Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Friese Elfstedentocht fietsen - Fietsvakantie Friesland, Nederland
 
Facebook
Youtube
Email
Friese Elfstedentocht
niveau :
duur :
7 dagen
comfort :
periode
apr mei jun jul aug sep
reiscode
NL03011
interesse Hotelfietsvakanties Cultuur Historie Natuur
prijs vanaf 630
Friese Elfstedentocht
Bekijk foto's

De 'Friese Elf' op 2 wielen

Friese Elfstedentocht

In het hoge noorden koestert Friesland haar befaamde elf steden ingebed in een prachtig landschap. Honderden, klassieke basculebruggen verbinden fietspaden over vaarten en kanalen. En omdat de natuur 's werelds grootste schaatsevenement, niet meer lijkt toe te staan, doen wij de 'elfsteden' op de fiets. En over deze tocht kun je met gerust hart zeggen: 'It giet oan!'

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Leeuwarden
Dag 2: Leeuwarden - Sneek (ca. 52 km)
Dag 3: Sneek - Rijs/Oudemirdum (ca. 35 / 56 km)
Dag 4: Rijs/Oudemirdum - Workum/Makkum (ca. 31 / 59 km)
Dag 5: Workum/Makkum - Franeker/Harlingen (ca. 40 / 62 km)
Dag 6: Franeker/Harlingen - Dokkum (ca. 54 / 61 km)
Dag 7: Dokkum - Leeuwarden (ca. 27 - 45 km)

Dag 1:
    Aankomst Leeuwarden

Aankomst in je hotel. Je Elfstedentocht fietsvakantie begint in de Friese provinciehoofdstad, de vestingstad Leeuwarden. Het heeft een verrassend fraaie grachtengordel, die in vroeger tijden ongenode gasten moest buiten houden. Het oude stadsdeel kan bogen op een rijke geschiedenis die je tijdens een wandeling door de stad niet zal ontgaan.

 

Dag 2:
    Leeuwarden - Sneek (ca. 52 km)

Vandaag gaat het via Bolsward en IJlst, twee van de ‘elf steden’, naar Sneek. Van Hanze- en vestingstad Bolsward, zuinig op zijn monumentale status, is het moeilijk afscheid nemen. Voorbij Bolsward kun je kiezen voor de kortste weg richting het pareltje IJlst waar oude bleektuinen de IJlstervaart decoreren, of de extra lus via Workum. Na IJlst gaat het naar Sneek, met de karakteristieke waterpoort als beeldmerk. Sneek is naast hét watersportcentrum van de streek ook een oogstrelende vestingstad. En vergeet niet de gezelligheid in Sneek; Sneek bruist.

 

Dag 3:
    Sneek - Rijs/Oudemirdum (ca. 35 / 56 km)

Vandaag fiets je door een romantisch plaatje: tussen de Friese meren en het bosrijke Gaasterland. Gun jezelf wat tijd om te genieten van het uitzicht over het IJsselmeer nabij het Roode Klif, een opzienbarende keileemwand uit de IJstijd. Je eindbestemming is het rustieke Rijs, ten noordenoosten van het Rijsterbos. 

 

Dag 4:
    Rijs/Oudemirdum - Workum/Makkum (ca. 31 / 59 km)

Via het bezienswaardige Stavoren, in de Middeleeuwen een vermaarde havenplaats, alwaar het 'Vrouwtje van Stavoren' je welkom zal heten, gaat het over verscholen weggetjes naar het kleine, uiterst fotogenieke Hindeloopen, bekend om haar vermaarde leugenbankje. Deze voormalige vissersplaats, die Hylpen heet in het Fries, heeft stadsrechten sinds 1225 en kan dus bogen op een zeer lange en rijke geschiedenis. Je overnacht in het schilderachtige Workum, met zijn legendarische strafcel voor landlopers en dronkenlappen, of in het fraaie Makkum.

 

Dag 5:
    Workum/Makkum - Franeker/Harlingen (ca. 40 / 62 km)

Via Makkum en Witmarsum bereik je Harlingen met zijn gezellige havendrukte en zicht over de Waddenzee. Harlingen is een openluchtmuseum op zich waar je op een terras kunt mijmeren over lang vervlogen tijden. Vervolgens fiets je naar 'klein maar fijn' Franeker, de laatste halte voor vandaag. Napoleon heeft weliswaar de universiteit van Franeker opgeheven, maar heeft niet kunnen verhinderen dat de oudste studentenkroeg “Bogt van Guné” nog immer open is. Na een slok is een bezoek aan het vermaarde planetarium (van Eise Eisinga) nog altijd adembenemend. 

 

Dag 6:
    Franeker/Harlingen - Dokkum (ca. 54 / 61 km)

Vandaag voert de route langs de kust, en via de hoogste terp van Friesland ('Hogebeintum') naar de voormalige vestingstad en zeehaven Dokkum. Een heerlijk stadje met trapgevels, grachten en een fraai Middeleeuws stadhuis. De legende wil dat de stadsbron, ontdekt en gezegend door Bonifatius, een zuiverende en geneeskrachtige werking zou hebben.

 

Dag 7:
    Dokkum - Leeuwarden (ca. 27 - 45 km)

Vandaag fiets je voor het laatst door het typisch Friese landschap. Tussen waterpartijen, groene weiden en zwart- of rood bont vee. De Dokkumer Ee, onderdeel van de Elfstedentocht, leid je uiteindelijk naar Leeuwarden. Onderweg passeer je het, door de schaatstocht berucht geraakte, bruggetje van Bartlehiem. Eenmaal terug in Leeuwarden zal de scheve Friese toren uit 1529, de Oldenhove genaamd, je een beetje aan Pisa doen denken. Wandel ook eens door de Kleine Kerkstraat, volgens velen Nederlands charmantste winkelstraat. Omdat de meesten na aankomst in Leeuwarden direct huiswaarts keren is deze etappe vrij kort. Voor wie nog wel een langere tocht wil maken hebben wij vanaf Dokkum eerst een prachtige lus gemaakt die je via onder meer Kollum, het moerasgebied De Falom, Oentsjerk en Birdaard richting het beroemde bruggetje van Bartlehiem brengt.

 

Prijzen & data

VERTREKDATA

Dagelijks van 01.04 – 23.09.2024

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

  € 625

toeslag 1 persoonskamer

  € 270 

toeslag huurfiets (7 versn.)

 

€   90

toeslag huurfiets e-bike

 

€ 180

extra overnachting 2pk

vanaf

€   75

extra overnachting 1pk

vanaf

€ 100

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- kaartmateriaal

- verzekeringen

- bagagevervoer (1 stuk max 20 kg p.p.)

- SGR-bijdrage  

- toeristenbelasting

 

 

 

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. 

 

Leeuwarden - Oranje Hotel****
Upgrade Leeuwarden - Westcord WTC Leeuwarden****
Sneek - Logement 3B***
Upgrade Sneek - Van der Valk Hotel Sneek****
Rijs - Hotel Jans***
Workum - Hotel Workum
Franeker - De Stadsherberg***
Dokkum - Hotel van der Meer***
Upgrade Dokkum - Hotel de Abdij****
Praktische info

  

Utrecht-Leeuwarden: ca. 160 kilometer                                                                       

station Leeuwarden centraal bevindt zich op loopafstand van het hotel 

wij adviseren een fiets met minimaal 3 tot 7-versnellingen

Parkeerkosten bij hotel: € 15,- per dag (kosten onder voorbehoud van wijzigingen). Reserveren is niet mogelijk. 
Bij parkeergarages in de omgeving van het hotel (Klanderij en Hoeksternd) zijn tarieven vaak iets voordeliger.

Bij het upgrade hotel in Leeuwarden  (Westcord WTC Hotel) kunt u gratis parkeren bij het hotel.

GPS tracks beschikbaar

Reviews

Bekijk wat andere reizigers van deze fietsvakantie vonden:

19-09-2023

Voor ons de eerste keer een fiets vakantie, maar het was ons goed bevallen , mede door het weer dat we gehad hebben. We zullen dit zeker vaker gaan doen en boeken we weer via fietsrelax. Super geregeld door de organisatie!

18-09-2023

Onze fietsvakantie was super ,maar het weer werkte ook mee . Omgeving is prachtig

21-08-2023

We vonden het heerlijk - hebben enorm genoten van de formule.

10-07-2023

Het was een fantastische fietstocht, met steeds weer verrassende dorpjes, stadjes, omgeving super. Wij wisten niet dat Friesland zó mooi was, wij hebben al,veel fietstochten gemaakt, voornamelijk in buitenland, maar deze overtrof, wat ons betreft alles.

28-06-2023

We vonden het een mooie tocht,veel te zien,leuke mensen ontmoet. Goed samengesteld.

13-06-2023

We hebben een mooie vakantie gehad, in een mooie omgeving We hadden schitterend weer dat dat is uiteraard een surplus op de vakantie Een minpunt is dat de laatste dag hebben we tot 18:15 op onze koffers moeten wachten, na wat navraag bij receptie kregen te horen dat de koffers in een ander hotel stonden, dit verziekte onze laatste dag en het WTC hotel in Leeuwarden had geen noodnummer om dit te checken , na veel moeite is het tenslotte geregeld

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice