Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
La Loire à Vélo' fietsvakantie Frankrijk - van Nevers naar de kust fietsen
 
Facebook
Youtube
Email
'Loire à Vélo' - totaal - van Nevers naar de kust
niveau :
duur :
15 dagen
comfort :
periode
apr mei jun jul aug sep okt
reiscode
NL0FR004
interesse Hotelfietsvakanties Historie Gastronomie Cultuur fietsvakanties Wijn Fietsen in de natuur
prijs vanaf 1665
'Loire à Vélo' - totaal - van Nevers naar de kust
Bekijk foto's

De Loire van bron tot monding

'Loire à Vélo' - totaal - van Nevers naar de kust

Volg de volledige, 800 km lange, nagenoeg vlakke route langs de laatste wilde rivier van Europa, de Loire. Van Nevers, in het Centraal-Franse Bourgondië tot aan Saint-Nazaire, gelegen aan de Atlantische Oceaankust. Fiets door een meer dan uitzonderlijk cultuur- en natuurrijk stroomgebied dat op UNESCO’s werelderfgoedlijst staat vermeld als ‘levend cultuurlandschap’. 

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst in Nevers
Dag 2: Nevers – La-Charité-sur-Loire (45 km)
Dag 3: La-Charité-sur-Loire - Sancerre (45 km)
Dag 4: Sancerre - Briare (49 km)
Dag 5: Briare - Sully-sur-Loire (41 km)
Dag 6: Sully-sur-Loire – Orléans (50 km)
Dag 7: Orléans - Blois (65 km)
Dag 8: Blois - Amboise (38 km)
Dag 9: Amboise - Villandry (53 km)
Dag 10: Villandry - Saumur (64 km)
Dag 11: Saumur - Angers (58 km)
Dag 12: Angers - Le Mesnil en Vallée (53 km)
Dag 13: Le Mesnil en Vallée - Nantes(55 km)
Dag 14: Nantes - St-Brévin-les-Pins / Saint-Nazaire (62 km)
Dag 15: Vertrek vanuit Saint-Brévin-les-Pins / Saint-Nazaire

Dag 1:
    Aankomst in Nevers

Je reist op eigen gelegenheid naar Nevers. Check-in in je hotel en maak een wandeling door de charmante binnenstad. Bezoek de pottenbakkersateliers bekend om hun 'faience' aardewerk, een vaardigheid die hier in de 16e eeuw door Italiaanse vaklieden werd geïntroduceerd. Eveneens de moeite waard is Palais Ducal, met zijn Renaissance façade. Het is één van de eerste kastelen die langs de Loire werden gebouwd. Nevers is een halteplaats op de bekende pelgrimsweg naar Santiago de Compostella.

 

Dag 2:
    Nevers – La-Charité-sur-Loire (45 km)

Laat de Bourgondische stad Nevers achter je en ga op weg naar het dorpje Cuffy, de plek waar de Loire en de Allier samen verdergaan. Dit is het officiële beginpunt van de 'Loire à Vélo' route die na 13 etappes eindigt aan de Atlantische Oceaan. Zet koers naar de kloosterstad Charité-sur-Loire, waar je via de oudste brug over de Loire (16e eeuw) de prachtige Romaanse kerk 'Notre Dame' bereikt. Deze kloosterkerk, door UNESCO uitgeroepen als Werelderfgoed, is zeker een bezoek waard. 

 

Dag 3:
    La-Charité-sur-Loire - Sancerre (45 km)

Fiets door het fraaie natuurreservaat 'Loire Vallei' en langs uitgestrekte, golvende wijngaarden. Bewonder de fraaie klokkentoren van de kerk in Pouilly-sur-Loire. Door bossen en velden gaat het verder naar de beroemde Sancerre wijnstreek. Stop onderweg als je wilt bij een lokale wijnboer om een witte 'Sauvignon blanc' te proeven, waar natuurlijk een Chavignol geitenkaasje bij dient te worden verorberd. Geniet vanaf het hoger gelegen Sancerre, gedomineerd door zijn 15e eeuwse donjon, van het schitterende uitzicht over de Loirevallei.

 

Dag 4:
    Sancerre - Briare (49 km)

Verlaat Sancerre via het jaagpad langs het 'Canal Latéral' en ga via Bannay op weg naar de bloemenstad Cosne-Cours-sur-Loire, mooi gelegen op de rechter rivieroever. Zet dan koers naar Belleville-sur-Loire, Beaulieu-sur-Loire en tenslotte het stadje Briare. Bewonder de metalen kanaalbrug, een monumentaal stukje waterbouw, gerealiseerd eind 19e eeuw. Het overbrugt de Loire met een reuzenstap en verbindt zo de twee nevenkanalen. Met zijn 72 lantaarnpalen en versierde pilasters een schoonheid van een staaltje vroegere techniek.

 

Dag 5:
    Briare - Sully-sur-Loire (41 km)

Steek de Loire over via de kanaalbrug, de 'Pont Canal de Briare', en fiets naar Saint-Brisson-sur-Loire met zijn middeleeuwse kasteel, gespecialiseerd in katapulten en kanonnen. Hierna volgt het levendige Gien met zijn panoramisch uitzicht. Hier ligt ook het kasteel van Anne de Beaujeu, gebouwd omstreeks het jaar 1500, en de mooie, 18e eeuwse brug met de 12 pijlers. Eindbestemming is Sully-sur-Loire met opnieuw een opmerkelijk middeleeuwse kasteel, volledig omgeven door grachten en met een mooi uitzicht over de rivier.

 

Dag 6:
    Sully-sur-Loire – Orléans (50 km)

Vandaag op weg naar Orléans. Geniet tot aan Saint-Benoit-sur-Loire van de weidse uitzichten onderweg. Neem, daar aangekomen, een kijkje in de 11e-13e  eeuwse abdijkerk, die tot Frankrijks opmerkelijkste, Romaanse kerken behoort. Zet dan koers naar Châteauneuf-sur-Loire, één van de belangrijke havens van de Loire gedurende de 18e eeuw. Uw eindbestemming komt in zicht: Orléans, de stad van 'kunst en geschiedenis', welke in 1429 door Jeanne d'Arc van de Engelse overheersing werd bevrijd. Maak zeker een wandeling door het fraaie, historische centrum.

 

Dag 7:
    Orléans - Blois (65 km)

Eenmaal buiten de stad bereik je al snel de samenvloeiing van de Loiret en de Loire. Een groot deel van de dag volg je de hoge oeverranden met mooie uitzichten over het omringende, golvende boerenland. Mis niet het historische Meung-sur-Loire en Beaugency. Door zowel deze oude stadjes als de moderne centrale van St-Laurent-des-Eaux, wordt heel duidelijk hoe belangrijk de rivier hier altijd is geweest. Een heerlijk, vlak fietspad voert je op een relaxte manier het bijzondere en unieke landschap van het wereldberoemde land van de kastelen binnen.

 

Dag 8:
    Blois - Amboise (38 km)

Volg vanuit Blois de zuidoever van de Loire, en fiets tussen de wijnhellingen naar Candé-sur-Beuvron. Koers langs de Beuvron weer terug naar de majestueuze Loire. Hoog op de oever ligt het elegante kasteel van Chaumont-sur-Loire, omringd door prachtige tuinen. U bent in de historische landstreek Touraine. Bezoek een wijnboer en proef een lokale ‘sauvignon blanc’. Geniet van de pracht en praal van het Château van Amboise en Clos-Lucé, waar Leonardo da Vinci ooit verbleef. Er zijn enkele hellinkjes onderweg.

 

Dag 9:
    Amboise - Villandry (53 km)

Vandaag op weg naar het wijngebied van de prestigieuze 'Montlouis' wijnen. Het ideale microklimaat rond de samenloop van Loire en Cher zorgen voor druiven van unieke kwaliteit. Wijnliefhebber? Ontdek het dan zelf tijdens een bezoek aan een wijnkelder of tijdens een lunchstop. Een fraai fietspad voert je naar Tours, de vriendelijke hoofdstad van wat de ‘tuin van Frankrijk’ wordt genoemd. Koers verder langs de prachtige zuidoever van de Cher naar het Chateau van Villandry, met zijn schitterende tuinen. Vlakbij mondt de bescheiden Cher uit in de brede Loire.

 

Dag 10:
    Villandry - Saumur (64 km)

Via de 'Bec du Cher' langs de Loire naar het Château van Ussé. Over de hoge oeverrand, met prachtige uitzichten over de rivier en haar eilandjes vol watervogels. Waar de Indre uitmondt in de Loire, is het landschap onbedorven. Genietend van de magnifieke panorama’s fiets je verder naar het heerlijke Candes-St-Martin, waar Vienne en Loire rivier samenvloeien. Dit is de Anjou, bekend om zijn wijnen en troglodieten. Kies voor het fietspad vlak langs de Loire of volg de hogere, inspannendere route over de wijnhellingen. Beiden eindigen bij het kasteel van Saumur.

 

Dag 11:
    Saumur - Angers (58 km)

Vertrek pal langs de zuidoever van de rivier. Bewonder de monumenten van lokale, witte tufsteen, zoals de kerk van Cunault en de St-Maur abdij. Eenmaal in Saint-Mathurin-sur-Loire volg je de noordoever van de Loire door een voormalig moerasgebied, dat in de Middeleeuwen is drooggelegd. Even later zie je de sporen van de voormalige leisteengroeven van Trélazé. Steek dan, via een kleine trekpont, de Authion rivier over. In de verte lonkt je eindbestemming Angers, gelegen aan weerszijden van de rivier de Maine.

 

Dag 12:
    Angers - Le Mesnil en Vallée (53 km)

De drukke stad verlaat je op een verrassend rustige manier door een parkachtige omgeving. Langs de Maine rivier fietsend, bereik je Bouchemaine, met gezellige restaurantjes en fijne picknickplekjes. Hier mondt de Maine uit in de Loire. Wat westelijker beginnen de wijngaarden van Savennières en Côteaux du Layon. Je fietst hier dicht langs de rivier en steekt het eiland Chalonnes over. Over rustige weggetjes, met mooie uitzichten, bereik je het hooggelegen Montjean-sur-Loire. In het charmante Le Mesnil en Vallée stap je uiteindelijk van je fiets.

 

Dag 13:
    Le Mesnil en Vallée - Nantes(55 km)

Begin de dag op de Mont Glonne met een prachtig uitzicht over de Loire. Zet, over rustige wegen en fietspaden, koers naar het vestingstadje Champtoceaux en waag daar een extra klimmetje voor een schitterend panorama. Hier, in het departement Loire-Atlantique, begint u de invloed van de Atlantische Oceaan al te voelen. De Muscadet wijngaarden op de eilandjes en de groentevelden zorgen voor landschappelijke afwisseling. Na Mauves-sur-Loire, ziet u de contouren van Nantes, de grootste en misschien wel leukste stad langs de Loire route.

 

Dag 14:
    Nantes - St-Brévin-les-Pins / Saint-Nazaire (62 km)

Verrassende kunstobjecten op ongewone locaties, verlevendigen het begin van deze tocht langs de monding van de Loire. Na Le Pellerin is het Martinière kanaal je leidraad. Je fietst langs kleine, stille wegen, door landschappen die horen bij de monding van een grote rivier: brede drassige gebieden en uitgestrekte uiterwaarden. Vanaf Paimboeuf volg je een stukje van de kustroute 'Velodyssey' en kun je zien hoe de Loire steeds sterker door getijden en stromingen wordt beïnvloed. Het einde is in zicht: St-Brévin, een levendige badplaats aan de Atlantische Oceaan.

 

Dag 15:
    Vertrek vanuit Saint-Brévin-les-Pins / Saint-Nazaire

Na het ontbijt eindigt je 'Loire à Vélo' fietsvakantie.

 

Prijzen & data

 

VERTREKDATA

start dagelijks van 01.04 – 31.10.2024

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt comfort

 

€ 1650

2 persoonskamer incl. ontbijt comfort plus

 

€ 1930

toeslag 1 persoonskamer comfort

 

€ 840

toeslag 1 persoonskamer comfort plus

 

€ 1125

 toeslag huurfiets

 

 € 320

 toeslag e-bike

 

 € 595

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen 

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- kaartmateriaal

- trein St. Nazaire - Nevers 

- bagagevervoer

- parkeerplaats

- toeristenbelasting 

- SGR-bijdrage (€5,- p.p.)

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht per categorie vermeld. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan zal er een vergelijkbaar alternatief worden gereserveerd.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig.

 

Keuze uit:

Comfort - verblijf in 2- en 3-sterren hotels

Comfort Plus - verblijf in  3- en 4-sterren hotels

Praktische info

Utrecht: ca. 722 km

Brussel: ca. 549 km

        THA/IC: Nevers, Gare de Nevers (1 overstap)
        THA/TGV: St. Nazaire, Gare de Saint-Nazaire (1 overstap)

voor deze fietsvakantie adviseren wij een fiets met minimaal 7 versnellingen

De huurfietsen beschikken over 21 versnellingen, worden standaard geleverd met fietstas, stuurtas, verende voorvork en comfortabel zadel. Per twee huurfietsen krijg je ook standaard een reparatieset, pomp en extra slot.

informeer bij boeking naar de parkeer mogelijkheden

GPS tracks van deze reis zijn op aanvraag beschikbaar

Reviews

Bekijk wat andere reizigers van deze fietsvakantie vonden:

01-08-2018

De route is ontzettend goed aangegeven. 

11-09-2016

Uitstekend! Vooral de vrije invulling is zeer relaxed. 

Misschien vind je deze reizen ook leuk:
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice