Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
 
Facebook
Youtube
Email
Limburg - unieke fietsbelevingen
niveau :
duur :
7 dagen
comfort :
periode
mrt apr mei jun jul aug sep
reiscode
BE107002
interesse Hotelfietsvakanties Fietsen in de natuur Cultuur fietsvakanties
prijs vanaf 796.5
Limburg - unieke fietsbelevingen
Bekijk foto's

Tussen boomtoppen, onder water en boven heide

Limburg - unieke fietsbelevingen

In Limburg, de mooiste fietsprovincie van België, in een afwisselend landschap van water, bos en heide, zijn een drietal unieke fietsbelevingen gecreëerd. Waar kun je op ooghoogte door een vijver fietsen met zicht op het leven in en op het water? En waar peddel je tussen de hoge boomtoppen door? En wat te denken van van een hooggelegen fietsbrug met een panoramisch uitzicht over de Mechelse Heide? Waar? Hier dus!

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst in Genk
Dag 2: Genk - Peer (ca. 53 km)
Dag 3: Peer - Houthalen (ca. 64 km)
Dag 4: Houthalen - Tongeren (ca. 64 km)
Dag 5: Tongeren - Rijkhoven (ca. 50 km)
Dag 6: Rijkhoven - Genk (ca. 62 km)
Dag 7: Vertrek vanuit Genk

Dag 1:
    Aankomst in Genk

Aankomst in een heerlijk, buiten het centrum gelegen hotel. Wie op tijd is, maakt alvast een prachtig fietsrondje door de omgeving.

 

Dag 2:
    Genk - Peer (ca. 53 km)

De eerste tocht voert over het Kempens Plateau, en begint al meteen met één van de hoogtepunten van de reis. Je volgt een heerlijk fietspad over de Mechelse Heide, één van de grootste heidegebieden van Vlaanderen. Het letterlijke hoogtepunt van dit pad wordt gevormd door een 300 meter lange, houten fietsbrug van waaraf je een panoramisch uitzicht hebt over het gebied. De route voert verder door de uitgestrekte dennenbossen van Nationaal Park Hoge Kempen en over de Ophovenderheide. Kofiietijd wordt het in Opglabeek of Meeuwen. Je uiteindelijke bestemming is één van de 'Goede Steeden' van het voormalige prinsbisdom van Luik, namelijk Peer, waar je onder meer het Pieter Bruegel museum kunt bezoeken.

 

Dag 3:
    Peer - Houthalen (ca. 64 km)

Vandaag wisselen historie en natuur elkaar in rap tempo af. Eerst fiets je door Hechtel, het dorpje dat in september 1944 compleet werd verwoest. Nabij het Pijnven beleef je de tweede unieke fietservaring van deze reis. Een dubbele fietscirkel leid je naar 10 meter hoogte waarna je vervolgens zo'n 700 meter lang de pedalen rondt in 'hogere sferen': de boomtoppen van het Kempen's Bosland. Weer terug op aarde passeer je de Leopoldsbrug, waar het 30e Britse legerkorps haar opmars startte tijdens de operatie Market Garden. Terug naar de natuur! In de mooie Vallei van de Zwarte Beek is zomaar een blauwborst, watersnip of zwarte specht te spotten. Tenslotte voert de 'trambaan' je naar je eindbestemming Houthalen, met relikwieën uit de tijd dat hier nog steenkool gewonnen werd.

 

Dag 4:
    Houthalen - Tongeren (ca. 64 km)

Nadat je Houthalen hebt verlaten, fiets je al snel door de Wijers, het land van de 1001 vijvers. Je fietst hier door een aaneenschakeling van natuurgebiedjes met een unieke flora en fauna. Na het oversteken van het Prins Albertkanaal gaat het verder over prachtige weggetjes en langs kleine dorpen. In Alken kun je neerstrijken voor een lunch maar misschien vind je het wel leuker om te picknicken op één van de vele verborgen pauzeplekjes onderweg. De route voert zuidwaarts door het Limburgs boerenland. De wegen worden lichtglooiend, uitgestrekte weilanden worden afgewisseld met fruitboomgaarden, bospassages, riviertjes en wat kasteeltjes. Tongeren, de oudste stad van België, blijkt een vroegere Gallo-Romeinse nederzetting. In en rondom de stad zijn nog verschillende overblijfselen uit deze tijd te vinden.

 

Dag 5:
    Tongeren - Rijkhoven (ca. 50 km)

Behalve een hele vroege geschiedenis herbergt Tongeren ook veel restanten uit latere tijden zoals de Moerenpoort, het Spaanse huis en het Sint Catharinabegijnhof. Eenmaal op de fiets volg je een prachtige route door het Jekerdal. Deze rivier stroomt hier door het Franstalige gedeelte van België en voert je onder andere langs het vermaarde Fort Eben-Emael en, het aan zowel de Jeker a,s het Albertkanaal gelegen, Kanne. Hier kun je een bezoek brengen aan de gelijknamige grotten. Niet veel later fiets je heel even op Nederlands grondgebied en passeer je een andere bezienswaardigheid: Château Neercanne. Via de Muizenberg klim je het Jekerdal weer uit en gaat het verder richting de eindbestemming. Maar eerst volgt er nog een 'geschiedkundig' hoogtepunt: de Landcommanderij Alden Biezen, een werkelijk uniek kasteeldomein.

 

Dag 6:
    Rijkhoven - Genk (ca. 62 km)

Na enkele kilometers op de trappers vind je het stadje Bilzen op de route. Neem de tijd om hier rustig rond te kuieren en neer te strijken op een terras voor een vroeg kopje koffie. Trouwens deze dag valt er nog veel meer moois te zien en te beleven, zolals Hasselt, de mode- en jeneverstad van België. De route voert verder door natuurgebieden, waar de laatste van de drie unieke fietsbelevingen van deze reis, het 'Fietsen door het Water', gaat plaatsvinden. Je volgt daartoe een 200 meter lang fietspad dwars door één van de waterpartijen in het vijvergebied de Wijers, waar je eerder deze vakantie al in een ander deel bent geweest. Een aansluitend (optioneel) bezoek aan het Openluchtmuseum Bokrijk rondt deze dag perfect af. 

 

Dag 7:
    Vertrek vanuit Genk

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Prijzen & data

VERTREKDATA

 Elke zaterdag van 30.03 - 21.09.2024

 

PRIJZEN per persoon

 2 persoonskamer incl. ontbijt

  

  € 789

 toeslag 1 persoonskamer     € 360
 toeslag huurfiets     € 105
 toeslag e-bike     € 175

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

 - overnachtingen hotels

 - heen- en terugreis

 - ontbijt(buffet)

 - overige maaltijden

 - Nederlandstalige routebeschrijving + kaartmateriaal

 - fietshuur

 - bagagevervoer

 - verzekeringen

  - GPS-tracks (op aanvraag)

 - SGR-bijdrage (€5,- p.p.) 

 - toeristenbelasting

 

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig.

 

Genk - Hotel Stiemerheide****
Peer - Hotel de Boskar****
Houthalen - Hotel de Boskar***
Tongeren - Boutique Hotel Huys van Steyns
Rijkhoven - Martin's Rentmeesterij****
Praktische info

Utrecht - Genk: ca. 160 km

Genk heeft een station. Vanaf Genk bus G4 richting Genk Gelieren. Uitstappen bij Genk Hoogveldstraat en vanaf daar ca. 25 minuten lopen naar Stiemerheide.

Voor deze fietsvakantie raden wij een fiets aan met tenminste 7 versnellingen

de auto kan kosteloos geparkeerd worden bij het starthotel in Genk

GPS tracks zijn op aanvraag beschikbaar

Reviews
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice