Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Fietsvakantie Alentejo, Portugal - van de Costa Azul naar Évora fietsen
 
Facebook
Youtube
Email
Alentejo - van de Costa Azul naar Évora
niveau :
duur :
8 dagen
comfort :
periode
feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
reiscode
NL0PT001
interesse Hotelfietsvakanties Cultuur fietsvakanties Fotografie Fietsen in de natuur
prijs vanaf 577.5
Alentejo - van de Costa Azul naar Évora
Bekijk foto's

Door de 'Broodmand' van Portugal

Alentejo - van de Costa Azul naar Évora

Van de ruige Alentejaanse oceaankust dwars door een schitterend, heuvelend boerenlandschap van weidevelden, graanakkers en kurkeikbossen naar de monumentale parel van de Alentejo, het schitterende Évora. Duik onder in het rijke verleden: de architectuur, monumenten en musea. En vergeet vooral niet te genieten van de de prima lokale keuken en uitstekende wijnen van deze streek, die om haar vtruchtbare grond de 'broodmand' van Portugal wordt genoemd. 

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Grândola
Dag 2: Grândola, rustdag of rondrit via Santiago do Cacém (ca. 55 of 65 km)
Dag 3: Grândola-Viana do Alentejo (ca 60 of 83 km)
Dag 4: Viana do Alentejo, rustdag of rondrit via Alvito (ca. 25 km - 80 km)
Dag 5: Viana do Alentejo - Évora (ca. 65 km)
Dag 6: Évora, rustdag of rondrit via Arralolos (ca. 30 - 75 km)
Dag 7: Évora, rustdag of rondrit (ca. 30 - 75 km)
Dag 8: Vertrek Évora

Dag 1:
    Aankomst Grândola

Je reist op eigen gelegenheid naar het Moorse dorp Grândola. Vanaf het vliegveld neem je de snelbus of maakt je gebruik van de (vooraf bij ons geboekte) transfer. Breng een bezoek aan de 16e eeuwse kerk met veelkleurige azuleijos en geniet van een wandeling door het mooie park.

 

Dag 2:
    Grândola, rustdag of rondrit via Santiago do Cacém (ca. 55 of 65 km)

Deze rondrit brengt je naar de fraaie kust en het stadje Santiago do Cacém. Bezoek het gelijknamige kasteel met een fraai panorama over zee. Net daarbuiten vind je de archeologische opgravingen van Miróbriga. Deze ruïnes van een vroegere Romeinse nederzetting verkeren nog in een opmerkelijk goede staat. Na een lunchstop voert de route weer terug naar Santiago over kronkelige binnenwegen omgeven door parasoldennen en kurkeiken, met telkens weer verrassende uitzichten.

 

Dag 3:
    Grândola-Viana do Alentejo (ca 60 of 83 km)

Vandaag trek je het binnenland in op weg naar Viana. Het landschap om je heen verandert. Je fietst over het Alentejaans platteland met grazend vee en oude boerendorpen met witgekalkte huizen. Je eindbestemming, het wat hoger gelegen Viana do Alentejo, doemt al van verre op. Bezoek het 15e eeuwse kasteel met haar imposante muren, torens en tuin, beplant met mispel, sinaasappelbomen en palmen. Ook de kerk Senhora d'Aires is de moeite waard.

 

Dag 4:
    Viana do Alentejo, rustdag of rondrit via Alvito (ca. 25 km - 80 km)

De lengte van de rondrit die je vandaag gaat ondernemen, bepaal je zelf. Kort of lang, het wordt sowieso een prachtige tocht door een zeer karakteristiek landschap van glooiende akkers, weidevelden afgewisseld met groepjes kurkeiken. Het doet hier en daar wat aan Toscane denken. Breng als het kan vooral een bezoek aan het charmante Alvito, ook wel bekend als het 'balkon van de Alentejo', vanwege haar bijzonder mooie locatie.

 

Dag 5:
    Viana do Alentejo - Évora (ca. 65 km)

Een mooie etappe over vlakke en lichtglooiende wegen. Na het schilderachtige, middeleeuwse plaatsje Alcáçovas en het bijzondere, bisschoppelijk buitenverblijf bij Valverde, volgt de eindbestemming van vandaag: het monumentale Évora. Deze ommuurde hoofdstad van de Alentejo is misschien wel de mooiste monumentenstad van Portugal (UNESCO Werelderfgoed). Kelten, Romeinen, Moren en Christenen hebben hieraan hun steentje bijgedragen. Het centrale plein, de Praça do Giraldo, vormt een mooi startpunt voor een stadswandeling.

 

Dag 6:
    Évora, rustdag of rondrit via Arralolos (ca. 30 - 75 km)

Vandaag fietsen? Dan kunt je - net als morgen - kiezen uit vele mogelijkheden. Bijvoorbeeld een korte tocht in de omgeving met nog meer tijd om Évora te verkennen. Óf via een voormalige spoorlijn naar het tapijtenstadje Arraiolos. Wandel binnen de vestingmuren door een wirwar van straatjes naar het hoger gelegen kasteel. Óf een tocht door de prachtige olijfboomgaarden en kurkeikbossen op de uitlopers van de Serra de Monfurado. Bezoek hier de “Cromeleque dos Almendres”: de Portugese evenknie van “Stonehenge”.

 

Dag 7:
    Évora, rustdag of rondrit (ca. 30 - 75 km)

Ook vandaag zijn er verschillende ritten te maken. Een wat pittigere tocht naar het geïsoleerde Nossa Senhora de Machede door een verlaten en heuvelachtig gebied met hier en daar een verlaten treinstation. Óf een tocht door het typische Alentejaanse kurkeikenlandschap naar het fotogenieke plaatsje Igrejinha. Maar misschien wordt het toch de rit langs de enorme dolmen 'Anta do Zambujeiro', het kapelletje met de megalithische elementen, de 'Anta Capela' en de grot van Escoural, met zijn 10.000 jaar oude rotstekeningen.

 

Dag 8:
    Vertrek Évora

Na het ontbijt eindigt je fietsvakantie in Alentejo, Portugal.

 

Prijzen & data

 

VERTREKDATA

dagelijks van 01.02 – 10.12.2024

 

PRIJZEN per persoon

     

2 persoonskamer incl. ontbijt

01.02 - 29.03 / 01.11 - 10.12

€ 570

2 persoonskamer incl. ontbijt

30.03 - 19.06 / 15.09 - 31.10

€ 660

toeslag 1 persoonskamer

 

€ 275

toeslag alleenreizend

bovenop 1pk toeslag 

€ 175

toeslag huurfiets 

 

€   90

toeslag e-bike

 

€ 210

  transfer luchthaven Lissabon - hotel & v.v.

  min. 2 personen, excl. eigen fiets, prijs per retour   € 195

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- kaartmateriaal

- verzekeringen

- bagagevervoer

- transfer luchthaven - acco 

 

- borg fietshuur € 150,- 

 

- SGR-bijdrage (€5,- p.p.)

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan zal er een vergelijkbaar alternatief worden gereserveerd. 

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig.

 

Grândola - Casa Morgado's Grândola Guesthouse***
Viana do Alentejo - Alojamentor Local O Covento
Évora - Hotel Dom Fernando***
Praktische info

Utrecht-Grândola: ca. 2250 km

Vliegen op Lissabon, vanaf de luchthaven is het optioneel een transfer bij te boeken naar het eerste hotel (en vice versa).

Voor deze fietstocht adviseren wij een fiets met minimaal 21 versnellingen.

GPS tracks van deze reis zijn op aanvraag beschikbaar

Reviews
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice