Fietsvakanties voor iedereen

Houd er rekening mee dat door drukte onze responstijd op e-mails en boekingen kan oplopen tot ongeveer 1 week. Onze excuses voor het ongemak.

Friese Elfstedentocht fietsen - Fietsvakantie Friesland, Nederland
 
Facebook
Youtube
Email
Friese Elfstedentocht
niveau :
duur :
7 dagen
comfort :
periode
apr mei jun jul aug sep
reiscode
NL03011
interesse Hotelfietsvakanties Natuur Historie Cultuur
prijs vanaf 475
Friese Elfstedentocht
Bekijk foto's

De 'Friese Elf' op 2 wielen

Friese Elfstedentocht

In het hoge noorden koestert Friesland haar befaamde elf steden ingebed in een prachtig landschap. Honderden, klassieke basculebruggen verbinden fietspaden over vaarten en kanalen. En omdat de natuur 's werelds grootste schaatsevenement, niet meer lijkt toe te staan, doen wij de 'elfsteden' op de fiets. En over deze tocht kun je met gerust hart zeggen: 'It giet oan!'

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Leeuwarden
Dag 2: Leeuwarden - Sneek (ca. 52 km)
Dag 3: Sneek - Rijs/Oudemirdum (ca. 35 / 56 km)
Dag 4: Rijs/Oudemirdum - Workum/Makkum (ca. 31 / 59 km)
Dag 5: Workum/Makkum - Franeker/Harlingen (ca. 40 / 62 km)
Dag 6: Franeker/Harlingen - Dokkum (ca. 54 / 61 km)
Dag 7: Dokkum - Leeuwarden (ca. 27 / 45 km)

Dag 1:    Aankomst Leeuwarden

Aankomst in je hotel. Je Elfstedentocht fietsvakantie begint in de Friese provinciehoofdstad, de vestingstad Leeuwarden. Het heeft een verrassend fraaie grachtengordel, die in vroeger tijden ongenode gasten moest buiten houden. Het oude stadsdeel kan bogen op een rijke geschiedenis die je tijdens een wandeling door de stad niet zal ontgaan.

 

Dag 2:    Leeuwarden - Sneek (ca. 52 km)

Vandaag gaat het via Bolsward en IJlst, twee van de ‘elf steden’, naar Sneek. Van Hanze- en vestingstad Bolsward, zuinig op zijn monumentale status, is het moeilijk afscheid nemen. Voorbij Bolsward kun je kiezen voor de kortste weg richting het pareltje IJlst waar oude bleektuinen de IJlstervaart decoreren, of de extra lus via Workum. Na IJlst gaat het naar Sneek, met de karakteristieke waterpoort als beeldmerk. Sneek is naast hét watersportcentrum van de streek ook een oogstrelende vestingstad. En vergeet niet de gezelligheid in Sneek; Sneek bruist.

 

Dag 3:    Sneek - Rijs/Oudemirdum (ca. 35 / 56 km)

Vandaag fiets je door een romantisch plaatje: tussen de Friese meren en het bosrijke Gaasterland. Gun jezelf wat tijd om te genieten van het uitzicht over het IJsselmeer nabij het Roode Klif, een opzienbarende keileemwand uit de IJstijd. Je eindbestemming is het rustieke Rijs, ten noordenoosten van het Rijsterbos. 

 

Dag 4:    Rijs/Oudemirdum - Workum/Makkum (ca. 31 / 59 km)

Via het bezienswaardige Stavoren, in de Middeleeuwen een vermaarde havenplaats, alwaar het 'Vrouwtje van Stavoren' je welkom zal heten, gaat het over verscholen weggetjes naar het kleine, uiterst fotogenieke Hindeloopen, bekend om haar vermaarde leugenbankje. Deze voormalige vissersplaats, die Hylpen heet in het Fries, heeft stadsrechten sinds 1225 en kan dus bogen op een zeer lange en rijke geschiedenis. Je overnacht in het schilderachtige Workum, met zijn legendarische strafcel voor landlopers en dronkenlappen, of in het fraaie Makkum.

 

Dag 5:    Workum/Makkum - Franeker/Harlingen (ca. 40 / 62 km)

Via Makkum en Witmarsum bereik je Harlingen met zijn gezellige havendrukte en zicht over de Waddenzee. Harlingen is een openluchtmuseum op zich waar je op een terras kunt mijmeren over lang vervlogen tijden. Vervolgens fiets je naar 'klein maar fijn' Franeker, de laatste halte voor vandaag. Napoleon heeft weliswaar de universiteit van Franeker opgeheven, maar heeft niet kunnen verhinderen dat de oudste studentenkroeg “Bogt van Guné” nog immer open is. Na een slok is een bezoek aan het vermaarde planetarium (van Eise Eisinga) nog altijd adembenemend. 

 

Dag 6:    Franeker/Harlingen - Dokkum (ca. 54 / 61 km)

Vandaag voert de route langs de kust, en via de hoogste terp van Friesland ('Hogebeintum') naar de voormalige vestingstad en zeehaven Dokkum. Een heerlijk stadje met trapgevels, grachten en een fraai Middeleeuws stadhuis. De legende wil dat de stadsbron, ontdekt en gezegend door Bonifatius, een zuiverende en geneeskrachtige werking zou hebben.

 

Dag 7:    Dokkum - Leeuwarden (ca. 27 / 45 km)

Vandaag fiets je voor het laatst door het typisch Friese landschap. Tussen waterpartijen, groene weiden en zwart- of rood bont vee. De Dokkumer Ee, onderdeel van de Elfstedentocht, leid je uiteindelijk naar Leeuwarden. Onderweg passeer je het, door de schaatstocht berucht geraakte, bruggetje van Bartlehiem. Eenmaal terug in Leeuwarden zal de scheve Friese toren uit 1529, de Oldenhove genaamd, je een beetje aan Pisa doen denken. Wandel ook eens door de Kleine Kerkstraat, volgens velen Nederlands charmantste winkelstraat. Omdat de meesten na aankomst in Leeuwarden direct huiswaarts keren is deze etappe vrij kort. Voor wie nog wel een langere tocht wil maken hebben wij vanaf Dokkum eerst een prachtige lus gemaakt die je via onder meer Kollum, het moerasgebied De Falom, Oentsjerk en Birdaard richting het beroemde bruggetje van Bartlehiem brengt.

 

Prijzen & data

VERTREKDATA

Dagelijks van 01.04 – 24.09.2022

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

 

€ 475

2 persoonskamer incl. ontbijt en diner

 

€ 655

toeslag 1 persoonskamer

  € 210

toeslag 1 persoonskamer en diner

  € 390

toeslag huurfiets (7 versn.)

 

€   72

toeslag huurfiets e-bike

 

€ 150

fietspech pas (6 dgn)

 

€   21

extra overnachting 2pk

vanaf

€   70

extra overnachting 1pk

vanaf

€ 100

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- kaartmateriaal

- verzekeringen

- bagagevervoer (1 stuk max 20kg p.p.)

- parkeerplaats bij   
  hotel (€ 15,- p.d.)

- diner (bij halfpension variant)
- toeristenbelasting

- SGR-bijdrage  

 

 

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. Je kunt tijdens deze reis er ook voor kiezen om tegen een toeslag alle dagen op basis van halfpension te verblijven. Het kan zijn dat er een tafel wordt geregeld in een nabij gelegen restaurant. 

 

Oranje Hotel**** (Leeuwarden)
Logement 3B*** (Sneek)
Hotel Jans*** (Rijs)
Gast Inn** (Workum)
De Stadsherberg*** (Franeker)
Hotel De Posthoorn*** (Dokkum)
Praktische info

  

Utrecht-Leeuwarden: ca. 160 kilometer                                                                       

station Leeuwarden centraal bevindt zich op loopafstand van het hotel 

wij adviseren een fiets met minimaal 3 tot 7-versnellingen

Parkeerkosten bij hotel: € 15,- per dag (kosten onder voorbehoud van wijzigingen). Reserveren is niet mogelijk. 
Bij parkeergarages in de omgeving van het hotel (Klanderij en Hoeksternd) zijn tarieven vaak iets voordeliger.

Bij het upgrade hotel in Leeuwarden  (Westcord WTC Hotel) kunt u gratis parkeren bij het hotel.

GPS tracks beschikbaar

Reviews

Bekijk wat andere reizigers van deze fietsvakantie vonden:

13-09-2021

Heel veel, mooie fietsroutes en fietspaden van soms maar een halve meter breed. Dus vooral niet gestoord door gemotoriseerd verkeer. Fantastisch!
Duidelijke documentatie.
Geholpen door tijdens de reis steeds mooier weer, een prachtige fietsvakantie gehad.
Ook een ander dan anders startpunt was geen probleem voor Fietsrelax. Het kostte even iets meer tijd om te regelen, maar het bleek geen probleem.

25-09-2020

We hebben genoten van de kleine weggetjes en de vrij liggende fietspaden, fijn dat jullie veel wind mee hadden georganiseerd ; ))

22-09-2020

Goede hotels in centrum en maaltijden goed. Alles was goed verzorgd.
Bagagevervoer was goed geregeld. Hele goede verzorgde fietsvakantie gehad, ondanks de corona-aanpassingen. Korte lijntjes bij vragen, snel en correct te woord gestaan.

21-09-2020

De hotels waren prima en sommige uitstekend. Je kan je eigen tijd indelen, fantastisch. Super geregeld inclusief diner, zeker in deze tijd. 

07-09-2020

Routeboekje was prettig, duidelijk en geeft veel vrijheid. Route over goede fietspaden. Goede accommodaties. De duidelijke informatie en de goede service. Ze doen echt hun best om via evt andere hotels toch de gevraagde vakantie te kunnen leveren. En ik zal het ook zeker bij anderen aanbevelen. Goede vakantie voor een eerlijke prijs. Dat je niet verplicht bent half pension te nemen geeft veel vrijheid. 

01-09-2020

Overall allemaal vriendelijke mensen. In deze Corona periode zijn sommige dingen wat ongemakkelijk en lastig. De meeste hotels gaan er creatief mee om.
Uitgebreide informatie vooraf, leuk dat we een boekje over de route erbij kregen.
Fijn dat we snel te woord werden gestaan toen we tijdens de vakantie belden met een vraag.
Al met al is het ons goed bevallen en hebben we genoten vaneen prachtige route.

24-08-2020

Alles was in orde. En jullie waren ook steeds bereikbaar. We hadden een mannenfiets ipv een vrouwenfiets en we werden heel goed geholpen door de nooddienst. 

31-07-2020

Erg goede service van zowel Fietsrelax als de verhuurder van de tandem, week voor vertrek nog geregeld na het breken van de duim van mijn man. Top service. Heel flexibel, kunt aangeven waar je langer wilt blijven. Alles top geregeld.

12-09-2019

We hebben afgelopen dagen de Elfstedenfietstocht gedaan en deze was grandioos. Prachtige natuur, goede routes en een perfecte verzorging van de koffers en goede hotels.

21-08-2019

Ondanks last minute boeking is het overleg en de service goed geweest. De accommodatie in Rijs was op zich goed, maar jammer genoeg was daar niets te zien of te doen en was er weinig keus in restaurants.

05-08-2019

Alles is verlopen zoals beschreven. Deze vakantie was goed, verder geen ervaring. Het boekje met knooppunten en bijzonderheden voldeed en was handig, ook de info was duidelijk. Zeer mooie landelijke routes, maar ook saaie stukken zoals langere stukken langs de dijk.

02-08-2019

Heerlijk elke dag fris op de fiets, bagage vervoer was uitstekend, ‘s avonds een schoon bed en handdoeken, veel plekjes gezien waar we zelf niet gekomen waren.

23-07-2019

Niet echt ontevreden, maar qua maaltijd was Sneek een beetje basic. Staat tegenover dat de anderen ver boven verwachting waren. Ook vegetarisch en vegan was geen enkel probleem voor de restaurants. Heerlijk ontspannen fietsvakantie, te doen voor alle leeftijden. Zeer positief.

17-06-2019

Snelle reactie op onze wensen, pas 3 dagen voor vertrek geboekt, prettig dat we vanuit Makkum konden vertrekken. De accommodaties in het centrum vonden wij super

17-06-2019

Wij hebben last minute geboekt en dit hield in dat we niet in Leeuwarden konden starten, er werd echter naar een oplossing gezocht en binnen een dag was alles geregeld. Het telefonisch contact in verband met last minute boeking verliep heel plezierig. Hotel Jans in Rijs en het WTC in Leeuwarden zijn aanraders.

04-06-2018

Fietsrelax is kleinschalig, de prijzen zijn redelijk en de route (Friese Elfstedentocht) is mooi uitgezet. Mooie paden en zo min mogelijk langs de autoweg. 

03-06-2018

Alle hotels waren leuk. Het was steeds weer een verassing waar je terecht kwam. Je bent lekker actief bezig, we troffen ook nog eens prachtig weer. Het was super! 

31-05-2018

We boekten pas vier dagen voor vertrek, en kregen zeer snel een bevestiging van de reis. Het contact per mail ging uitstekend, het boekingsproces verliep goed en vlot. Perfecte reisbeschrijving in het boekje. Uitstekende info van de routebeschrijvingen in alle stadjes om bij het hotel te komen. Het klopte altijd! 

06-05-2018

De hotels waren uitstekend. Hadden we zelf waarschijnlijk niet zo goed gekozen! 

24-08-2017

Hartelijk dank voor de goede organisatie van de fiets-Elfstedentocht. Het was voortreffelijk geregeld wat betreft de hotels, het eten en het vervoer van de bagage. Alle lof, en voor een volgende fietsvakantie zitten jullie in ons geheugen!

22-04-2017

Het was een fantastische vakantie, die heel goed georganiseerd was! De hotels waren heel verschillend, van chique, naar romantisch in de bossen, midden in de stad of aan het strand, maar dat was juist wel een hele leuke ervaring. Het eten was bij allemaal fantastisch! Ik heb al veel fietsvakanties gereden zowel in Nederland, als in het buitenland, waarbij de koffers over worden gebracht. Ik vond de organisatie fietsrelax tot nog toe de beste op alle fronten. Ik ga zeker kijken welke fietsvakanties fietsrelax  nog meer heeft  en zal deze organisatie zeker aan iedereen aanbevelen. Bedankt voor deze bijzondere vakantie. Ondanks de kou, de regen en de storm hebben wij toch met volle teugen van deze vakantie genoten. 

01-09-2016

De eerste twee dagen hebben we langs smalle fietspaden langs meren door het Gaasterland gefietst. Erna langs het ijsselmeer en de waddenzee. Goede hotels met goed eten. Ook was alle bijgeleverde informatie uitgebreid en goed. Kortom een hele mooie vakantie. Bovenop alles kon het weer niet mooier! 

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. cookie instellingen aanpassen
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice