Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Fietsvakantie Toscane, Italië - Fietsen naar San Gimignano & Volterra
 
Facebook
Youtube
Email
Toscane - San Gimignano & Volterra
niveau :
duur :
8 dagen
comfort :
periode
apr mei jun jul aug sep okt
reiscode
NL0IT014
interesse Hotelfietsvakanties Historie Gastronomie Fotografie Fietsen in de natuur Cultuur fietsvakanties Wijn
prijs vanaf 895
Toscane - San Gimignano & Volterra
Bekijk foto's

Door het Hart van Klassiek Toscane

Toscane - San Gimignano & Volterra

Het ongeëvenaarde San Gimignano is schitterend gelegen bovenop een heuvel. Het stadje, met zijn dertien Middeleeuwse torens, staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het geeft samen met de tweede Toscaanse parel, waar je verblijft, het hooggelegen Etruskische Volterra, een bijzonder historisch tintje aan deze fietsvakantie. En het ommeland? Daar is maar één ding over te zeggen: een wonderschoon fietsparadijs!

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst San Gimignano
Dag 2: Rondrit Certaldo (35 km)
Dag 3: Rondrit Poggio del Comune (37 km)
Dag 4: Rondrit Colle Val d'Elsa (40 km)
Dag 5: San Gimignano - Volterra (36 km)
Dag 6: Rondrit Montecatini Valle di Cecina (38 km)
Dag 7: Rondrit Ulignano (37 km)
Dag 8: Vertrek vanuit Volterra

Dag 1:
    Aankomst San Gimignano

Check-in bij het hotel in het middeleeuwse San Gimignano, waar je de komende vier nachten zult verblijven. San Gimignano is bekend om zijn dertien torens die het silhouet van het stadje bepalen. Deze zijn in de 12de en 13e eeuw door rijke, rivaliserende families opgetrokken. De torens deden dienst als woning en versterking, maar ook als prestigeobject. Op haar hoogtepunt kende de stad zo'n 70 torens. Naast al die torens is er de komende dagen ook heel veel ander moois te zien en lekkers te genieten, zoals een torenhoge 'gelato' uit de beste ijssalon van Toscane. En om het gemakkelijk te maken is het diner op deze eerste avond inbegrepen.

 

Dag 2:
    Rondrit Certaldo (35 km)

Vandaag langs golvende wijngaarden naar de stad van Boccacia en uien: Certaldo. De klim naar Certaldo Alto, de historische, oude bovenstad is steil. Je kunt ook de 'funicolare' (kabeltrein) nemen. Certaldo Alto is niet groot, maar erg mooi. Wandel door de fotogenieke straatjes en bewonder paleizen en schitterende kerken. En hoe zat het met die uien en Boccaccio? Welnu, de schrijver Boccaccio, vooral bekend van de Decamerone, leefde hier tussen 1313 en 1375, en is de beroemdste inwoner. En al sinds de Middeleeuwen is Certaldo bekend om haar bijzondere uien, welke zelfs zijn afgebeeld in het stadswapen. Om van alle indrukken bij te komen zijn er veel fijne restaurantjes en kleine barretjes. De terugrit kun je iets langer te maken, door via Barberino en Tavernelle te fietsen.

 

Dag 3:
    Rondrit Poggio del Comune (37 km)

De rit van vandaag gaat rond de hoogste heuvel (537 m) van de omgeving, de 'Poggio del Comune'. Op de westelijke helling hiervan ligt het natuurreservaat Castelvecchio; de thuishaven van bijzondere vogelsoorten, zoals de zeldzame slechtvalk. In het park liggen op de zuidelijke, rotsachtige uitloper de ruïnes van Castelvecchio, een belangrijk middeleeuws fort, dat je vanuit San Donata, via een ommetje kunt bezoeken. Je fiets langs glooiende wijngaarden en mediterrane eikenbossen. Stop na de eerste kilometers onderweg even bij Castel San Gimignano, om heerlijke ciabatta's en focaccia's (Italiaanse broodjes) voor onderweg te kopen.

 

Dag 4:
    Rondrit Colle Val d'Elsa (40 km)

De dag begint met een transfer naar het levendige Colle Val d'Elsa. Bezoek hier in ieder geval het hoger gelegen middeleeuwse stadsdeel, de Colle Alta. Eenmaal op de fiets ga je, door het glooiende Toscaanse heuvelland, richting het schitterende Monteriggioni, een van de best bewaarde, middeleeuwse vestingplaatsen van Italië. Dan verder, heuveltje op, heuveltje af, tussen de wijngaarden door, genietend van prachtige uitzichten, naar een van de mooiste Chianti stadjes: Castellina, met zijn pittoreske, overdekte middeleeuwse straatjes. Deze adembenemende rit eindigt in de namiddag weer in Colle Val d'Elsa, vanwaar je weer wordt teruggebracht naar San Gimignano.

 

Dag 5:
    San Gimignano - Volterra (36 km)

Met pijn in het hart verlaat je San Gimignano om op weg te gaan naar een tweede, eveneens niet te versmaden verblijfplaats: het oude, fascinerende, Etruskische Volterra. Door een werkelijk prachtig landschap met olijfbomen, graanvelden en cypressenlanen, die leiden naar statige, terracottakleurige villa's, bereik je uiteindelijk het hoog op een heuvel gelegen Volterra, dat ondanks zijn goed bewaarde middeleeuwse structuur, toch vooral wereldberoemd is om haar overblijfselen uit de Etruskische (poorten en omwalling) en Romeinse periode (amfitheater en ruïnes)). Je verblijft hier 3 nachten zodat er meer dan genoeg tijd overblijft om deze bijzondere plek uitgebreid te verkennen.

 

Dag 6:
    Rondrit Montecatini Valle di Cecina (38 km)

Je fiets eerst bergafwaarts de mooie Val d'Era binnen, en volgt voornamelijk de typische Toscaanse 'strada bianche' (de 'witte wegen'). Hier is het omringende heuvelland wat ruwer en steiler en verschilt sterk met het mild glooiende landschap rond San Gimignano. Je passeert imposante boerderijen en monumentale villa's. De heuvels, vaak bedekt met olijfboomgaarden, bieden onderweg grandioze uitzichten. Je bezoekt ook het fraaie, middeleeuws heuvelstadje, Montecatini Valle di Cecina (416 m). Het voormalige 'koperstadje' biedt bij mooi weer zelfs uitzichten tot aan Volterra, waar je uiteindelijk weer naar terug fietst.

 

Dag 7:
    Rondrit Ulignano (37 km)

Een mooie, eenvoudige route door het fascinerende erosielandschap, de 'Colline Metallifere', dat is te vinden rondom Volterra. De meest in het oog springende elementen zijn de 'biancane', kleine, ronde koepels van klei ontdaan van alle vegetatie, de 'calanchi', diepe, smalle, naast elkaar gelegen geulen, gescheiden door dunne richels, en de imposante 'balzi', indrukwekkende kloven veroorzaakt door regenerosie van de zand- en kleiafzettingen, waaruit het plateau, waarop Volterra is gelegen, is opgebouwd. In zijn geheel levert het een uniek en fotogeniek landschap op. Via de panoramische Strada del Cornocchio fiets je tenslotte terug naar Volterra.

 

Dag 8:
    Vertrek vanuit Volterra

Na het ontbijt eindigt je Toscaanse fietsvakantie.

 

Prijzen & data

VERTREKDATA

start dagelijks van 01.04 – 30.10.2024

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt 

 

€ 885

toeslag eenpersoonskamer 

 

€ 300

toeslag alleenreizend bovenop eenpersoonskamertoeslag € 200

  toeslag huurfiets

 

  € 130

toeslag e-bike

 

€ 225

toeslag helm

 

€     5

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen 

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Engelstalige routebeschrijving

- fietshuur

- kaartmateriaal

- toeristenbelasting

- bagagevervoer

 

- 3-gangen diner op dag 1, drankjes exclusief

 

- transfer incl. fiets op dag 4 San Gimignano - Colle (09.00 uur) en retour (16.00 uur)

 
Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan zal er een vergelijkbaar alternatief worden gereserveerd.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Ter plekke of op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. 

 

San Gimignano - Hotel La Cisterna***
Volterra - Albergo Etruria***
Praktische info

De afstand Utrecht - San Gimignano is ca. 1360 km. Ben je met eigen fiets en auto, parkeer deze dan aan het begin van de reis bij het hotel in Volterra (gratis). Een transfer (incl. fietsen) brengt je naar San Gimignano (Vooraf boeken, informeer bij ons naar de mogelijkheden).

Poggibonsi is per trein te bereiken (ca 24 uur), informeer bij de Treinreiswinkel naar de mogelijkheden. Vanaf Poggibonsi is er een directe buslijn naar San Gimignano.

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Pisa of Florence. Per trein vanuit Pisa (2,5 uur reistijd, incl. overstaptijd) of Florence (2,0 uur reistijd, incl. overstaptijd) naar Poggibonsi. Vandaaruit per bus (20 min) of taxi (12 min) naar San Gimignano.

Voor deze fietsvakantie adviseren wij een fiets met minimaal 14 versnellingen of een e-bike.

GPS tracks op aanvraag beschikbaar.

Reviews
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice