Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
'La Vélo Francette' fietsvakantie Frankrijk - van Normandië naar de Atlantic
 
Facebook
Youtube
Email
'Vélo Francette' - totaal - van Normandië naar de Atlantic
niveau :
duur :
14 dagen
comfort :
periode
apr mei jun jul aug sep okt
reiscode
NL0FR024
interesse Hotelfietsvakanties Cultuur fietsvakanties Historie Gastronomie
prijs vanaf 1880
'Vélo Francette' - totaal - van Normandië naar de Atlantic
Bekijk foto's

Normandisch Zwitserland, Loirevallei & Groen Venetië

'Vélo Francette' - totaal - van Normandië naar de Atlantic

Volg de schitterende 'Vélo Francette': vanaf het Kanaal naar de zuidelijkere oceaankust bij La Rochelle. Geniet van de sfeer van 'La Douce France' op deze gewaardeerde fietstocht dwars door Normandië, Pays de Loire en Poitou-Charentes. Struin langs verrassende, monumentale juweeltjes en val net als wij voor de charme van authentieke Franse stadjes en dorpen.

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst in Ouistreham / Caen
Dag 2: Ouistreham / Caen - Clécy (57/41 km)
Dag 3: Clécy – Flers (43/46 km)
Dag 4: Flers – Mayenne (68 km)
Dag 5: Mayenne – Laval (36 km)
Dag 6: Laval – Chateau Gontier (35 km)
Dag 7: Chateau Gontier – Angers (61 km)
Dag 8: Angers - Saumur (63/66 km)
Dag 9: Saumur - Thouars (47 km)
Dag 10: Thouars - Parthenay (67 km)
Dag 11: Parthenay - Niort (53 km)
Dag 12: Niort - Coulon/Marans (25/67 km)
Dag 13: Coulons/Marans - La Rochelle (70/26 km)
Dag 14: Vertrek La Rochelle

Dag 1:
    Aankomst in Ouistreham / Caen

Je reist op eigen gelegenheid naar de startplaats van uw keuze: Ouistreham of Caen. De badplaats Ouistreham, gelegen aan het Kanaal en bekend om zijn D-Day strand 'Sword' uit de 2e wereldoorlog, vormt het officiële begin van de 'Vélo Francette'. De keuze voor het 10 km meer landinwaarts gelegen historische Caen, is meer een praktische: makkelijker per trein te bereiken en een korter fietstraject voor de volgende dag.

 

Dag 2:
    Ouistreham / Caen - Clécy (57/41 km)

Volg eerst het oude jaagpad langs kanaal de l’Orne dat de kust met Caen verbindt. Bewonder onderweg Pegasus Bridge, een historische plek tijdens D-Day. Een fietspad voert je langs de jachthaven de stad binnen, waarvan de geschiedenis terug gaat tot in de tijd van Willem de Veroveraar. Caen is bekend om zijn kasteel, abdijen en 'Mémorial', het belangrijke oorlogsmuseum. Volg daarna een fietspad zuidwaarts langs de Orne dat je de groene heuvels van de ’Suisse Normande’ binnen leidt. Je volgt een verlaten spoorwegtraject, een eldorado voor natuurliefhebbers. Na Thury-Harcourt bereik je Clécy, aan de oevers van de Orne.

Zwaarte */**

 

Dag 3:
    Clécy – Flers (43/46 km)

Op weg naar Flers volgt je een fraaie, landelijke route dwars door de heuvelachtige 'Suisse Normande'. De route voert eerst nog langs de kronkelende rivier de Orne, die later plaats moet maken voor de Noireau. Tot aan Condé-sur-Noireau wordt het rivierdal omgeven door steile hellingen. Je dient dan ook stevig te klimmen als je de vallei verlaat. Als echter de Mont de Cerisy in zicht komt, kent de route wat meer genade voor de kuiten en bereik je het stadje Flers met zijn mooie kasteel.

zwaarte */**

 

Dag 4:
    Flers – Mayenne (68 km)

Zodra je Flers heeft verlaten, leidt de route via een ontspannen afdaling naar de vallei van de rivier de Varenne. Je kunt nog zien dat naast landbouw hier vroeger ook mijnbouw plaatsvond. Een schitterend fietspad, vaak pal op de rivier, voert je langs historische plekjes zoals Moulin de Varenne, Moulin d’Ambloux en Pont des Planches. Het is genieten in dit fietsersparadijs. In Ambrière-les-Vallées werp je een laatste blik op de Varenne en vervolg je je weg langs de oever van de Mayenne tot in het gelijknamig stadje.

Zwaarte *

 

Dag 5:
    Mayenne – Laval (36 km)

Zet na een bezoek aan de historische stad Mayenne, met zijn kasteel waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de Karolingische tijd, koers in zuidelijke richting door de natuurrijke Mayenne vallei. Het is een relaxed en lommerrijk traject dat het voormalige jaagpad langs de rivier volgt. Je passeert oude, karakteristieke sluiswachterswoningen, monumentale herenhuizen en villa's. De tocht eindigt in Laval, een 'Ville d'Art et d'Histoire', waar je nog genoeg tijd hebt voor een rondwandeling langs al het fraaie, historische erfgoed.

Zwaarte *

 

Dag 6:
    Laval – Chateau Gontier (35 km)

Het begin van dit traject biedt prachtige uitzichten over Laval met zijn twee kastelen. De 9 bogen tellende spoorbrug, die de oostelijke Mayenne-oever verbindt met het stadscentrum en zijn rivierhaven, heeft een aparte baan voor fietsers en wandelaars. Bewonder voor je verder fietst door het natuurschoon van de Mayennevallei, net ten zuiden van de stad de bekende Abdij van Port Salut, waarvan de naam verbonden is met het gelijknamige, romige kaasje.

Zwaarte *

 

Dag 7:
    Chateau Gontier – Angers (61 km)

De Mayennevallei verrast na iedere bocht opnieuw; een prachtig kasteel, iets verder weer een antieke watermolen. De havendorpjes langs de oever nodigen uit voor een korte onderbreking. Voor Le Lion-d’Angers fiets je door het pittoreske L’Isle Briand, met zijn kasteel en stoeterij van wereldfaam. Na de samenvloeiing van Mayenne en Oudon doorkruis je een zeer bijzonder moerasgebied. Je bereikt de historische Anjou-stad Angers via de brug van Jean Moulin. De plattelandssfeer is hier nog steeds voelbaar.

Zwaarte */**

 

Dag 8:
    Angers - Saumur (63/66 km)

Je verlaat Angers door het park langs de oever van de Maine. Aangekomen in Bouchemaine, met zijn gezellige restaurantjes, volg je in oostelijke richting de Loire. Nadat je deze bent overgestoken, staat je een schitterende tocht vlak langs de koninklijke rivier te wachten. Na Gennes blijf je de zuidoever van de Loire volgen. Bij Saint-Hillaire-Saint-Florent maak je even een klimmetje over het uit Tufsteen gehakte grottenstelsen waar de ‘Champignons de Paris’ worden geteeld. Hierna fiets je Saumur, de parel van de Anjou, binnen.

Zwaarte *

 

Dag 9:
    Saumur - Thouars (47 km)

Vanuit Saumur volg je een vriendelijk pad langs de rivier de Thouet. Over stille landwegen fiets je tussen glooiende wijnvelden naar het wat hoger gelegen Montreuil-Bellay. Dit charmante vestingplaatsje prijkt terecht op de lijst van ‘mooiste dorpen van Frankrijk’. Je daalt weer af naar de oever van de Thouet om je tocht voort te zetten. Heel relaxed gaat het via Taizon naar Thouars, een ‘Ville d’Art’ waar reizigers vroeger tol moesten betalen om de brug over te steken. Nu staat niets je in de weg om de stad binnen te rijden en een gezellig terrasje te zoeken.

Zwaarte *

 

Dag 10:
    Thouars - Parthenay (67 km)

Je fietst de stad uit langs de rivieroever en geniet van de klaterende stroomversnellingen, de dichtbeboste hellingen en de schilderachtige, monumentale gebouwen. Over rustige wegen arriveer je in het dorp Airvault, met zijn kloosterkerk, overdekte markt en onderaardse bron. Weer wat verder wordt je verrast door St-Loup-sur-Thouet met zijn waterburcht. Aan het Lac du Cébron kun je lekker ontspannen, voordat je je weg vervolgt langs de rivier. Na een spoorwegviaduct bereik je het hogerop gelegen, middeleeuwse vestingstadje Parthenay.

Zwaarte *

 

Dag 11:
    Parthenay - Niort (53 km)

Je zet koers in zuidwestelijke richting, door het enigszins heuvelachtig Pays de Gatine. Na menige bocht wordt je beloond met prachtige uitzichten over het oorspronkelijke heggenlandschap. Over rustige wegen gaat het naar het verrassende Champdeniers-St-Denis met z’n fraaie erfgoed en prima voorzieningen. Je vervolgt je weg over stille wegen en bereikt ter hoogte van Ternanteuil weer de oevers van de Sèvre Niortaise. Er volgt nog één grote rivierbocht alvorens Niort in zicht komt, dat met zijn donjon met twee enorme torens de horizon domineert.

Zwaarte *

 

Dag 12:
    Niort - Coulon/Marans (25/67 km)

Je blijft dicht bij de oever van de bochtige Sèvre Niortoise, waarbij je afwisselend voetpaden en landweggetjes volgt. Onderweg bieden Rousille en La Garette prima mogelijkheden voor een pauze. Een wat langere onderbreking kun je overwegen in de kleine hoofdstad van de Marais Poitevin: het mooie waterdorp Coulon, waar je meerdere horecavoorzieningen treft. Nadat je het uitgestrekte, omringende moerasgebied bent doorgestoken, kom je na Irleau weer bij de rivier, die nabij Damvix is gekanaliseerd en je verder naar de Atlantische Oceaan gidst.

Zwaarte *

 

Dag 13:
    Coulons/Marans - La Rochelle (70/26 km)

Eerst volg je op weg naar de oceaan de kanalen van Marans en Rompsay. Einddoel is La Rochelle, de bruisende, karaktervolle hoofdstad van de Charente-Maritime, bekend om haar zachte klimaat. Dit relaxte parcours verdient natuurlijk een passende apotheose: een duik in de Atlantische Oceaan. Er blijft immers genoeg tijd over voor een wandeling naar de bruisende Vieux Port met haar vele terrasjes, de levendige winkelstraten en de vele stadsmonumenten.

Zwaarte *

 

Dag 14:
    Vertrek La Rochelle

Na het ontbijt eindigt je 'Vélo Francette' fietsvakantie. Met de trein kun je op eigen gelegenheid (met je fiets) terug naar Caen. Van daaruit gaat een bus (om het uur) naar Ouistreham (op eigen gelegenheid / kosten).

 

Prijzen & data

VERTREKDATA

start dagelijks van 01.04 – 31.10.2024

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

 

€ 1865

  toeslag 1peroonskamer

   

  € 800

toeslag alleenreizende

bovenop 1pk toeslag

€ 530

  toeslag huurfiets

  € 330

toeslag e-bike

  € 500
     
     

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen 

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- kaartmateriaal

- parkeerplaats

- bagagevervoer

- trein La Rochelle - Caen

 - toeristenbelasting

- SGR-bijdrage (€ 5,- p.p.)

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht per categorie vermeld. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan zal er een vergelijkbaar alternatief worden gereserveerd.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig.

 

Ouistreham - Hôtel Ibis Style Ouistreham
Clecy - Hôtel Au Site Normand
Flers - Le Berverl'Inn

Beverl'Inn Hotel Restaurant

Mayenne - Hôtel Le Grand Hôtel de Mayenne
Laval - Hôtel Marin**
Château Gonthier - Hotel du Cerf
Angers - Hôtel du Mail
Saumur - Ibis Style Saumur Gare Centre
Thouars - Villa des Glycines
Parthenay - Hôtel Cit'hotel Saint Jacques
Niort - Moka Hotel
Marans - Cdh Clos de Beauregard
La Rochelle - Hôtel de Paris
Praktische info

Utrecht: ca. 655 km

 

Brussel: ca. 490 km

        THA/IC: Caen, Gare de Caen (1 overstap)
        THA/TGV: La Rochelle, Gare La Rochelle-Ville (1 overstap)

Fiets met minimaal 7 versnellingen.

De huurfietsen beschikken over 21 versnellingen, worden standaard geleverd met fietstas, stuurtas, verende voorvork en comfortabel zadel. Per twee huurfietsen krijg je ook standaard een reparatieset, pomp en extra slot.

Informeer bij boeking naar de parkeermogelijkheden in Ouistreham of Caen.

GPS tracks van deze reis zijn op aanvraag beschikbaar.

Reviews

14-09-2020

We hebben een onvergetelijke fietsvakantie gehad. Ondanks de COVID-19 pandemie hebben we ons steeds veilig gevoeld. De meeste accommodaties waren uitstekend, het onthaal hartelijk en behulpzaam. 
Het weer werd ook steeds warmer en zonniger en dat maakte onze vakantie TOP ! Bedankt voor de goede organisatie en hopelijk zult u onze aandachtspuntjes in acht nemen. 

Misschien vind je deze reizen ook leuk:
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice