Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
 
Facebook
Youtube
Email
Nieuwe Hollandse Waterlinie (UNESCO)
niveau :
duur :
9 dagen
comfort :
periode
mrt apr mei jun jul aug sep
reiscode
NL19040
interesse Hotelfietsvakanties Historie Fietsen in de natuur Cultuur fietsvakanties
prijs vanaf 980
Nieuwe Hollandse Waterlinie (UNESCO)
Bekijk foto's

Ontdek het grootste geheim van Nederland!

Nieuwe Hollandse Waterlinie (UNESCO)

Laat je verrassen door forten, kastelen, loopgraven, vestingsteden, rivieren en prachtige natuur! Je fietst deze week door een uniek militair landschap: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een ingenieus verdedigingssysteem van dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers dwars door Nederland. Door het land met een laagje van 40 cm onder water te zetten was het onbegaanbaar voor soldaten en niet diep genoeg voor boten.

Nu is dit groene waterlinielandschap een prachtig gebied om met de fiets te ontdekken, want de waterlinie ligt fraai verscholen in het landschap en is daarom misschien wel het grootste geheim van Nederland! Gekozen als UNESCO Werelderfgoed en het grootste rijksmonument van Nederland.

Voor deze reis kun je categorie A (standard comfort) of categorie B (standard) hotels boeken.
lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Utrecht/Bunnik
Dag 2: Utrecht/Bunnik - Wijk bij Duurstede/Beusichem (54/58 km)
Dag 3: Wijk bij Duurstede/Beusichem - Asperen (54/46 km)
Dag 4: Asperen - Gorinchem (55 km)
Dag 5: Gorinchem - Woerden (54 km)
Dag 6: Woerden - Weesp (40/60 km)
Dag 7: Weesp - Oud Loosdrecht (57 km)
Dag 8: Oud Loosdrecht - Utrecht/Bunnik (35-47 km)
Dag 9: Terugreis

Dag 1:
    Aankomst Utrecht/Bunnik

Je ontdekkingstocht start in Utrecht, de op vier na grootste stad van Nederland. Utrecht is een absolute aanrader met haar historische sfeer en de bijzondere grachten met z’n werven en terrasjes.
Kies je voor categorie B dan start en eindigt je reis in Bunnik.  

 

Dag 2:
    Utrecht/Bunnik - Wijk bij Duurstede/Beusichem (54/58 km)

Vanuit de stad Utrecht fiets je langs fort Rijnauwen naar Fort Vechten in Bunnik. Hier kan je je volledig onderdompelen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie met een bezoek aan het Waterliniemuseum. Met een virtual reality-bril maak je een parachutesprong boven de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Vervolgens ga je verder richting de Plofsluis: uniek in de wereld! Een sluis die tot ontploffing kon worden gebracht om het kanaal af te dammen. De tocht gaat verder via Fort Jutphaas door historisch Vreeswijk, met drie prachtige sluizen: de Oude Sluis, de Rijkshulpschutsluis en de Koninginnensluis.
Daarna fiets je over het Eiland van Schalkwijk. Een waar openluchtmuseum voor liefhebbers van cultuurhistorie en natuur: Het Fort Werk aan de Korte Uitweg (met fantastische theetuin), de Gedekte Gemeenschapsweg, het imposante Fort Honswijk en de loopgraven van Werk aan de Groeneweg.

De fietstocht eindigt in Wijk bij Duurstede, een kleine stad met een grote geschiedenis. Deze plaats stond in de Middeleeuwen bekend als Dorestad. De rivier de Kromme Rijn en de grote sluis in Wijk bij Duurstede speelden een belangrijke rol in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het onder water kunnen zetten van het gebied rond de stad Utrecht.

 

Dag 3:
    Wijk bij Duurstede/Beusichem - Asperen (54/46 km)

Van Wijk bij Duurstede fiets je door het rivierenlandschap van de Lek naar het historische Culemborg en kom je langs Werk aan het Spoel met aantrekkelijke horeca en zonneterras.  De route vervolgt langs Fort Everdingen, de stoere thuishaven van bierbrouwerij Duits&Lauret, met proeflokaal. Je vervolgt de route via de Diefdijklinie met diverse groepsschuilplaatsen (bunkers). Vervolgens kom je langs Fort Asperen een cultuureiland aan de rivier de Linge. 

Na Fort Asperen maakt de route een uitstapje naar de Betuwe, met een rondrit langs het prachtige meanderende riviertje de Linge. Tussen de boomgaarden liggen mooie dorpjes zoals Acquoy met zijn even scheve toren als die van Pisa, Beesd met molen de Vrijheid en Heerlijkheid Mariënwaerdt. Neem een kijkje in het Uilen- en dierpark De Paay en het Geofort met een interactief science centrum over de aarde en navigatie. Je kunt op diverse plekken de Linge oversteken en daarmee de route inkorten tot 43 of slechts 33 km.

Je tocht eindigt vandaag in Leerdam, sinds 1765 dé glasstad van Nederland en bekend van het Nationaal Glasmuseum en de Leerdammer kaas. Je overnacht in het nabijgelegen Asperen.  

 

Dag 4:
    Asperen - Gorinchem (55 km)

Vanuit Asperen fiets je naar het rivierenlandschap van de Waal en steek je  tweemaal per pont de rivier over. Eén van de hoogtepunten is Slot Loevestein dat prachtig is gelegen aan de rivier in en midden in de natuur. Het slot heeft een belangrijke geschiedenis als middeleeuws tolkasteel, vesting en gevangenis. 

Je fietst vervolgens door het stoere vestingstadje Woudrichem en komt ook nog langs Fort Bakkerskil en Fort Altena. Deze etappe eindigt in Vestingstad Gorinchem. Dit is een van de mooist bewaarde vestingen van Nederland met haar stadswallen, imposante kanonnen en molens. Ook is het erg gezellig in het stadcentrum met de vele terrasjes op de Oude Markt.

 

Dag 5:
    Gorinchem - Woerden (54 km)

Vandaag fiets je door een deel van de Oude Hollandse Waterlinie, die bijna 350 jaar geleden onze redding was in de oorlogen tegen Spanjaarden en Fransen. Je fietst door Nieuwpoort, één van de kleinste vestingsteden van Nederland, die al werd gesticht rond 1200. Samen met vestingstad Schoonhoven werd de Lek bewaakt, als onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Langs het 10 km korte riviertje De Vlist fiets je naar het charmante stadje Haasdrecht, waar de Vlist uitmondt in de Hollandsche IJssel. De volgende halte is het pittoreske vestingstadje Oudewater met de bekende Heksenwaag, die bezoekers van over de hele wereld trekt.

Eindbestemming is het historische Woerden, bekend om de kaasmarkten op zaterdagochtend (apr-aug). Dwaal over de oude vestingmuren, geniet van de grachten en proef de lokale streekproducten. 

 

Dag 6:
    Woerden - Weesp (40/60 km)

Na een heerlijk ontbijt in uw hotel, stapt u weer op de fiets voor een mooie etappe. U volgt eerst de Oude Rijn, ooit een deel van de grens van het Romeinse Rijk (De Limes). Via de voormalige vesting Wierickerschans uit de Oude Hollandse Waterlinie komt u in de kaasstad Bodegraven. Om uw bestemming, Weesp, te bereiken fietst u eerst via Abcoude: de schilder Piet Mondriaan werd in zijn jonge jaren geïnspireerd door het idyllische dorpje Abcoude en zijn omgeving en fietste hier vaak heen om landschappen te schilderen. Hij schilderde de Oostzijdse molen meer dan twintig keer tussen 1902 en 1908. De molen staat er nog steeds, dus u kunt erheen fietsen om hem te bekijken. Uw dag eindigt in uw hotel in Weesp, bekend als 'Klein Amsterdam' aan de rivier de Vecht. 

Indien gewenst, kan je deze route inkorten tot 40 km. Je komt dan niet door Bodegraven.

 

Dag 7:
    Weesp - Oud Loosdrecht (57 km)

Ontdek in het Muiderslot hoe koningen, kasteelheren, dichters en schrijvers vroeger leefden. Trouwens dit middeleeuwse kasteel met slotgracht, wallen en bolwerken vormde ook een belangrijk onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Evenals Naarden, een van de best bewaarde vestingstadjes van Europa, met zijn dubbele stadswallen, een vestinggracht, bastions, stadspoorten en andere historische bouwwerken. Een absolute aanrader is het Nederlands Vestingmuseum. Langs de rivier de Vecht en dwars door de Loosdrechtse Plassen bereik je je einddoel.

 

Dag 8:
    Oud Loosdrecht - Utrecht/Bunnik (35-47 km)

Vandaag verder langs de Loosdrechtse Plassen naar Loenen aan de Vecht, een van de charmantste dorpen van Nederland met maar liefst 144 rijksmonumenten. Vanaf hier fiets je langs de Vecht naar Breukelen dat bekend staat om zijn historische buitenplaatsen langs de rivier. Wist je dat stadsdeel Brooklyn in New York naar Breukelen is vernoemd?

Via Fort Tienhoven in het Vechtplassengebied en Fort de Gagel en Fort Ruigenhoek fiets je door mooi Hollands polderlandschap naar je eindbestemming van je fietsreis. Geniet na van uw vakantie met een drankje op het terras bij uw hotel of geniet nog even van het bruisende stadsleven in het centrum van Utrecht. 

 

Dag 9:
    Terugreis

Na het ontbijt vertrek je weer naar huis.

Prijzen & data

VERTREKDATA

dagelijks van 01.04 – 22.09.2023

 

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer cat. B (standard) incl. ontbijt

 

€ 875

2 persoonskamer cat. A (standard comfort) incl. ontbijt

 

€ 975

1 persoonskamertoeslag

   € 400

toeslag huurfiets 

  € 104

toeslag huurfiets e-bike

 

€ 216 

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren/viersterren hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- toeristische informatie voor onderweg

- verzekeringen

- bagagevervoer

- diner

toeristenbelasting  

- verplichte SGR bijdrage van €5,- per persoon

 

 

 

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.


Je kunt bij deze reis kiezen uit '
categorie A' hotels (een mix van 3- en 4 sterren hotels) of 'categorie B' hotels (enkel 3 sterren hotels). De hotels van categorie B liggen soms verder uit het centrum.  

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze fietsvakantie inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er altijd één of meerdere eetgelegenheden te vinden. 


Categorie A:
Hotel Mitland
Utrecht - Hotel Mitland ****
Hotel O.T.T.O.
Wijk bij Duurstede - Hotel 1851
Hotel de Schildkamp
Asperen - Hotel de Schildkamp ***
Hotel Karel de Stoute
Gorinchem - Boutique Hotel Karel de Stoute
Stadshotel Woerden
Woerden - Stadshotel Woerden ****
Weesp - Hart van Weesp ***
Fletcher Hotel Loosdrecht
Oud Loosdrecht - Fletcher Hotel Loosdrecht *****
Categorie B:
Postillion Hotel Bunnik
Postillion Hotel Utrecht-Bunnik *** - (Bunnik)
Hotel 1851 (Wijk bij Duurstede)
Hotel de Schildkamp
Hotel de Schildkamp *** (Asperen)
Hotel Gorinchem
Gorinchem - Hotel Gorinchem
Best Western Woerden
Woerden - Best Western Woerden ***
Hart van Weesp
Weesp - Hart van Weesp ***
Fletcher Hotel Loosdrecht
Oud Loosdrecht - Fletcher Hotel Loosdrecht *****
Praktische info

Utrecht is per trein bereikbaar. 

Voor deze fietsvakantie adviseren wij een fiets met tenminstel 3 versnellingen. 

Bij het hotel in Utrecht kan je de auto voor ca. €27,50,- per week parkeren. Bij het hotel in Bunnik kan je gratis parkeren. 

GPS-tracks van deze reis zijn op aanvraag beschikbaar. 

Reviews

03-07-2022

...We hebben genoten van de mooie route. Afwisseling in het landschap. De geschiedenis mooi in beeld gebracht...

26-08-2021

We hebben enorm genoten (ondanks het niet zo mooie weer) van de Waterliniefietstocht. Onze eerste dag hebben wij gebruikt voor een bezoek aan het Waterliniemuseum in Bunnik om wat meer te weten te komen over het ontstaan en de gedachte achter de waterlinie. Verder blijkt weer eens hoe mooi ons land is en door de goed uitgezette route hebben wij plekjes gezien waar je anders niet zo gauw zou komen. Ook het bagagevervoer was prima geregeld. Deze tocht is een echte aanrader!

12-07-2021

De routes waren mooi, verrassend stil in een druk stuk Nederland. Geef duidelijk alternatieven aan als pontjes uit de vaart gaan.

06-07-2021

Wij hebben erg genoten van onze reis. Dit deel van Nederland was voor ons vrij onbekend en we waren verrast door de vele kleine en leuke plaatsen, weggetjes en dijken. We hebben al heel wat afgewandeld en gefietst in Nederland, maar deze streken altijd gemeden, omdat we dachten dat het saai en erg druk zou zijn. Soms wel wat druk, maar in geen geval saai! We kijken met genoegen terug op onze fietsvakantie.

03-07-2021

Bijzondere fietsvakantie met zowel natuur als historische elementen en cultuur in de steden. Mooi om middeleeuwse Hollandse stadjes te bezoeken. Boetiekhotel De Witte Dame in Abcoude en Karel de Stoute in Gorinchem hadden mooie kamers en zitten op een prachtige locatie. De diners bij hotel Mitland in Utrecht en stadhotel Woerden waren voortreffelijk; zowel het diner als de bediening! Het diner bij het hotel in Asperen was heel goed en de bediening persoonlijk & prettig.

24-06-2021

Accomodaties waren goed, Asperen, Wijk-Duurstede, Utrecht, erg goed, Woerden, bijzonder goed, Gorinchem, Abcoude. Het eerste deel van de route, was heel mooi, met veel te bekijken zaken, tweede deel bleef mooi, maar als ik het zeggen mag, iets eentoniger.

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice