Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Friese Elfstedentocht fietsen - Fietsvakantie Friesland, Nederland
 
Facebook
Youtube
Email
Fietsvakantie ZOEKER
FietsvakantieZOEKER
Friese Elfstedentocht
niveau :
duur :
7 dagen
comfort :
periode
apr mei jun jul aug sep
reiscode
NL03011
interesse Hotelfietsvakanties Natuur Historie Cultuur
prijs vanaf 425
Friese Elfstedentocht
Bekijk foto's

Friese Elfstedentocht

Friese Elfstedentocht

In het hoge noorden koestert Friesland haar befaamde elf steden ingebed in een prachtig landschap. Honderden, klassieke Hollandse basculebruggen verbinden fietspaden over vaarten en kanalen. En omdat de natuur 's werelds grootste schaatsevenement, met Friesland als middelpunt, niet meer lijkt toe te staan, doen wij de 'elfsteden' op de fiets. Over deze Friese Elfstedentocht kun je met gerust hart zeggen: It giet oan!

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Leeuwarden
Dag 2: Leeuwarden - Sneek (ca 55 - 80 km)
Dag 3: Sneek - Rijs/Stavoren (ca 58/70 km)
Dag 4: Stavoren/Rijs - Makkum (ca 28/42 km)
Dag 5: Makkum - Franeker/Harlingen (ca 25 - 55 km)
Dag 6: Franeker/Harlingen - Dokkum (ca 65 - 85 km)
Dag 7: Dokkum - Leeuwarden (ca 25 km)

Dag 1:    Aankomst Leeuwarden

Aankomst in uw hotel. Uw Elfstedentocht fietsvakantie begint in de Friese provinciehoofdstad, de vestingstad Leeuwarden. Het heeft een verrassend fraaie grachtengordel, die in vroeger tijden ongenode gasten moest buiten houden. Het oude stadsdeel kan bogen op een rijke geschiedenis die u tijdens een wandeling door de stad niet zal ontgaan.  

Dag 2:    Leeuwarden - Sneek (ca 55 - 80 km)

Vandaag gaat het via Bolsward en IJlst, twee van de ‘elf steden’, naar Sneek. Van Hanze- en vestingstad Bolsward, zuinig op zijn monumentale status, is het moeilijk afscheid nemen. Voorbij Bolsward kunt u kiezen voor de kortste weg richting het pareltje IJlst waar oude bleektuinen de IJlstervaart decoreren, of de extra lus via Workum. Na IJlst gaat het naar Sneek, met de karakteristieke waterpoort als beeldmerk. Sneek is naast hét watersportcentrum van de streek ook een oogstrelende vestingstad. En vergeet niet de gezelligheid in Sneek; Sneek bruist.

Dag 3:    Sneek - Rijs/Stavoren (ca 58/70 km)

Vandaag fietst u door een romantisch plaatje: tussen de Friese meren en het bosrijke Gaasterland. Gun uzelf wat tijd om te genieten van het uitzicht over het IJsselmeer nabij het Roode Klif, een opzienbarende keileemwand uit de IJstijd. Uw eindbestemming is lieflijke Rijs of het bezienswaardige Stavoren, in de Middeleeuwen een vermaarde havenplaats, alwaar het 'Vrouwtje van Stavoren' u welkom zal heten.

Dag 4:    Stavoren/Rijs - Makkum (ca 28/42 km)

Over verscholen weggetjes gaat het vandaag naar het kleine, uiterst fotogenieke Hindeloopen, bekend om haar vermaarde leugenbankje. Deze voormalige vissersplaats, die Hylpen heet in het Fries, heeft stadsrechten sinds 1225 en kan dus bogen op een zeer lange en rijke geschiedenis. Via het schilderachtige Workum, met zijn legendarische strafcel voor landlopers en dronkenlappen, fietst u naar het fraaie Makkum de eindbestemming van vandaag.

Dag 5:    Makkum - Franeker/Harlingen (ca 25 - 55 km)

Via Elfstedenstad Bolsward bereikt u Harlingen met zijn gezellige havendrukte en zicht over de Waddenzee. Harlingen is een openluchtmuseum op zich waar u op een terras kunt mijmeren over lang vervlogen tijden. Vervolgens fietst u naar 'klein maar fijn' Franeker, de laatste halte voor vandaag. Napoleon heeft weliswaar de universiteit van Franeker opgeheven, maar heeft niet kunnen verhinderen dat de oudste studentenkroeg “Bogt van Guné” nog immer open is. Na een slok is een bezoek aan het vermaarde planetarium (van Eise Eisinga) nog altijd adembenemend. 

Dag 6:    Franeker/Harlingen - Dokkum (ca 65 - 85 km)

Vandaag voert de route langs de kust, en via de hoogste terp van Friesland ('Hogebeintum') naar de voormalige vestingstad en zeehaven Dokkum. Een heerlijk stadje met trapgevels, grachten en een fraai Middeleeuws stadhuis. De legende wil dat de stadsbron, ontdekt en gezegend door Bonifatius, een zuiverende en geneeskrachtige werking zou hebben.

Dag 7:    Dokkum - Leeuwarden (ca 25 km)

Vandaag fietst u voor het laatst door het typisch Friese landschap. Tussen waterpartijen, groene weiden en zwart- of rood bont vee. De Dokkumer Ee, onderdeel van de Elfstedentocht, leidt u uiteindelijk naar Leeuwarden. Onderweg passeert u het, door de schaatstocht berucht geraakte, bruggetje van Bartlehiem. Eenmaal terug in Leeuwarden zal de scheve Friese toren uit 1529, de Oldenhove genaamd, u een beetje aan Pisa doen denken. Wandel ook eens door de Kleine Kerkstraat, volgens velen Nederlands charmantste winkelstraat.

prijzen & data

VERTREKDATA

Dagelijks van 01.04 – 24.09.2019

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

 

€ 425

2 persoonskamer incl. ontbijt en diner

 

€ 575

toeslag 1 persoonskamer

  € 160

toeslag 1 persoonskamer halfpension

  € 310

toeslag huurfiets (7 versn.)

 

€   60

toeslag huurfiets e-bike

 

€ 135

fietspech pas (6 dgn)

 

€ 16,50

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren hotels

- heen- en terugreis

- onbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- kaartmateriaal

- verzekeringen

- bagagevervoer (1 stuk max 20kg p.p.)

- parkeerplaats bij  
  hotel (12,50 p.d.)

- diner (bij halfpension variant)

- toeristenbelasting 

 

 

slapen & eten

Waar slaapt u?

Hieronder staan de accommodaties waar u overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.

Waar eet u?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. U bepaalt zelf waar u dineert. Op loopafstand zijn er altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. U kunt tijdens deze reis er ook voor kiezen om tegen een toeslag alle dagen op basis van halfpension te verblijven.

 

Leeuwarden - Oranje Hotel Leeuwarden****

In het eeuwenoude hart van Leeuwarden, direct tegenover het station staat sinds 1879 het Oranje Hotel. 

Sneek - Amicitia Hotel****

Amicitia Hotel is gelegen op minder dan 10 minuten fietsen van het gezellig centrum van Sneek. Het hotel heeft nette, ruime kamers en biedt tegen een toeslag zelfs speciale themakamers.

Rijs - Hotel Jans***

Hotel Restaurant Jans ligt aan de rand van het Rijsterbos, met uitzicht over de weilanden. In deze natuurlijke omgeving vindt u rust en vrijheid. De kust van het IJsselmeer ligt op slechts 3 kilometer van het hotel. 

Makkum - Hotel de Waag***

Hotel “de Waag” is gevestigd in een karakteristiek pand in de kern van het dorp Makkum. Dit familiehotel biedt een gezellige en warme sfeer voor uw verblijf. 

De Stadsherberg - Franeker***

Hotel Restaurant De Stadsherberg heeft een eigen terras en ligt aan de waterzijde van de Noorder Gracht.
In het restaurant van De Stadsherberg worden bij het diner traditionele gerechten met een Frans tintje geserveerd.

Dokkum - Hotel De Posthoorn***

Midden in het centrum van het historische stadje Dokkum kan men al meer dan 425 jaar de gastvrijheid van het Noorden ervaren bij de Posthoorn. Het is en blijft het bruisende middelpunt van Dokkum.

praktische info

  

Utrecht-Leeuwarden: ca. 160 kilometer                                                                       

station Leeuwarden centraal bevindt zich op loopafstand van het hotel 

wij adviseren een fiets met minimaal 3 tot 7-versnellingen

Privé parkeren is mogelijk bij de accommodatie. Reserveren is niet mogelijk.
Parkeerkosten: EUR 12,50 per dag (kosten onder voorbehoud van wijzigingen).

Helaas zijn er van deze route geen GPS tracks beschikbaar

reviews

Bekijk wat andere reizigers van deze fietsvakantie vonden:

16-07-2018

We hadden prachtig weer en dat maakt zo'n fietsvakantie natuurlijk extra leuk. De reis was prima georganiseerd! - M. Haas, 2018

04-06-2018

Fietsrelax is kleinschalig, de prijzen zijn redelijk en de route (Friese Elfstedentocht) is mooi uitgezet. Mooie paden en zo min mogelijk langs de autoweg. - L. Vermaas, 2018

03-06-2018

Alle hotels waren leuk. Het was steeds weer een verassing waar je terecht kwam. Je bent lekker actief bezig, we troffen ook nog eens prachtig weer. Het was super! - I. Strien-Slootjes, 2018

31-05-2018

We boekten pas vier dagen voor vertrek, en kregen zeer snel een bevestiging van de reis. Het contact per mail ging uitstekend, het boekingsproces verliep goed en vlot. Perfecte reisbeschrijving in het boekje. Uitstekende info van de routebeschrijvingen in alle stadjes om bij het hotel te komen. Het klopte altijd! - T. van der Meer, 2018

06-05-2018

De hotels waren uitstekend. Hadden we zelf waarschijnlijk niet zo goed gekozen! - F. van Laerhoven, 2018

24-08-2017

Hartelijk dank voor de goede organisatie van de fiets-Elfstedentocht. Het was voortreffelijk geregeld wat betreft de hotels, het eten en het vervoer van de bagage. Alle lof, en voor een volgende fietsvakantie zitten jullie in ons geheugen! – C. Doesburg, 2017

22-04-2017

Het was een fantastische vakantie, die heel goed georganiseerd was! De hotels waren heel verschillend, van chique, naar romantisch in de bossen, midden in de stad of aan het strand, maar dat was juist wel een hele leuke ervaring. Het eten was bij allemaal fantastisch! Ik heb al veel fietsvakanties gereden zowel in Nederland, als in het buitenland, waarbij de koffers over worden gebracht. Ik vond de organisatie fietsrelax tot nog toe de beste op alle fronten. Ik ga zeker kijken welke fietsvakanties fietsrelax  nog meer heeft  en zal deze organisatie zeker aan iedereen aanbevelen. Bedankt voor deze bijzondere vakantie. Ondanks de kou, de regen en de storm hebben wij toch met volle teugen van deze vakantie genoten. -  Y. En J. Van Noort, 2017

01-09-2016

De eerste twee dagen hebben we langs smalle fietspaden langs meren door het Gaasterland gefietst. Erna langs het ijsselmeer en de waddenzee. Goede hotels met goed eten. Ook was alle bijgeleverde informatie uitgebreid en goed. Kortom een hele mooie vakantie. Bovenop alles kon het weer niet mooier! – A. Zonneveldz, 2016

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. cookie instellingen aanpassen
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice