Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Ten oosten van de IJssel
 
Facebook
Youtube
Email
Ten Oosten van de IJssel - Een landelijke idylle
niveau :
duur :
8 dagen
comfort :
periode
apr mei jun jul aug sep
reiscode
NL08001
interesse Hotelfietsvakanties Fietsen in de natuur Historie Cultuur fietsvakanties
prijs vanaf 830
Ten Oosten van de IJssel - Een landelijke idylle
Bekijk foto's

'Goa hier fiets'n en nem de tied'

Ten Oosten van de IJssel - Een landelijke idylle

 

Nederlanders weten het al langer, de mooiste, rustigste én natuurrijkste fietsroutes liggen ten oosten van de IJssel: van Salland tot Achterhoek. Daar waar je fietst langs kromme beken en de kleinste, grote rivier van ons land: de Overijsselse Vecht. Door authentiek boerenland en donkere bossen, over heuvels en heidevelden. Met onderweg havezathes, vakwerkboerderijen, watermolens en kastelen. Daar moet je wezen, 'en dan zie' j dat de halve wereld ten oosten van de iessel lig' (Daniel Lohues)

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Vethuizen (Doetinchem)
Dag 2: Vethuizen - Bredevoort (45-67 km)
Dag 3: Bredevoort - Haaksbergen (66 km)
Dag 4: Haaksbergen - Ootmarsum (72 km)
Dag 5: Ootmarsum - Coevorden (61 km)
Dag 6: Coevorden - Hellendoorn (66 km)
Dag 7: Hellendoorn - Almen (45 km)
Dag 8: Almen - Vethuizen (Doetinchem) (48 km)

Dag 1:
    Aankomst Vethuizen (Doetinchem)

Je reist op eigen gelegenheid naar Vethuizen, zo'n 9 km buiten Doetinchem. Je verblijft daar in een heerlijk, landelijk gelegen hotel, gevestigd in een prachtige Havezathe, een voormalige boerenhoeve. Het diner is vanavond inbegrepen.

 

Dag 2:
    Vethuizen - Bredevoort (45-67 km)

Door oude loofbossen op weg naar fraai Zeddam. Het Bovendorp, ontstaan rondom de kerk, ligt  hoger dan het later gebouwde Benedendorp. Bezienswaardig zijn de twee molens: de Grafelijke Torenmolen en de Rosmolen. Het wordt wat stijgen en dalen wanneer je door het groene Bergherbos de stuwwal van Montferland op fietst. In 's Heerenberg, een levendig, terrasrijk dorp met historische straatjes, vind je een van de grootste middeleeuwse kastelen van Nederland, het Kasteel Huis Bergh. Langs oude boerderijen, essen, bosjes, houtwallen en slingerende beekjes gaat het door de Achterhoek, via het gezellige plaatsje Aalten, uiteindelijk naar eindbestemming Bredevoort, het knusse boekenstadje met eeuwenoude straatjes en een prachtige vestingpark langs de oude stadsgracht.

 

Dag 3:
    Bredevoort - Haaksbergen (66 km)

Tegen de klok in rondom Winterswijk. Het pad voert langs de Oliemölle, met een leuke uitspanning, langs vakwerkhuizen, bolle akkers, rode dakpannenboerderijen, naar het slaperige boerengehucht Kotten. Je fietst langs de Duitse grens door het landelijke Woold en kijkt bij de diep uitgegraven Muschelkalkgroeve vanaf het uitzichtplateau 200 miljoen jaar terug in de tijd. Hier broedt de Oehoe. Onderweg beekjes, watermolens en  wijngaarden. Je passeert het Zwillbrocker Venn, een moerassig Duits-Nederlands natuurgebied, met bloemrijke hooilanden en een heuse flamingokolonie. In Zwillbrock kun je een terrasje pikken. Via bospaadjes slinger je verder langs het riviertje de Berkel en ruil je Gelderland in voor Overijssel. Verder fietsend door fraaie bossen bereik je tenslotte het plaatsje 'Hoksebarge', waar je overnacht.

 

Dag 4:
    Haaksbergen - Ootmarsum (72 km)

Eerst langs de prachtige, dubbele Oosterdorper Watermolen, waarvan de geschiedenis begint in 1548. Door het stroomgebied van de Buurserbeek naar het fraaie Buurserzand en het Witte Veen, een van de laatste stukjes Nederlands hoogveen. Onderweg bruinige slingerbeekjes tussen varens en onder de schaduw van beuken en eiken. Voor Losser duikt de Dinkel op, die dwars door de heide, zandverstuivingen en bossen van het Lutterzand stroomt. In Berghum zien we het bijzondere 'Klöpkeshoes', en vlak na Denekamp het prachtige Landgoed Singraven, waar de Dinkel een eeuwenoude watermolen in gang zet. De voormalige molenaarswoning is nu een uitnodigend en oerknus café. Het keienpad dat je de bossen in voert, lost op tussen hei en houtwallen, bossen en beken. Einddoel: het wonderschone Ootmarsum.

 

Dag 5:
    Ootmarsum - Coevorden (61 km)

Je fietst door het golvend Twents land met weidse, bijna onnederlandse uitzichten. Wat is het hier mooi! Bij Hesingen wip je de Nederlands-Duitse grens over en ga je op weg naar het plaatsje Uelsen met zijn 'Pickmäijer' monument, oude raadhuis en interessante Bronstijdhoeve. Enkele kilometers verder stuit je op het riviertje de Vechte, een bescheiden waterloop die stroomafwaarts richting Nederland breder en breder wordt en de Overijsselse Vecht gaat heten. Je volgt vanaf hier de bekende Vechtetal route en verwisselt een aantal malen, met bruggetjes en een trekpontje, van rivieroever. Je bereikt tenslotte het grensplaatsje Laar met zijn prachtige molen en gaat op zoek naar de 'Chain Reaction' en 'Wortlos', twee beeldende kunstwerken langs de rivieroever. Dan wordt het tijd voor je eindbestemming: de historische ganzenstad Coevorden, met het enige kasteel dat de provincie Drente rijk is.

 

Dag 6:
    Coevorden - Hellendoorn (66 km)

Eenmaal onderweg zie je enkele kunstobjecten die deel uitmaken van de 'Kunstwegen' route, de langste laan van hedendaagse beeldende kunst in West-Europa. Over smalle weggetjes fiets je door het dal van de kronkelende Overijsselse Vecht, de kleinste van onze grote rivieren. Langs wuivend riet, door statige beukenlanen, langs door houtwallen omgeven, bolle enken, waar rode boerderijdaken nog net bovenuit steken. Je komt door het fraaie esdorp Rheeze met zijn authentieke brink. Het wordt tijd voor koffie en een afscheidsblik over de Vecht als je het gezellige Ommen bereikt. Voorbij het fraaie Huize Het Laer verandert het landschap dramatisch en begin je aan de 'klim van de week'. De Archemer en Lemelerberg vormen tezamen een 78 meter hoge bult in het verder vlakke land. Geniet van de prachtige uitzichten en natuur: een afwisseling van zandvlaktes, heide, jeneverbessen en bossen. Nog even een plat stukje en dan over de Hellendoornse berg naar je eindbestemming, het 'IJsdorp' Hellendoorn.

 

Dag 7:
    Hellendoorn - Almen (45 km)

Eerst wat eenvoudig klimmen en dalen op weg naar de levendige textielstad Nijverdal. Daarna wacht het grootste, droge heidegebied van Europa: de Sallandse heuvelrug, leefgebied van bijzondere vogels zoals roodborsttapuit, nachtzwaluw en het iconische korhoen. Over smalle, slingerende paden is het heerlijk fietsen over dit golvend stukje stuwwal. Geniet van weidse uitzichten en bezoek op de Holterberg het natuurmuseum met zijn unieke diorama's. Na Holten maakt het heuvelland plaats voor de feodale Graafschap met historische stukjes coulissenland van beukenlanen en bosjes, weilanden en akkertjes, boerderijen en landhuizen, in vorige eeuwen vormgegeven door de adel. Nabij het fraaie 18e eeuwse Huis Verwolde, met zijn smaakvolle theetuin, ga je op zoek naar de dikke
boom, een 450 jaar oude eik. Je passeert het Twentekanaal en arriveert in Almen, een rustiek dorpje in de Achterhoek en bekend door de gedichten van de dichter Staring.

Dag 8:
    Almen - Vethuizen (Doetinchem) (48 km)

Eerst met een zelfbedieningspontje over de Berkel en dan even Huize Enzerinck bewonderen voor je het 8-kastelendorp Vorden binnen fietst. Via een prachtig fietspaadje naar kasteel Vorden, een imposant middeleeuwse bouwwerk met een gezellige theetuin. Dan verder door het voor deze streek zo karakteristieke coulissenlandschap. Bosjes, bomenlanen, kleine akkers en weidevelden, gescheiden door houtwallen, wisselen elkaar snel af. Bewonder het 18e eeuwse, in Lodewijk XVI-stijl gebouwde Huis de Kiefskamp en even verderop Huis 't Zelle, met haar unieke 18e eeuwse lanenstelsel. Via Zelhem, met zijn oudheidkundig museum Smedekinck, bereik je tenslotte Vethuizen, de Havezathe waar je een week geleden aan je rondtocht begon.

 

Prijzen & data

VERTREKDATA

elke zaterdag en zondag tussen 01.04 – 22.09.2023

PRIJZEN per persoon

  2 persoonskamer incl. ontbijt

 

€ 825

  toeslag 1 persoonskamer

 

€ 280

  toeslag huurfiets (7 tot 21 versn.)

 

€   96

  toeslag huurfiets e-bike

 

€ 200

  extra nacht logies ontbijt 

 

€   70

  extra nacht logies ontbijt 1 persoonskamer

 

€ 120

     

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren/viersterren hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- toeristische informatie voor onderweg

- verzekeringen

- bagagevervoer

- bijdrage SGR (€5,- p.p.)

- toeristenbelasting

 

- diner op aankomstdag in Vethuizen

 

- GPS-tracks

 
Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen, evenals het diner op de aankomstdag. Verder bepaal jezelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. 

 

Havezathe Carpe Diem***, Vethuizen
Vethuizen - Havezathe Carpe Diem***
Boutique Hotel de Heerlyckheid, Bredevoort
Bredevoort - Boutique Hotel & Brasserie de Heerlyckheid
Hotel Erve Bruggert***, Haaksbergen
Haaksbergen - Hotel Erve Bruggert***
Ootmarsum - B&B Erve Höwerboer
Coevorden - Hotel Talens***
Fletcher Hotel Restaurant Hellendoorn***, Hellendoorn
Hellendoorn - Fletcher Hotel Restaurant Hellendoorn***
Almen - Hotel Landgoed Ehzerwold***
Praktische info

Utrecht - Vethuizen: 100 km (8 km ten zuiden van Doetinchem).

Reis met de trein naar NS station Doetinchem. Heb je je eigen fiets bij je, fiets dan m.b.v. onze beschrijving via een landelijke route naar Vethuizen (9 km). Heb je een fiets gehuurd dan staat deze klaar bij het hotel.

 

Naast binnenweggetjes fiets je voornamelijk over verharde en onverharde fiets- en bospaden. Een racefiets is dus niet gewenst. Aangezien het op een enkele dag wat heuvelachtig kan zijn adviseren wij een hybride fiets met tenminste 7 versnellingen. Een e-bike maakt deze fietsreis natuurlijk nog eenvoudiger.

De auto kan kosteloos geparkeerd worden bij het starthotel in Vethuizen.

GPS tracks zijn op aanvraag beschikbaar.

Reviews

23-08-2022

Je bent echt buiten en 1 met de natuur, mooie landerijen, kronkelpaadjes, beekjes, mooie kleine dorpjes, je komt vaak niemand tegen, mooi om tot rust te komen.

15-08-2022

Het route kaart materiaal was uitstekend en zeker ook de plattegrondjes van de stadjes en dorpen. Ook blij met de informatie over bezienswaardigheden onder weg.

02-08-2022

Prachtige reis in een geweldige omgeving.Zo goed als de hele reis in landelijk gebied gefietst.

16-06-2022

Erg leuke reis met veel kilometers op de teller. Door mooie natuurgebieden . Echter waren er dagen bij waarbij de horeca wel erg slecht vertegenwoordigd was. Gelukkig konden we bij de rustpunten wel terecht . Misschien is het een idee om dit te vermelden in de beschrijving.

17-05-2022

Prachtige routes door mooie natuur, niet al te korte afstanden, zodat de dag goed gevuld was, veel mooie kastelen en landhuizen, ook om te bezichtigen. Huis Verwolde vond ik prachtig.

28-08-2021

Hotel Fletcher in Hellendoorn was een tegenvaller. Over het personeel, diner en ontbijt hebben we niets te klagen. De kamer echter was zeer matig. Groezelige vloerbedekking met vlekken, niet onderhouden verfwerk, uitzethandel van een raam lag volkomen uit het kozijn en bij het tweede raam ontbraken de uitzethandels. Badkamer was klein en onpraktisch. Hotel Talens leek van buiten matig maar bleek van binnen keurig netjes. Het buitengebeuren wordt binnenkort gerenoveerd vernamen wij. Hotel Bakkker was uitstekend. Wat vooral positief was, waren de erg vriendelijke en behulpzame inwoners van de gebieden waar we hebben gefietst. Prachtige routes uitgestippeld met veel natuurschoon. Leuk en handig waren de Rustpunten onderweg, waar men blindelings vertrouwd op de eerlijkheid van de bezoekers. We hebben erg genoten van deze reis, waarbij alles klopte! Onze dank!

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice