Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Fietsvakantie Trans Lycia - Fietsvakantie in Lycië, Turkije
 
Facebook
Youtube
Email
Trans Lycia
niveau :
duur :
9 dagen
comfort :
periode
apr mei jun jul aug sep okt
reiscode
NL0TR002
interesse Hotelfietsvakanties Cultuur fietsvakanties Fotografie Fietsen in de natuur
prijs vanaf 852.5
Trans Lycia
Bekijk foto's

Fietsend door heden en verleden

Trans Lycia

Een trektocht door gastvrij en cultuurrijk Lycië, één van de mooiste streken van Turkije. Langs de zuidwestkust met ruige rotsformaties, staalblauwe zee, onmetelijke stranden en kleurrijke vissershaventjes. En ook door het land daarachter vol ongerepte natuur en wilde berglandschappen, zoals de Taurus met....verrassend toegankelijke fietsroutes.

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Fethiye
Dag 2: Rustdag Fethiye
Dag 3: Rondrit schiereiland en/of Groene Vallei (23/ 40 km)
Dag 4: Fethiye - Patara (60 km)
Dag 5: Patara - Kaş (40 km)
Dag 6: Kaş rustdag
Dag 7: Kaş - Finike (66 km)
Dag 8: Finike - Adrasan (46 km)
Dag 9: Vertrek Adrasan

Dag 1:
    Aankomst Fethiye

Aankomst op de luchthaven Dalaman. Transfer (45 min.) naar je hotel in Fethiye. Hier worden, afhankelijk van je aankomsttijd, de huurfietsen voor je afgesteld en aan je overgedragen. Bij late aankomst gebeurt dit de volgende morgen.

 

Dag 2:
    Rustdag Fethiye

Deze eerste dag kun je naar eigen wens invullen. Fethiye is gelegen aan een fraaie baai en omsloten door de uitlopers van het Taurusgebergte. Het heeft een authentiek centrum, Paspatur genaamd, met veel uiteenlopende winkeltjes en een levendige vismarkt. Bezoek het amfitheater en de in de rotsen uitgehouwen, Lycische graven, aan de rand van de stad. Je kunt ook een korte fietstocht maken over het schiereiland wel of niet gecombineerd met een tocht door een groene vallei met kleinschalige landbouw.

 

Dag 3:
    Rondrit schiereiland en/of Groene Vallei (23/ 40 km)

Tijdens deze eerste tocht maak je wat meer uitgebreid kennis met het gezellige havenstadje Fethiye. Ben je er nog niet aan toegekomen, dan is een bezoek aan de oude Paspartur met zijn enorme diversiteit aan winkeltjes zeker aan te raden. De verkennende rondrit over het schiereiland met zijn vele baaitjes en zandstrandjes is heerlijk om te doen. Het tweede deel van de rit gaat door het groene achterland van Fethiye.

 

Dag 4:
    Fethiye - Patara (60 km)

Na het ontbijt eerst een transfer naar het dorpje Zorlar (25 km). Vervolgens fiets je over smalle weggetjes via een brede vallei door de uitlopers van het Akdaglargebergte naar de baai van Patara. Halverwege deze rit, door overwegend boerenland, passeer je de 20 km lange kloof van Saklikent. Het eerste deel van deze indrukwekkende kloof is te voet te bezichtigen. Het dorp Saklikent is een prima plek om te lunchen. Probeer een 'gozleme', een Turkse pannenkoek gevuld met bijvoorbeeld kaas en groenten, aardappel of honing. Weer op de fiets gaat het verder langs de rivier Esen Cay. Over glooiende wegen bereik je de oudheidkundige bezienswaardiheid Xanthos. Vanaf daar is het nog een klein stukje naar het oude dorp Patara, niet alleen bekend om de archeologische oudheden, maar ook om het langste zandstrand van Turkije en het bijzondere duinlandschap daarachter. Hier geen rijen hotels maar ongerepte natuur. Het venijn van vandaag zit in de laatste 150 meter: een korte maar zeer steile klim naar het hotel.

 

Dag 5:
    Patara - Kaş (40 km)

De route van vandaag is kort, zodat er voldoende tijd is om eerst de oude Lycische stad Patara, op slechts 1,5 km van het hotel gelegen, uitgebreid te bekijken. In de oudheid was dit de hoofstad van de Lycische federatie. Eenmaal op de fiets ga je op weg naar het vissersdorp Kaş, waarbij je nagenoeg de gehele tocht de kustlijn volgt. Je start gelijk met de enige pittige klim van vandaag; over goedlopend asfalt in ca. 5 km zo'n 225 meter stijgen. Boven bevindt zich het dorpje Eski Kalkan, met diverse lunchgelegenheden. De afdaling die volgt komt uit in het gezellige, mondaine havenplaatsje Kalkan. De laatste 25 kilometers gaan op en af met diverse korte, niet te steile klimmetjes. Je geniet van fraaie zeezichten en overweegt bij het prachtige zandstrand van Kaputaş zeker een verfrissende duik in de turkooizen zee alvorens door te fietsten naar je eindbestemming Kaş.

 

Dag 6:
    Kaş rustdag

Het vissersplaatsje Kaş, een authentiek havenplaatsje met veel gezellige kleine winkeltjes, restaurants, barretjes en terrassen, waar je lekker en betaalbaar kunt eten, is uitermate geschikt voor een rustdag. Het dorpje, gebouwd tegen een bergrug, telt 4500 inwoners. De smalle, kronkelige straatjes vol oude huizen met stijlvolle houten balkons geven het een bijzondere sfeer. De Lyciërs noemden Kaş 3000 jaar geleden Antiphellos of Phellos. Tot 1923 bestond de bevolking grotendeels uit Grieken. Dit is nog te zien aan de bouwstijl van de huizen en de vroegere Grieks-Orthodoxe kerk, nu een witgepleisterde moskee. Kaş is bovendien een waar paradijs voor snorkelaars en duikers en biedt tevens archeologische bezienswaardigheden, zoals een theater uit de Hellenistische tijd en Lycische graven uit de 4e eeuw BC.

 

Dag 7:
    Kaş - Finike (66 km)

Na het onbijt volgt een korte transfer die je 500 meter hoger brengt. Vandaar fiets je het eerste deel van de route al dalend over autoluwe asfaltweggetjes door een mooie vallei met boerendorpjes, waar de tijd nu eens echt lijkt te hebben stilgestaan. Fietsend door een weids landschap bereik je de plaats Demre. Hier bevinden zich de oudheidkundige overblijfselen van de vermaarde, antieke stad Myra. Myra is tevens de plek waar de ‘echte’ Sint Nicholaas begraven ligt. Het laatste stuk van de route volg je de hier grillige kustlijn richting je eindbestemming Finike, vermaard om haar fruitteelt.

 

Dag 8:
    Finike - Adrasan (46 km)

De eerste 25 kilometers van deze dagrit zijn geheel vlak en voert door een uitgestrekt kassengebied, waar tomaten, komkommers, paprika’s en aubergines wordeen gekweekt. Het tweede deel van de route volgt smalle, geasfalteerde kustweggetjes. Na zo'n 5 km volgt een lange klim van 7 km, waarvan de top op zo'n 380 m ligt. Na weer te zijn afgedaald wordt het tijd voor een lunch in het dorpje Çavuşköy. Probeer hier eens een heerlijke Turkse Dönner. Weer op de fiets blijft het nagenoeg vlak tot aan de baai van Adrasan, je einddoel van vandaag. Deze baai heeft een prachtig, uitgestrekt zandstrand, dit is dus hét moment voor een heerlijk verfrissende duik in het zilte zeewater!

 

Dag 9:
    Vertrek Adrasan

Na het ontbijt eindigt je fietsvakantie in Lycië, en word je, afhankelijk van de vliegtijd, naar de luchthaven van Antalya gebracht (duur ca. 1.45 uur).

 

Prijzen & data

 

VERTREKDATA

start dagelijks van 01.04 – 31.10.2024

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

01.04 - 30.06 / 01.09 - 31.10

€ 845

2 persoonskamer incl. ontbijt

15.06 - 15.09

€ 895

toeslag 1 persoonskamer

 

€ 200

toeslag alleenreizende

bovenop 1pk toeslag 

€ 180

huur helm

 

€   10

huurfiets hybride

 

€   100

  huurfiets e-bike

    € 180

  transfer luchthaven - acco v.v.

    €   80

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- GPS huur

- fietshuur

- Nederlandstalige routebeschrijving voor de GPS

- verzekeringen

- bagagevervoer

transfer luchthaven - hotel v.v.

- kaartmateriaal 

- visumkosten Turkije

- assistentie in geval van nood

- SGR-bijdrage (€5,- p.p.) 

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Je verblijft in goede 2- en 3-sterrenhotels, die zorgvuldig door ons zijn geselecteerd en behoren tot de best beoordeelde accommodaties in de etappeplaats. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. De eigenaren zijn ingesteld op fietsers.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Verder bepaal je zelf waar en wanneer u luncht of dineert. Wij hebben je overnachtingsplaatsen zo gekozen dat er ter plekke of op loopafstand één of meerdere eetgelegenheden aanwezig zijn.

Fethiye - Hotel Kilim***
Patara - Hotel Ferah
Kas - Hotel Kayahan***
Finike - Hotel Finike 2000

Dit hotel ligt net buiten Finike vlakbij zee en met uitzicht op de haven. Je kunt er heerlijk dineren en een wandeling langs zee maken.

Adrasan - Dayco Bungalow
Praktische info

heen op Dalaman, terug vanaf Antalya

voor deze fietstocht adviseren wij een fiets met minimaal 21 versnellingen

huur GPS apparaat inclusief

Reviews
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice