Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Schiermonnikoog
 
Facebook
Youtube
Email
Groninger Hoge Land & Schiermonnikoog
niveau :
niveau niveau-leeg niveau-leeg niveau-leeg niveau-leeg
duur :
vanaf 6 dagen
comfort :
comfort comfort comfort comfort comfort comfort comfort comfort-leeg comfort-leeg comfort-leeg
periode
apr mei jun jul aug sep
reiscode
NL06001
interesse Hotelfietsvakanties Fietsen in de natuur Historie Cultuur fietsvakanties
prijs vanaf 635
Groninger Hoge Land & Schiermonnikoog
Bekijk foto's

Van bruisende studentenstad naar kwelders, duin en strand

Groninger Hoge Land & Schiermonnikoog

 

Het eeuwenoude Groningse cultuurlandschap, het Lauwersmeer en het natuurrijke Waddeneiland Schiermonnikoog, lenen zich perfect om per tweewieler te worden verkend. Je ontdekt tal van paden en weggetjes die je anders niet snel had gevonden. Start in het bruisende Groningen en ontdek Pieterburen, de vogelrijke wadden, de statige borgen en bolle wierden, de eeuwenoude kerken… Er gaat niets boven Groningen!

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Groningen
Dag 2: Groningen - Uithuizermeeden (54km)
Dag 3: Uithuizermeeden - Schiermonnikoog (52 km)
Dag 4: Rondrit Schiermonnikoog (24 km)
Dag 5: Schiermonnikoog - Zuidhorn (52 km)
Dag 6: Zuidhorn - Groningen (54 km)

Dag 1:
    Aankomst Groningen

De middag en avond zijn er om de fietsstad Groningen te ontdekken, een terrasje te pakken op de Vismarkt of de Martinitoren te beklimmen voor een fantastisch uitzicht over de stad.

 

Dag 2:
    Groningen - Uithuizermeeden (54km)

Vandaag staat de borgen route op het programma. Vlak nadat je de stad hebt verlaten gaat het landschap open. Weidse uitzichten worden onderbroken door plaatsen als Ten Boer, Stedum en het inmiddels bekende Loppersum. Rusthoven is de eerste Borg maar is vanwege aardbeving schade niet open, in tegenstelling tot Borg Ekenstein vlak voor Appingedam. Dan door richting zeedijk, Roodeschool en fraaie blauw-witte toren van Uithuizermeeden. In de slot kilometers 2 fraaie Borgen, de Rensumaborg en de Menkemaborg met fijn terras.

 

Dag 3:
    Uithuizermeeden - Schiermonnikoog (52 km)

Je wordt wakker in Noord-Groningen, het vlakke land tegen de Wadden met her en der een kleine uitstulping met wat bebouwing in het landschap, de Wierden. De korte rit vandaag brengt je verder noordwaarts door open land, langs de Zeedijk en met uitzicht op de kwelders. De Waddenroute zou niet compleet zijn zonder een uitstapje naar Noordpolderzijl, de kleinste zeehaven van Nederland en koffie met gebak in ’t Zielhoes. De andere gaat landinwaarts langs Kantens, Middelstum en wierdendorpen Onderdendam en Warffum. Vandaaruit gaan beide routes over het echte Hoge Land naar Den Andel en Pieterburen, bekend van zeehondencrèche en start van het Pieterpad. Via katholieke enclave Kloosterburen en Wierde Ulrum door richting NP Lauwersmeer voor de 15:30 uur boot naar Schiermonnikoog.

We zullen altijd proberen ons standaard hotel te boeken voor het reguliere tarief. Vanwege de populariteit van Schiermonnikoog kan het echter voorkomen dat we moeten wijzigen naar een ander, duurder hotel op het eiland. Dit zal in overleg gebeuren. We adviseren daarom om vroeg te boeken om prijsstijgingen te voorkomen. 

 

Dag 4:
    Rondrit Schiermonnikoog (24 km)

Hoor de zeemeeuwen en ruik de zilte lucht van het eiland. Het Wad aan de ene kant, zandstranden van de Noordzee aan de andere. De grijs groene kleur van het helmgras zover het oog reikt, aan de horizon heel even onderbroken door de witte of de rode vuurtoren. Dat is ‘Schier’. Eén gezellig dorpje met daaromheen alleen maar fietsenpaden. Zo veel te doen en zo weinig tijd: een duik in het zoute water, lunchstop bij Paviljoen Paal 3, strandtocht naar de Balg om zeehonden te spotten, pootje baden in de Berkenplas, wegzakken in de avondzon bij de Marlijn wachtend op je diner of toch nog even ‘shoppen’ in het dorp. Nog niet moe? De Tox bar is tot laat nog open maar lekker met een boek in een hoekje is ook goed.

 

Dag 5:
    Schiermonnikoog - Zuidhorn (52 km)

In de ochtend met de boot weer naar de wal. Langs het sluizencomplex verruil je voor eventjes Groningen voor de buurprovincie. Links het open water van het Lauwersmeer met in de voorgrond Schotse hooglanders en Konikpaarden, rechts groene weides met een boerderij en een kerk. Water, boten en witte zeilen, je bent in Friesland. Het Nationale Park Lauwersmeer wordt bijna geheel gerond. In de haven van Zoutkamp buig je af naar monumentale wierdendorp Niehove, door Elsevier Weekblad ooit verkozen tot het mooiste dorp van Nederland. Nog een laatste pareltje voordat u in Zuidhorn bent voor de avond, de Piloersemaborg, B&B, gastronomische parel!

 

Dag 6:
    Zuidhorn - Groningen (54 km)

De laatste rit voert door het Westerkwartier. Ingeklemd tussen Friesland en Drenthe heeft dit kleinschalige landschap zijn eigen gezicht. Kleine weilanden omzoomd door karakteristieke houtsingels en een moerasgebied met hoogveen. De dorpen Marum, Leek en Peize liggen iets verhoogd op zandruggen die van west naar oost lopen. De tocht door dit Groningse coulisselandschap is afwisselend en brengt je door de Kop van Drenthe en langs het Paterswoldse meer weer terug naar de stad.

Snel terug? Je kunt evt ook met trein voor nog een dagje Groningen stad.

 

Prijzen & data
   

VERTREKDATA

Start op maandag, dinsdag, zaterdag en zondag mogelijk van 01.04 tot 25.09

PRIJZEN per persoon

  tweepersoonskamer incl. ontbijt

 

  € 630

  toeslag eenpersoonskamer

 

  € 300

huurfiets (21 versnl.)

 

  €  72

  e-bike

 

  € 156

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- kaartmateriaal

- verzekeringen

- bagagevervoer

- verplichte SGR bijdrage van €5,- pp 

- toeristenbelasting

 

- overtocht Schiermonnikoog incl. fiets

 
Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je dineert. Op loopafstand zijn er altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. 

Groningen - Flonk Hotel Groningen Zuid**** 

www.hotelgroningenzuid.nl

Uithuizermeeden - B&B Lentemaheerd

www.lentemaheerd.nl

Schiermonnikoog - Hotel Duinzicht ***

www.hotelduinzicht.nl

Zuidhorn - Hotel In't Holt 1654

www.intholt1654.nl

Praktische info

Utrecht - Groningen: ca. 188 km

Groningen - Flonk Hotel Groningen Zuid: 14 minuten, met de bus Qbuzz 10 en 4 min lopen

voor deze fietsvakantie adviseren wij een fiets met minimaal 3 tot 7 versnellingen

Groningen - Flonk Hotel Groningen Zuid: Parkeren is GRATIS en van vrijdag tot en met zondag maakt u gebruik van de eveneens gratis Shuttle Service naar het centrum (maar u bent er met de fiets in 10 munten)

Reviews

11-09-2021

Prachtige routes. 

31-08-2021

Zonder uitzondering goede en nette hotels met goede service. Goed uitgezette route, mooie fietspaden, afwisselend landschap. Kortom, we hebben een fijne fietsvakantie gehad.

29-06-2021

Een mooie fietstocht door het Groningerland en Schiermonnikoog. Zeer afwisselend en verrassend! 

27-06-2021

We hebben genoten van de mooie fietsroutes en het landschap. De hotels waren prima. Over het algemeen waren de routes zeer fietsvriendelijk evenals de mensen. De fietsboekjes waren onderweg een prima hulp. Hartelijk dank. 

21-09-2020

Dat jullie er persoonlijk voor zorgen dat de koffers naar Schiermonnikoog gebracht zijn:).

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice