Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
 
Facebook
Youtube
Email
RurUfer-Radweg - van Roermond naar Rursee
niveau :
duur :
7 dagen
comfort :
periode
mei jun jul aug sep
reiscode
NL07001
interesse Hotelfietsvakanties Fotografie Fietsen in de natuur
prijs vanaf 637.5
RurUfer-Radweg - van Roermond naar Rursee
Bekijk foto's

Zeker geen oeverloze rondrit...

RurUfer-Radweg - van Roermond naar Rursee

Een fraaie rondrit, grotendeels over de geheel vernieuwde 'Ruhrufer-Radweg', die voert langs het meanderende riviertje de Roer. Vanaf de monding bij Roermond tot aan het Duitse Heimbach aan de Rursee. Door het Nationale Park De Meinweg en Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Bekijk met verbazing de immense bruinkoolmijn bij Hambach en verken het heerlijke Heinsberger Land. Onderweg mooie dorpjes met prachtige burchten zoals die van Nideggen en Heimbach, én... een kalmerend boottochtje over de Rursee.

 

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst in Herten (Roermond)
Dag 2: Herten - Geilenkirchen (ca. 55 km)
Dag 3: Geilenkirchen - Jülich (ca. 58 km)
Dag 4: Jülich - Heimbach (ca. 52 km)
Dag 5: Heimbach - Düren (ca. 54 km)
Dag 6: Düren - Hückelhoven (ca. 55 km)
Dag 7: Hückelhoven - Herten (ca. 45 km)

Dag 1:
    Aankomst in Herten (Roermond)

Reis op eigen gelegenheid naar Herten, vlakbij Roermond. Parkeer de auto gratis bij het hotel. Check in en geniet daarna van een kopje koffie/thee met Limburgse vlaai.

 

Dag 2:
    Herten - Geilenkirchen (ca. 55 km)

Al gauw is er een eerste kennismaking met het riviertje de Roer, en zijn in de verte de beide torens van de basiliek in Sint Odiliënberg te zien. Deze kerk in romaanse stijl, ligt op een heuvel aan de rivier. Na de Duitse grens bij Effeld verandert de Roer in Rur. Onderweg naar Geilenkirchen is het voormalige vestingstadje Wassenberg bezienswaardig. 'Hoog' boven het stadje torent de gelijknamige 'Burg' uit, waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 15e eeuw. Enige kilometers verder zijn er kort achter elkaar wat klimmetjes, met de bijbehorende afdalingen. Het levendige stadje Hückelhoven was hier ooit het centrum van de lokale mijnbouw. De dag eindigt met een fraai ritje langs het zijriviertje de Wurm.

 

Dag 3:
    Geilenkirchen - Jülich (ca. 58 km)

De route van vandaag slingert zich over smalle en rustige weggetjes door het fraaie ‘Rurtal’. Kenmerkend zijn de uitgestrekte landerijen met hier en daar imponerend hoge windmolens. Verspreid in dit boerenland liggen verstilde dorpen. Het stadje Linnich, ongeveer halfweg de route, is een heel geschikte plek voor een lunchpauze. Na aankomst op je bestemming, de historische vestingstad Jülich, is het zeker de moeite waard de architecturale pracht van de citadel te gaan bekijken. Kenmerkend is de vierkante vorm van dit unieke bouwwerk, ontworpen door de Italiaanse architect Alessandro Pasqualini. Ook het uitgestrekte park Brückenkopf mag je hier niet missen.

 

Dag 4:
    Jülich - Heimbach (ca. 52 km)

Op de de Rurufer-Radweg tussen Jülich en Düren valt er veel te genieten. Je fietst door golvend boerenland met weinig bomen. waar de vruchtbare lössbodem ideaal is voor de verbouw van tarwe en suikerbieten. In Jülich staat dan ook een van Europa's grootste suikerfabrieken. De ongeveer 1600 bietenbouwers leveren hier ieder jaar hun oogst af. In Düren is er op de gezellige Kaiserplatz of de centrale Markt voldoende gelegenheid voor koffie met 'Kuchen'. Weer op de fiets voert de route naar de noordelijke Eifel. De route wordt licht heuvelachtig en gaat door het prachtige natuurpark Hoge Venen–Eifel. Bezoek, eenmaal aangekomen in historisch Heimbach, de gelijknamige, hooggelegen burcht, die zijn oorsprong vindt in de 10e eeuw.

 

Dag 5:
    Heimbach - Düren (ca. 54 km)

Deze dag begint heerlijk rustig, want de boottocht over de Rursee van Heimbach naar Rurberg, die is inbegrepen in de reis, is een bijzonder ontspannen belevenis. De fiets gaat natuurlijk mee aan boord, want aansluitend volgt er een unieke, 10 km lange fietstocht. Je peddelt hier hoog boven het spiegelende meer, weer terug naar Heimbach en geniet onderweg van de prachtige vergezichten. Het volgende deel van de route volgt de Roeroever naar het inmiddels jou bekende Düren. Het is een van de mooiste stukjes fietspad in de Eifel. Met “goede benen” is een optionele klim naar het historische stadje Nideggen een absolute aanrader. 

 

Dag 6:
    Düren - Hückelhoven (ca. 55 km)

De route leid je eerst in de richting van de enorme dagbouwmijn van Hambach. Hier vindt de omvangrijke en omstreden delving van bruinkool plaats, een brandstof nog vervuilender dan steenkool. Al van verre is de 292 meter hoge Sophienhöhe te zien. Het is de grootste, kunstmatige heuvel ter wereld, opgebouwd uit de afvalresten van de mijn. Via Niederzier gaat het weer verder over de mooie 'Rurufer-Radweg'. Bij Jülich en Linnich gaat de route door de typische 'Auen', het weidelandschap dat zich uitstrekt tot aan de Maas. Je geniet hier van weidse uitzichten over groene velden, afgewisseld met geïsoleerd staande bomenrijen. Let ook op de vele 'Wehre', de fotogenieke watervalletjes.

 

Dag 7:
    Hückelhoven - Herten (ca. 45 km)

Tijdens deze afsluitende etappe fiets je eerst nog verder door het prachtige 'Auen'-landschap. Deze laatste kilometers over de Rurufer-Radweg zullen je zeker in herinnering blijven. Na ruim 20 kilometer, op de grens van Duitsland en Nederland, vormt de fraaie Gitstapper Molen, een welkome koffiestop. Vervolgens leidt de route door het bosrijke Nationaal Park De Meinweg je weer terug naar het laatste stukje van het Roerdal. Niet geheel toevallig heeft de in 2007 nieuw gevormde gemeente in dit stukje Limburg de naam Roerdalen gekregen. Via de forensendorpen Herkenbosch en Melick voert de route terug naar Herten. Hier eindigt deze fietsvakantie vol met veel bijzondere indrukken.

 

Prijzen & data

VERTREKDATA

12/05, 19/05, 26/06, 30/06, 07/07, 14/07, 21/07, 28/07, 04/08, 11/08, 18/08, 25/08, 01/09, 08/09

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

 

€ 630

toeslag 1 persoonskamer

 

€ 240

toeslag halfpension

  € 180

toeslag huurfiets (24 versn.)

 

€ 105

toeslag huurfiets e-bike

 

€ 160

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren/viersterren hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- kaartmateriaal

- toeristenbelasting

- bagagevervoer

- SGR-bijdrage (€ 5,- p.p.)

- welkom met koffie/vlaai

- bijdrage Calamiteitenfonds (€2,50)

- boottocht Rursee

 

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. 

 

Bij deze reis is het ook mogelijk om halfpension bij te boeken.

 

Herten - Hotel Oolderhof****
Geilenkirchen - City Hotel***
Jülich - Stadthotel Jülich***
Heimbach - Art-Hotel-Eifel
Düren - Dorint Hotel Düren****
Hückelhoven - Hotel am Park***
Praktische info

Utrecht - Herten: ca. 150 km

Dichtsbijzijnde treinstation is Roermond, vanaf hier kun je met bus 2 naar Herten. Vanaf het busstation is het nog ca. 20 minuten lopen naar het hotel

Voor deze fietsvakantie adviseren wij een fiets met tenminste 21 versnellingen.

Er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid bij het hotel

GPS tracks van de reis zijn op aanvraag beschikbaar

Reviews

01-09-2022

Het was een pittige fietstocht, waarbij onze elektrische fiets soms niet helemaal tegen de hellingen kon opkomen. Overigens landschappelijk vonden we het wel een mooie tocht.

29-08-2022

Wat te vaak gravel en onverharde paden om over te fietsen en beweg wijziging vaak onduidelijk. Routiq app op telefoon hielp veel.

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice