslag huurfiets (24 versn.)

 

  €   150

  toeslag huurfiets e-bike

 

  €   250

  transfer Göteborg naar Helsingborg

 per rit, maximaal 4 personen

  €   300

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Engelstalige of Duitstalige routebeschrijving

- fietshuur

- kaartmateriaal

- verzekeringen

- bagagevervoer

- toeristenbelasting

- GPX bestanden (op aanvraag) 

- treinkaartje Båstad – Halmstad (ca. € 10,- - 20,-)

   
Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan zal er een vergelijkbaar alternatief worden gereserveerd. 

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig.

 

Helsingsborg - Elite Hotel Mollberg****
Ängelholm - Best Western Plus Hus 57***
Halmstad - Best Western Plus Grand Hotel****
Falkenberg - Hwitan***
Varberg - Varbergs Stadhotell & Asia Spa****
Kungsbacka - Hotell Halland***
Göteborg - Comfort hotel Göteborg***
Praktische info

Utrecht - Helsingborg: ca. 865 km

Vanuit Götenberg kun je rechtstreeks met de trein terugreizen naar Helsingborg (Duur: ca 2 uur en 10 minuten)

De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Ängelholm, Halmstad, Kopenhagen en Götenburg

Voor deze fietsvakantie adviseren wij een fiets met minimaal 21 versnellingen

Ongeveer 200 meter van het hotel in Helsingborg kunt je je auto bewaakt parkeren (tarief € 20,- per dag)

GPX bestanden zijn aanwezig op aanvraag

Reviews

Bekijk wat andere reizigers van deze fietsvakantie vonden:

10-08-2018

Mails werden snel en adequaat behandeld, prima! Ik kreeg steeds vriendelijke, snelle en adequate reacties van Fietsrelax. Bedankt voor de prettige contacten. Ik kreeg veel achtergrondinformatie. Helaas viel het weer tegen, anders was er zeker veel te zien. Verder waren de kamers royaal, heerlijk. 

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice