Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Rijnroute Fietsen - Fietsvakantie van Basel naar Speyer
 
Facebook
Youtube
Email
Rijnroute - etappe 2 - van Konstanz naar Offenburg
niveau :
niveau niveau niveau niveau-leeg niveau-leeg
duur :
10 dagen
comfort :
comfort comfort comfort comfort comfort comfort comfort-leeg comfort-leeg comfort-leeg comfort-leeg
periode
mrt apr mei jun jul aug sep okt
reiscode
NL0DE008
interesse Hotelfietsvakanties Cultuur fietsvakanties Fietsen in de natuur
prijs vanaf 1006.5
Rijnroute - etappe 2 - van Konstanz naar Offenburg
Bekijk foto's

Afwisselender kunnen we het niet maken, nóg mooier ook niet...

Rijnroute - etappe 2 - van Konstanz naar Offenburg

Je start bij het drielandenpunt (Duitsland, Zwitserland & Frankrijk) bij Rijnkilometerpaal '0' in Konstanz, en dan 'geht's los'. De brullende Rijnwatervallen, de grootste van Europa, de trompettistenstad Bad Säckingen, kunststad Basel, golvende wijngaarden rond de Kaiserstuhl, majestueuze kastelen in het Markgräflerland, het zonnige Freiburg, Elzasser zuurkool, historisch Straatsburg.... Jawohl, fietsen over de prima onderhouden Rheintal radweg is een heel afwisselende vakantie ervaring op twee wielen.

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst in Konstanz
Dag 2: Konstanz – Schaffhausen (ca. 50 km)
Dag 3: Schaffhausen – Waldshut-Tiengen (ca. 60 km)
Dag 4: Waldshut-Tiengen – Basel (ca. 55 km + treinrit of ca. 70 km)
Dag 5: Basel – Müllheim/Badenweiler (ca. 45 / 50 km)
Dag 6: Müllheim/Badenweiler – Freiburg (ca. 40 / 45 km)
Dag 7: Freiburg – Breisach/Omgeving (ca. 35 / 45 km)
Dag 8: Breisach/Omgeving – Ettenheim (ca. 35 / 45 km)
Dag 9: Ettenheim - Offenburg (ca. 35 km)
Dag 10: vertrek uit Offenburg

Dag 1:
    Aankomst in Konstanz

Zorg dat je vroeg arriveert in cultstad Konstanz, de Zuid-Duitse stad aan de Bodensee. Dwaal door de kronkelige steegjes in het oude, historische centrum of bezoek het Sealife Centre Aquarium en het Archeologisch Museum.

 

Dag 2:
    Konstanz – Schaffhausen (ca. 50 km)

Je laat Konstanz achter je, en fietst langs de spiegelende Bodensee naar het Zwitserse Stein am Rhein met zijn vele middeleeuwse huizen versierd met kleurrijke fresco's. De fraaie route slingert dan door Duitsland, dan weer door Zwitserland om te eindigen in Schaffhausen aan de Rijn, de hoofdstad van het gelijknamige Zwitserse kanton. Het is een prachtig stadje, waar de burgers ongetwijfeld ooit wedijverden over het bezit van de mooist beschilderde gevel, al of niet voorzien van een imposante erker. Vanuit de boven de stad uittorende, historische Vesting Munot, kun je uitkijken over Schaffhausen en haar prachtige omgeving. 

Dag 3:
    Schaffhausen – Waldshut-Tiengen (ca. 60 km)

Na het ontbijt is het een korte fietstocht naar één van Europa's grootste watervallen, namelijk die van Schaffhausen. Als je wilt kun je een boottochtje maken tot dichtbij de bulderende waterpartijen. Weer op de fiets begeleidt de Rijn je verder op weg naar het Duitse Waldshut-Tiengen, gelegen in het zuidelijke deel van het natuurrijke Zwarte Woud. Alvorens je deze dubbelstad bereikt, die een mooie combinatie vormt van traditie en moderniteit, heb je een heerlijke fietstocht achter de rug, waarbij je onder meer hebt kunnen genieten van uitzicht op het imposante Rheinauklooster en de fameuze Kaiserstuhl.

 

Dag 4:
    Waldshut-Tiengen – Basel (ca. 55 km + treinrit of ca. 70 km)

Je fietst vandaag verder stroomafwaarts, via de historische zustersteden 'Laufenburg' naar Bad Säckingen, waar je de langste, houten en overdekte brug van Europa vindt. Er zijn ook twee wel zeer speciale musea die je hier kunt bezoeken: het Müllmuseum (vuilnismuseum) en een museum over de beroemde 'Trompetter' van Bad Säckingen. Langs de noordelijke oever van de Rijn fiets je verder naar het charmante zähringerstadje Rheinfelden. Wil je de route inkorten, dan kun je hier op de trein naar Basel stappen. Mocht je besluiten verder te fietsen, dan is onderweg een bezoek aan de Romeinse nederzetting Augusta Raurica zeer de moeite waard.

Dag 5:
    Basel – Müllheim/Badenweiler (ca. 45 / 50 km)

Vanaf het 'must-see' drielandenpunt in het Zwitserse Basel, fiets je in noordelijke richting, weg van de Rijn, naar Badenweiler en Müllheim. Müllheim wordt beschouwd als de wijnhoofdstad van het idyllische, golvende Markgräflerland. Dankzij het wat zonnigere klimaat gedijen hier chasselas en rieslingdruiven. In het nabijgelegen spadorpje Badenweiler, waar het gebruik van de thermale bronnen een lange traditie kent, torent Burg Badenweiler hoog boven het dorp uit. Wandel hier even naar toe, want vanaf de gerestaureerde donjon heb je een prachtig uitzicht over de Rijnvlakte en het Zwarte Woud.

Dag 6:
    Müllheim/Badenweiler – Freiburg (ca. 40 / 45 km)

Je fietst vandaag verder tussen de golvende wijngaarden van het fraaie Markgräflerland met aan je rechterhand het Duitse Zwarte Woud en aan je linker de Franse Vogezen. Ben je wijnliefhebber stop dan onderweg voor een 'weinprobe' en proef de witte 'gutedel', de trots van deze regio. Je bestemming is Freiburg, de warmste en meest zuidelijke stad van Duitsland. Het is een relaxte, studentenstad, waar in de intieme Altstadt, de historische straatjes worden doorklieft door smalle kanaaltjes ('Bächle'). Vanaf de hoger gelegen Schlossberg heb je een geweldig uitzicht over fraai Freiburg en omgeving.

Dag 7:
    Freiburg – Breisach/Omgeving (ca. 35 / 45 km)

Met wat tegenzin laat je Freiburg achter je en fiets je terug naar de Rijn. Geleidelijk afzakkend naar de rivier wordt de Sint Stephansdom, gelegen op de Münsterberg in het mooie dorp Breisach am Rhein, al in de verte zichtbaar. Eenmaal aangekomen kunnen we deze prachtige kerk, die een wirwar aan stijlen kent, bezoeken. Misschien overnacht je hier, zoniet dan fiets je verder de idyllische Kaiserstuhl binnen. Dit kleine, vulkanisch laaggebergte vormt tevens de grootste wijnbouwgemeente van Baden-Württemberg. Het hart daarvan is het wijndorp Vogtsburg, de andere mogelijke verblijfsplaats voor vandaag. 

Dag 8:
    Breisach/Omgeving – Ettenheim (ca. 35 / 45 km)

Het eerste deel van de dag fiets je nog tussen de wijngaarden van het Kaiserstuhl laaggebergte. Door de vulkanische oorsprong herbergt dit heerlijk golvende land ook een bijzondere flora en fauna. Je moet hier wel rekening houden met enkele pittige hellinkjes. Dan verder naar de burchtruÏne op de Limberg, van waaraf je vervolgens een pad pal langs de rivier volgt. Dan weer landinwaarts, richting de oude tabaksdorpjes Weisweil en Oberhausen. Via de zuidelijke uitlopers van het natuurgebied Taubergiessen, een moerassig uiterwaardenland, bereik je tenslotte je eindbestemming van vandaag, het barokke Ettenheim.

 

Dag 9:
    Ettenheim - Offenburg (ca. 35 km)

Er zijn vandaag twee routes om je eindbestemming Offenburg te bereiken en tevens Straatsburg te bezoeken; de niet te missen Europese hoofdstad voor liefhebbers van erfgoed, cultuur en levenskunst!! De langere rit voert je eerst naar het mooie stadje Kehl. Vandaar brengt een tram je over de Rijn in enkele minuten naar Straatsburg. Terug in Kehl stap je op de fiets voor het laatste stukje naar Offenburg. Je kunt ook rechtstreeks naar je eindbestemming fietsen om van daaruit per trein Straatsburg te bezoeken. Wat je ook doet, geniet op de Alte Marktplatz in sfeervol Offenburg - al of niet met een glas Badense rieslingwijn in de hand - na van deze mooie, afwisselende fietsvakantie.

 

Dag 10:
    vertrek uit Offenburg

Na het ontbijt eindigt je Rijnroute fietsvakantie, óf...je hebt de volgende, aansluitende etappe geboekt, die voert van Straatsburg naar Mainz. 

Prijzen & data

VERTREKDATA

Dagelijks van 31.03 – 19.10.2024

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

31.03 - 19.04 / 06.10 - 19-10

€   999

2 persoonskamer incl. ontbijt

20.04 - 30.04 / 15.09 - 05.10

€   1149

2 persoonskamer incl. ontbijt

01.05 - 14.09 

€   1429

toeslag 1 persoonskamer

 

€   349

toeslag huurfiets 

  

€     99

toeslag huurfiets e-bike

 

€   259

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren hotels

- heen- en terugreis

- onbijt(buffet)

- overige maaltijden

- routebeschrijving en kaartmateriaal (1 set per kamer)

- fietshuur

- bagagevervoer (max. 20 kg per bagagestuk)

- verzekeringen

- boottocht naar de Rijnwaterval rots

- dag 4 (optioneel) trein Rheinfelden - Basel (ong. € 8,- p.p. incl. fiets)

- GPS tracks op aanvraag

- dag 9: trein Offernburg - Straatsburg (ong. € 20,- p.p. excl. fiets)

 

- SGR-bijdrage (€ 5,- p.p.)

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan zal er een vergelijkbaar alternatief worden gereserveerd.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Ter plekke of op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. 

 

Konstanz - ABC-Hotel***
Schaffhausen - Hotel Kronenhof***
Waldshut-Tiengen - Hotel Waldshuter Hof***
Basel - Hotel Rochat***
Müllheim - Hotel Gästehaus Schacherer***
Freiburg - City-Hotel***
Breisach / Vogelgrun: Hotel Le Caballin***
Ettenheim - Metzgereigasthof Rebstock***
Offenburg - Hotel Liberty
Praktische info

Utrecht-Konstanz: ca. 750 kilometer

Konstanz is trein te bereiken, informeer bij de Treinreiswinkel voor meer informatie

Dichtsbijzijnde luchthavens zijn: Zurich, Friedrichshafen en Stuttgart

Voor deze fietstocht adviseren wij een fiets met minimaal 21-versnellingen.

Kosteloos parkeren is mogelijk in Konstanz op de openbare weg. 
Omheinde parkeerplaats dichtbij het kantoor van de plaatselijke agent (€ 45,-, indien van te voren bijgeboekt). 
Parkeergarage kosten ongeveer € 25,- per dag.  

GPS-tracks van deze reis zijn op aanvraag verkrijgbaar.

Reviews

03-05-2024
beoordelingssterbeoordelingssterbeoordelingssterbeoordelingssterbeoordelingsster

Alhoewel ik regelmatig in de regen heb gefietst, was het een een onvergetelijk mooie reis langs vele vakwerkhuizen en door een mooi landschap vol hellingen met druivenstruiken. De tocht gaat ook langs bijzonder mooie plaatsen. Zeer de moeite waard om onderweg af te stappen en rond te kijken of een museum te bezoeken. Kortom, zoveel moois op de mooie route te zien dat ook alleen deze reis ook als individuele fietser zeer goed gevuld is.

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice