Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
St. Jacobs fietsroute van Leon naar Santiago, fietsvakantie in Spanje
 
Facebook
Youtube
Email
St. Jacobsroute - van León naar Santiago
niveau :
duur :
9 dagen
comfort :
periode
apr mei jun jul aug sep okt
reiscode
NL0SP007
interesse Hotelfietsvakanties Cultuur fietsvakanties Fotografie Historie Fietsen in de natuur
prijs vanaf 792.5
St. Jacobsroute - van León naar Santiago
Bekijk foto's

Een Pelgrimage op de Fiets

St. Jacobsroute - van León naar Santiago

Al eeuwenlang zijn duizenden pelgrims je voorgegaan op hun weg naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostela. Deze fietstocht volgt de oorspronkelijke route vanaf de gotische kathedraal Santa Maria de Léon tot aan het enorme plein, Plaza del Obradoiro voor de kathedraal in het prachtge Santiago. De St. Jacobsroute voert je door zeer afwisselende landschappen: van de uitgestrekte, goudgele graanvelden van Castillië naar de glooiende, groene heuvels en wijngaarden van Galicië.

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst in León
Dag 2: León - Astorga (ca. 49 km)
Dag 3: Astorga - Ponferrada (ca. 54 km)
Dag 4: Ponferrada - Las Herrerias (ca. 45 km)
Dag 5: Las Herrerias - Sarria (ca. 55 km)
Dag 6: Sarria - Palas de Rei (ca. 51 km)
Dag 7: Palas de Rei - O Pino (ca. 47 km)
Dag 8: O Pino - Santiago de Compostella (ca. 20 km)
Dag 9: Vertrek vanuit Santiago de Compostella

Dag 1:
    Aankomst in León

Je reist op eigen gelegenheid naar León. Vanaf de luchthavens van Madrid, Valladolid en Oviedo kun je prima met het openbaar vervoer naar León reizen. Als je vroeg bent, heb je wellicht nog tijd om de prachtige, gotische kathedraal van León te bezoeken.

 

Dag 2:
    León - Astorga (ca. 49 km)

De rit van vandaag voert over de vlaktes van Castillië naar Astorga, een van oorsprong romeinse stad, waar onze pelgrimsroute de befaamde Zilverroute kruist. Deze Zilverroute, die is gebaseerd op de oude romeinse weg 'Via de la Plata', loopt vanuit Sevilla ook naar Santiago de Compostela. In de schitterende, historische vestingstad Astorga bouwde Gaudi het paleis van de aartsbisschop in modernistische stijl.

 

Dag 3:
    Astorga - Ponferrada (ca. 54 km)

Tijdens een pittige rit kun je vandaag je fietsbenen uittesten. Je gaat van Astorga (880m) door de heuvels van de Bierzo naar het Cruz de Hierro, op iets meer dan 1500 meter. Dit is het hoogste punt van de gehele St. Jacobsroute. Nadat je uitgebreid hebt genoten van het magnifieke uitzicht en een steentje hebt neergelegd bij het kruis, kun je aan de afdaling naar Ponferrada beginnen. In Ponferrada vind je een indrukwekkend, middeleeuws kasteel, dat ooit het hoofdkwartier van de Tempeliers was.

 

Dag 4:
    Ponferrada - Las Herrerias (ca. 45 km)

Vandaag een relatief ontspannen traject waarvan de eerste 20 km grotendeels bergafwaarts gaan. Daarna voert de route over zachtglooiende wegen naar Villafranca del Bierzo, een klein stadje met een rijke geschiedenis. Franse monniken van Clunny vestigden zich hier in 1070 om pelgrims te verzorgen op weg naar Compostela. De pelgrims, voornamelijk Fransen, kwamen hier samen en zo ontstond er de nieuwe gemeente 'Villa-francorum'. Na een bezoek aan het stadje, dat o.a. vanwege zijn vele kerken ook wel klein Santiago wordt genoemd, fiets je langs de rivier de Valcarce naar het landelijke las Herrerias. Vanavond is het diner inbegrepen.

 

Dag 5:
    Las Herrerias - Sarria (ca. 55 km)

Eerder had je al het hoogste punt van de St. Jacobsroute bereikt, nu sta je voor de zwaarste beklimming. Nadat je van de oude, nationale weg afbuigt, gaat het ca. 7,5 km over een steile, onverharde weg omhoog naar O Cebreiro. Hier ben je de inspanning snel weer vergeten want het is een prachtig, karakteristieke dorp, met een fraaie 11e eeuwse Romaanse kerk. Na een drankje in de oude Hospedería gaat het nog wat op en af, maar de laatste 35 km daal je langzaam af door het weelderig groene platteland van Galicië.

 

Dag 6:
    Sarria - Palas de Rei (ca. 51 km)

Vandaag volg je een route door een glooiend en afwisselend landschap. De weg is nooit echt vlak, maar de beklimmingen ook nooit lang, niet meer dan 200 meter. De continue veranderende omgeving met kleine boerendorpjes onderweg, maakt dit tot een heerlijke, rustige fietsdag. Je eindigt in een vriendelijk hotel in het centrum van Palas de Rei.

 

Dag 7:
    Palas de Rei - O Pino (ca. 47 km)

Vandaag wederom een niet al te zware rit door het golvende Galicische platteland. De eerste 20 km gaan grotendeels heuvelafwaarts door historische plaatsjes als Melide en Arzua. Neem de tijd om hier de bekende kaassoorten uit de regio te proberen. Vervolgens gaat het over lichtglooiende wegen naar het lieflijke O Pino, een heerlijk rustige plek, en laatste stop voor Santiago. Hier overnacht je in een oude boerderij waar het diner inclusief is.

 

Dag 8:
    O Pino - Santiago de Compostella (ca. 20 km)

Het wordt een 'glorieuze' dag wanneer je uiteindelijk de Puerta del Perdón nabij de kathedraal van Santiago bereikt. De route voert langs de luchthaven en de Monte del Gozo door de buitenwijken van de stad. Het is niet het mooiste gedeelte van de route maar wel de oorspronkelijke weg die de pelgrims vroeger ook al volgden. Doordat deze etappe niet zo lang is, heb je nog ruim de tijd om op je gemak de prachtige hoofdstad van Galicië te verkennen.

 

Dag 9:
    Vertrek vanuit Santiago de Compostella

Na het ontbijt eindigt je St. Jacobsroute fietsvakantie.

 

Prijzen & data

VERTREKDATA

start dagelijks van 01.04 – 31.10.2024

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt 

 

€ 785

  toeslag eenpersoonskamer

 

  € 325

toeslag huurfiets (mountainbike)

 

€ 225

  toeslag e-bike (mountainbike)

 

  € 380

  transfer Santiago - luchthaven Santiago

  per transfer

  €  40

  transfer Santiago - luchthaven A Coruña

  per transfer

  € 120

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen 

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Engelstalige routebeschrijving

- fietshuur

- kaartmateriaal

- toeristenbelasting

- bagagevervoer

- transfers 

- 2x diner (dag 4 en 7)

- SGR-bijdrage (€5,- p.p.)
Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan zal er een vergelijkbaar alternatief worden gereserveerd. 

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig.

 

León - Hotel Real Colegiata***
Astorga - Hotel Astur Plaza***
Ponferrada - Hotel Aroi Ponferrada****
Las Herrerías - Hotel Paraíso del Bierzo****
Sarria - Hotel Restaurante Roma
Palas de Rei - Hotel Casa Benilde**
O Pino - Casa Do Acivro
Santiago de Compostela - Hotel A Tafona
Praktische info

Utrecht - León: ca. 1680 km

León en Santiago de Compostela zijn beide per trein te bereiken. Informeer bij de Treinreiswinkel naar de mogelijkheden.

Voor de heenreis is Oviedo de dichtsbijzijnde luchthaven (Asturias Airport), een andere mogelijkheid is Madrid (Madris-Barajas Airport).
Voor de terugreis adviseren wij te vliegen vanaf La Coruña of Santiago de Compestela.

Via alle luchthavens zijn León en Santiago per openbaar vervoer te bereiken.
Vanaf Asturias Airport kun je met de bus (www.alsa.com) in 3 á 4 uur naar León reizen (1 overstap in Oviedo).
Ook vanaf Madrad-Barajas Airport reis je met de bus in 3,5 á 4,5 uur naar León. Kijk op www.alsa.com voor meer details. 

Voor de terugreis gaat er vanuit het centrum Santiago elk half uur een bus naar Santiago Airport.
Om bij La Coruña Airport te komen, reis je in1 á 1,5 uur met de bus (Catromil / Monbus) naar A Coruña en daar verder met de stadsbus naar het vliegveld (lijn 443 / Autos Calpita). 

 

Voor deze fietsvakantie adviseren wij een fiets met minimaal 21 versnellingen.

Reviews
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice