Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
 
Facebook
Youtube
Email
Engeland - van kust naar kust
niveau :
niveau niveau niveau niveau niveau-leeg
duur :
6 dagen
comfort :
comfort comfort comfort comfort comfort comfort comfort comfort comfort-leeg comfort-leeg
periode
apr mei jun jul aug sep okt
reiscode
NL0UK001
interesse Hotelfietsvakanties Fietsen in de natuur
prijs vanaf 807.5
Engeland - van kust naar kust
Bekijk foto's

'Crossing Albion'. van Ierse Zee tot Noordzee

Engeland - van kust naar kust

Deze prachtige C2C-route ('Sea to Sea') leid je van oost naar west dwars door het noorden van Engeland; van Whitehaven aan de Ierse Zee tot aan Tynemouth aan de Noordzee. Je fietst over rustige wegen en paden door de fraaie landschappen van Cumbria, de Pennines en de Yorkshire Dales. Geniet onderweg van een traditionele 'cream tea' of stevige pub-lunch en bezoek ook één van de historische, industriële locaties. Tip! Op het eind vind je een pub waar je de afronding van je 'C2C' gepast kunt vieren.

 

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst in Whitehaven
Dag 2: Whitehaven - Keswick (ca. 50 km)
Dag 3: Keswick - Alston (ca. 75 km)
Dag 4: Alston - Stanhope (ca. 36 km)
Dag 5: Stanhope - Tynemouth (ca. 67 km)
Dag 6: Vertrek uit Tynemouth

Dag 1:
    Aankomst in Whitehaven

Je reist op eigen gelegenheid naar Whitehaven, een aangename, levendige badplaats, met een aantrekkelijke haven. Je vindt er overblijfselen uit het mijnbouwverleden, zoals mijnwielen en verlaten schachten. De stad is rasterachtig ontworpen, een wijze die al snel in Noord-Amerika werd overgenomen. Er is een interessant museum en de kerk waar George Washington's grootmoeder begraven ligt. Je eventuele huurfiets kun je morgenvroeg ophalen.

Dag 2:
    Whitehaven - Keswick (ca. 50 km)

Na een fietswieldipje in de Ierse zee, begint jouw 'Coast to Coast'. De eerste kilometers zijn nog rustig en voeren langs de voormalige Ennerdale-spoorlijn. Daarna nader je het Lake District en heb je uitzicht over het Ennerdale Water en Loweswater. De klim van de dag vormt Whinlatter Pass (318m). Kort na het hoogste punt zijn er mooie uitzichten en zie je de top van de Skiddaw. Dan volgt een snelle, golvende afdaling naar de populairste stad van Cumbria: Keswick. Letterlijk een kaasstad, met een kaasmarktverleden dat teruggaat tot in de 13e eeuw. De stad werd vanaf die tijd ook welvarend door de mijnbouw. De populariteit van de stad bij dichters en schrijvers van het Lakeland, de komst van de spoorwegen en de groei van het toerisme rond de meren, zorgden voor de rest. Er zijn tal van winkels, pubs en restaurants. Keswick is een heerlijke stad, gelegen aan de voet van de gigantische Skiddaw en de oevers van het Derwentwater.

Dag 3:
    Keswick - Alston (ca. 75 km)

De pittigste maar misschien wel meest pittoreske dag begint met een steile klim vanuit Keswick. Het brengt je naar de beroemde, oude stenen cirkel, die de contouren van de omliggende bergen weerspiegelt. De afdaling via het mooie Threlkeld Village en het gehucht Mungrisdale biedt met tussenpozen prachtige uitzichten op het noordelijk deel van het Lake District. Vervolgens gaat de rit door de Vale of Eden met onderweg de 'green village' Greystoke en het historische Penrith. Af en toe zijn er steile beklimmingen, met als 'hoogtepunt' Hartside Summit (580m), de langste van je hele fietsreis. Vanaf hier fiets je de Pennines binnen en heb je eenmaal boven een geweldig uitkijkpunt over de eerdergenoemde Eden vallei onder je. Ook is er een fijne pubstop, alvorens je vlotjes afdaalt naar het traditionele marktstadje Alston.

Dag 4:
    Alston - Stanhope (ca. 36 km)

Vanuit Alston ga je op de pedalen en fiets je, door het dorp Nenthead, de regio van de oude loodmijnen binnen. Er volgt een steile klim het dorp uit tot aan Black Hill, het hoogste punt op je 'C2C'. Hier maakt het 'shire'-graafschap Cumbria plaats voor Northumbria. Je daalt af in de vallei van de East Allen rivier en bereikt het dorp Allenheads met zijn industrieel erfgoedcentrum en koffiebar (!). Na Allenheads volgt een gestage klim tot aan de top van de heuvel bij Currick, en fiets je County Durham binnen. Je fietsbenen krijgen even rust tijdens de lange afdaling richting de Rookhope-vallei. Landschappelijke littekens van eeuwenlange loodwinning zijn in de vallei nog steeds duidelijk zichtbaar. Een laatste klim voert je langs de heuvelrand voordat je afdaalt naar het mooie stadje Stanhope.

Dag 5:
    Stanhope - Tynemouth (ca. 67 km)

De rit uit Stanhope is weliswaar de steilste, maar zeker niet de langste beklimming van je 'C2C'. Op de top kun je uitrusten en een kop koffie drinken in het Parkhead Station. Hierna gaat het overwegend vlak en bergafwaarts over de Waskerley Way, een vroegere spoorweg 'track'. Voorbij Consett fiets je over een volgende, voormalige spoorlijn dwars door de Derwent Valley met prachtige uitzichten over het platteland van Durham. De route steekt de rivier de Tyne over en draait richting Newcastle. De Tyne spreidt wijd uit over Gateshead en bij de Millennium Bridge is een geweldig fietscafé. Na de buitenwijken van Newcastle passeer je Wallsend, waar de Romeinse Hadrian's Wall eindigt of zo je wilt, begint! Het laatste stuk gaat via het havengebied naar de baai bij Tynemouth. Hier kun je ter afsluiting je wiel in de Noordzee dippen. Bij het kasteel en de abdij hoog boven het water, ligt een heerlijke pub waar je de huurfietsen kunt achterlaten en de voltooiing van je 'C2C' passend kunt vieren.

Dag 6:
    Vertrek uit Tynemouth

Na het ontbijt is je fietsvakantie ten einde. Vanuit Tynemouth kun je eenvoudig met de metro naar het Centraal Station van Newcastle om vanuit daar verder pere trein terug te reizen.

Prijzen & data

 

VERTREKDATA

dagelijks van 01.04 - 20.10.2024

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt   

        

 €800

toeslag 1 persoonskamer

 

 €350

toeslag alleenreizend

 (bovenop 1 persoonskamer toeslag)

 €220

toeslag huurfiets

 

 €300

toeslag e-bike

  

 €450

 

Extra nachten op aanvraag

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen in B&B, guestshouses, hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- routebeschrijving op basis van gps-tracks

- fietshuur

- bagagevervoer (1 stuk p.p. max. 20 kg)

- verzekeringen

 

- SGR-bijdrage (€ 5,- p.p.)

 

- toeristenbelasting

 

 

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan zal er een vergelijkbaar alternatief worden gereserveerd. 

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig.

 

Whitehaven - Glenfield house
Keswick - Dolly Waggon
Alston - Alston House Hotel
Stanhope - Park Head Station House
Tynemouth - Tynemouth 61 Guesthouse
Praktische info

Je kunt o.a. gebruik maken van de ferry tussen IJmuiden en Tyne (Newcastle).

Aankomst: het treinstation van Whitehaven is dichtbij de haven en je accommodatie. 
Vertrek: vanaf Tynemouth neem je makkelijk de metro trein naar Centraal Station Newcastle om vanuit daar verder te reizen. 

Dichtsbijzijnde luchthavens zijn Newcastle en Teesside (York).

Voor deze fietsvakantie adviseren wij een fiets met minimaal 21 versnellingen.

Informeer bij boeking naar de mogelijkheden voor het parkeren. 

GPS tracks van deze reis zijn op aanvraag beschikbaar

Reviews
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice