Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
 
Facebook
Youtube
Email
Zuid-Limburg - Mergellandroute
niveau :
duur :
5 dagen
comfort :
periode
apr mei jun jul aug sep
reiscode
NL05004
interesse Hotelfietsvakanties Fietsen in de natuur Gastronomie
prijs vanaf 430
Zuid-Limburg - Mergellandroute
Bekijk foto's

Grotten, kapelletjes & magnifieke uitzichten

Zuid-Limburg - Mergellandroute

Het fraaie Zuid-Limburg heeft een 'on-Nederlands' karakter. Je vindt er golvend heuvelland, diepe mergelgrotten, vrome kapelletjes en typische, zwart-witte vakwerkhuizen. Én...het eten smaakt hier net iets lekkerder. Onderweg door de groene 'Dutch Mountains' is het heerlijk bijkomen op een levendig terras in een idyllisch Limburgs dorp. En ga je op pad met een e-bike dan blijken die heuvels ook best mee te vallen,

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst in Epen
Dag 2: Rondrit Epen (ca. 30 km)
Dag 3: Epen - Valkenburg (ca. 42 km)
Dag 4: Rondrit Valkenburg (ca. 48 km)
Dag 5: Valkenburg - Epen (ca. 56 km)

Dag 1:
    Aankomst in Epen

Je reist op eigen gelegenheid naar je accommodatie in Epen, midden in het prachtige Limburgse heuvelland. Ben je vroeg? Maak dan een fraaie wandeling of fietstocht voordat je reis 'echt' begint. Je kunt natuurlijk ook op het heerlijke hotelterras met een glas wijn in de hand mijmeren over wat je de komende dagen te wachten staat.

 

Dag 2:
    Rondrit Epen (ca. 30 km)

Op deze eerste dag worden de klimbenen meteen even getest. Je volgt de Vijlenerbosroute met prachtige uitzichten onderweg en pikt een zuidelijke lus van de Mergellandroute ook nog even mee. Al snel passeer je de Belgische grens en klim je via Sippenaken en Gemmenich naar het fameuze Drielandenpunt: met zijn 322 meter de hoogste 'bergtop' van Nederland. Je daalt af richting Vaals en bereikt via Holset het dorpje Vijlen waar je St.Martinus - de ‘beste wijngaard van Nederland’ - kunt vinden. Vanaf hier is het niet ver meer naar Epen waar je na deze heerlijke rondrit opnieuw de nacht doorbrengt.

 

Dag 3:
    Epen - Valkenburg (ca. 42 km)

De Mergellandroute voert je eerst naar het gezellige Mechelen. Vanaf Wahlwiller zorgt de Kruisberg voor 'kietelende' kuiten. Dan op naar Simpelveld, een station aan het bekende 'miljoenenlijntje'. Een geleidelijk klim naar het gehucht Trintelen voert je verder door het prachtige, groene heuvelland met zijn zwart-witte vakwerkhuisjes en doen je vergeten dat de weg omhoog gaat. Vanaf Ubachsberg gaat die weg ook weer omlaag naar Wijlre met zijn lokkende Brand bierbrouwerij. Wat later in Gulpen wenkt vervolgens de Gulpener brouwerij. Na wellicht enkele versnaperingen volgt een onvermijdelijke klim (Oef!!) naar het Plateau van Margraten. Vanaf hier is het fijn afdalen naar je eindbestemming Valkenburg.

 

Dag 4:
    Rondrit Valkenburg (ca. 48 km)

Vandaag volg je de noordelijke lus van de route. Je passeert imposante mergelgroeven en sprookjesachige kastelen, zoals het statige Château Gerlach en het kloeke Kasteel Schaloen, die met de krijtsteen uit deze groeven zijn opgetrokken. Na de Slingerberg en de Wijngaardsberg te hebben bedwongen kom je uit op het Centraal Plateau. Hier is het ontspannen fietsen langs dorpen als Schimmert met zijn imposante watertoren 'de Reusch' en Klimmen, gelegen aan een vroegere Romeinse Heirbaam. Vanaf Schin op Geul peddel je langs de Geul terug naar de 'Wielerhoofdstad van Nederland': Valkenburg.

 

Dag 5:
    Valkenburg - Epen (ca. 56 km)

Deze laatste dag volg je de westelijke lus van de Mergellandroute. Eerst even stevig stampen op de pedalen om het Geuldal uit te klimmen om daarna vrij ontspannen je weg te vervolgen. Onderweg typisch Zuid-Limburgse dorpjes als Bemelen, Sint-Geertruid en Gronsveld. In Eijsden wordt het tijd om een gezellig Maasterras op te zoeken. Weer op de fiets gaat het verder naar het plateau van Margraten. Je passeert Kasteel Mheer en geniet van de prachtige vergezichten over het omringend heuvelland vol fruitboomgaarden. Vanaf het levendige Slenaken, vol uitnodigende terrassen, is het niet ver meer naar Epen waar deze heerlijke fietsreis eindigt.

Of: je boekt nog een extra overnachting in Epen.

Prijzen & data

VERTREKDATA

Wekelijks op zondag, maandag en dinsdag van 01.04 – 24.09.2023

 

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

 

€ 425

toeslag 1 persoonskamer  

€ 240

toeslag huurfiets 

  €  60

toeslag huurfiets e-bike

 

€ 100

toeslag extra nacht 

 tweepersoosnkamer 

€   80

toeslag extra nacht 

 eenpersoonskamer

€ 125

     

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- kaartmateriaal

- verzekeringen

- bagagevervoer 

- toeristenbelastingen

 

- bijdrage SGR (€5,- p.p.)

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. 

 

Valkenburg - Valkenburg by Mercure - Next to Shimano Experience Center****
Berg en Dal - Hotel Berg en Dal***
Praktische info

Utrecht - Valkenburg: ca. 180 km

Valkenburg heeft een station, vanaf het station is het ca 15. min lopen naar het hotel

Wij adviseren voor deze reis gebruik te maken van een E-bike of een fiets met tenminste 21 versnellingen

Parkeren bij of rondom het hotel in Epen is gratis.

Start u de reis in Valkenburg, dan dient u te parkeren bij Q-Park bij het station € 6,- per dag

GPS-tracks van deze reis zijn op aanvraag beschikbaar

Reviews
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice