Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Fietsvakantie Macedonië & Griekenland: van Ohrid naar Thessaloniki fietsen
 
Facebook
Youtube
Email
Noord-Macedonië & Griekenland
niveau :
duur :
13 dagen
comfort :
periode
mei jun jul aug sep okt
reiscode
NL0MK003
interesse Hotelfietsvakanties Natuur Historie Fotografie Cultuur
prijs vanaf 1195
Noord-Macedonië & Griekenland
Bekijk foto's

Van spiegelend Ohrid naar mysterieus Meteora

Noord-Macedonië & Griekenland

De reis begint in de Parel van de Balkan, Ohrid. Vervolgens gaat het in vier dagen langs de meren van Ohrid en Prespa naar de grens met Griekenland. Na het oversteken van de grens gaat het door een van de beste wijngebieden ter wereld richting het hoogtepunt van uw reis; Meteora. Dit monument is een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Griekenland. Uw reis eindigt in de historische Griekse havenstad Thessaloniki.

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst in Ohrid
Dag 2: Rustdag of rondrit Ohrid (ca. 40 km)
Dag 3: Ohrid - Sveti Naum (45 km)
Dag 4: Sveti Naum - Otesevo (38 km)
Dag 5: Otesevo - Bitola (50 km)
Dag 6: Bitola - Florina (45 / 65 km)
Dag 7: Florina - Agios Panteleimon (65 km)
Dag 8: Agios Panteleimon - Kastoria (80 km)
Dag 9: Rustdag of rondrit Kastoria (35 km)
Dag 10: Kastoria - Grevena (85 km)
Dag 11: Grevena - Kastraki (64 km)
Dag 12: Rustdag of rondrit Meteora (58 km)
Dag 13: Vertrek vanuit Kastraki

Dag 1:    Aankomst in Ohrid

Je vliegt op eigen gelegenheid naar Ohrid. Deze plaats is je basis voor de eerste dagen van deze reis. 

 

Dag 2:    Rustdag of rondrit Ohrid (ca. 40 km)

Er is vandaag de mogelijkheid voor een rustige rit rond Ohrid om even te wennen aan de nieuwe omgeving en/of fiets. Neem wel voldoende tijd om te wandelen door het historisch centrum van de stad, dat niet voor niets de 'Parel van de Balkan' wordt genoemd. Je waant je in een openlucht museum met prachtige, eeuwenoude gebouwen. Bezoek ook de middeleeuwse burcht van de voormalige Bulgaarse tsaar Samuil of boek een geweldige boot trip op het meer van Ohrid, sinds 1980 genoteerd op de UNESCO lijst. 

 

Dag 3:    Ohrid - Sveti Naum (45 km)

Eerst gaat het door het dal ten noorden van Ohrid. Deze uitgestrekte vallei staat bekend om haar vruchtbare grond en je vindt er dan ook veel kersen- en appelboomgaarden, wijngaardjes en abrikozenstruiken en heel, heel veel pruimen, het hoofdingrediënt voor de nationale drank Rakia. Je fietst over smalle, rustige wegen, met dromerige boerderijen. In het tweede deel van deze rit, oostelijk van het Ohrid meer, bereik je je overnachtingsplaats, het klooster van Sveti Naum, prachtig gelegen aan de oever van het meer.

 

Dag 4:    Sveti Naum - Otesevo (38 km)

Vandaag een korte maar krachtige etappe. Je zult maar liefst 800 hoogtemeters moeten overwinnen om op de gewenste 1550 m uit te komen. Je fietst van het meer van Ohrid naar het meer van Prespa. Deze meren, die op het oog worden gescheiden door het Galicica gebergte, staan ondergronds met elkaar in verbinding. Nadat je na zo'n 25 km ´het dak van de reis´ hebt bereikt, volgt er een prachtige afdaling naar Otesevo. In dit paradijs voor vogelspotters leeft een fotogenieke kolonie kroeskoppelikanen.

 

Dag 5:    Otesevo - Bitola (50 km)

Eerst gaat het over vlakke wegen naar het historische plaatsje Resen. In de vallei waar je fietst kom je talloze fruitboomgaarden tegen. Vanaf Risola gaat het langzaam omhoog door verlaten dorpen naar Bitola, een voormalige handelsstad met veel resten uit de Ottomaanse tijd. Atatürk, stichter van Turkije heeft in deze stad gestudeerd aan de militaire academie.

 

Dag 6:    Bitola - Florina (45 / 65 km)

Vandaag passeer je de Griekse grens en gaat het naar Florina, aan de voet van het Pelister gebergte. Als je kiest voor de korte route wordt de rit niet al te zwaar. Zoek je wat meer fysieke uitdaging? Maakt dan de extra lus door het natuurgebied. Je klimt dan tot 1300 meter en bereikt na een mooie afdaling door de vallei het stadje Florina.

 

Dag 7:    Florina - Agios Panteleimon (65 km)

Vanaf Florina gaat het de eerste 25 km over vlakke wegen. Vervolgens loopt de weg geleidelijk op naar een hoogte van 950 meter om vervolgens weer af te dalen naar een van de beste wijngebieden in de provincie Macedonië. De uitstekende, rode wijn die hier vandaan komt, heet Naoussa en wordt gemaakt van de Xynomavro druif. Je fietst door een merengebied en eindigt dan ook zeer toepasselijk aan het water, namelijk aan het meer van Vegoritida, waar je heerlijk kunt ontspannen onder het genot van een drankje.

 

Dag 8:    Agios Panteleimon - Kastoria (80 km)

De langste dag van deze fietsvakantie kenmerkt zich door een werkelijk prachtige omgeving. Een vlakke aanloop brengt je naar het dorpje Amindeo en naar het Chimaditida meer. Hier kun je nogmaals pelikanen spotten. Vervolgens gaat het geleidelijk omhoog. Eenmaal boven zie je onder je het meer van Kastoria. Voor je daar bent dien je eerst een lange afdaling te maken naar het gelijknamige historische stadje.

 

Dag 9:    Rustdag of rondrit Kastoria (35 km)

Na de lange dag van gisteren kun je ervoor kiezen om een rustdag te nemen. Even rondslenteren door het oude stadje, een duik in het zwembad (of het meer) en een ontspannen drankje op het terras.

Of je maakt een niet al te lange rondrit over het fietspad rondom het meer en brengt een bezoek aan Spileo tour Drakou, de grotten van de draak. Een grottenstelsel van 300 meter diep, met verschillende meren waar in het verleden restanten zijn gevonden van beren die 10.000 jaar geleden hier leefden.

 

Dag 10:    Kastoria - Grevena (85 km)

Vandaag staat er weer een lange, pittige etappe op het programma. De zwaarte wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de schoonheid onderweg. Eerst het plaatsje Argos Orestiko met haar nauwe straatjes, pittoreske pleintjes en neoklassieke gebouwen. Daarna gaat het glooiend verder langs uitgestrekte landbouwgronden. De aarde leent zich hier perfect voor het verbouwen van linzen en bonen. Na zo'n 25 km wordt het landschap heuvelachtiger en kom je in een van de belangrijkste natuurgebieden van Griekenland, Portitsa Gorge. In de hoger gelegen delen van deze streek worden nog regelmatig wolven en bruine beren waargenomen. Door een golvend landschap met enkele pittige klimmetjes, gaat het naar Grevena, een levendige stad waar het heerlijk eten en drinken is.

 

Dag 11:    Grevena - Kastraki (64 km)

Meteen na het uitrijden van Grevena fiets je weer door een uitgestrekt natuurlandschap met prachtige vergezichten en rondcirkelende roofvogels. Het eerst gedeelte van deze rit loopt vooral omhoog. Na 25 km heb je het hoogste punt bereikt en gaat het in een lange afdaling naar de vallei van de Pinios rivier. Je nadert nu het hoogtepunt van je reis: Meteora. Dit schitterende gebied kenmerkt zich door vele kloosters, gebouwt op hoge rotsige pilaren. Ooit was deze vlakte een binnenzee waar door eeuwenlange erosie, de rotsformaties een bijzonder uiterlijk hebben gekregen. Je overnacht in Kastraki met zicht op deze prachtige rotspartijen. 

 

Dag 12:    Rustdag of rondrit Meteora (58 km)

Over wat je vandaag gaat doen bestaat geen twijfel: je gaat de prachtige rotsformaties van Meteroa bezoeken. De vraag is alleen hoe? Op de fiets of te voet? Er liggen kloosterrotsen op korte afstand van het hotel en er zijn mooie wandelingen door de omgeving te maken. Maar het kan ook per fiets. Een heerlijke rondrit waarbij je door de uitgestrekte riviervallei van de Pinios peddelt en constant uitzicht hebt op de indrukwekkende kloosters.

 

Dag 13:    Vertrek vanuit Kastraki

Na het ontbijt is deze bijzondere fietsreis ten einde.
Je kunt verder reizen naar bijvoorbeeld Thessaloniki of Athene, waar we extra nachten bij kunnen boeken (prijzen op aanvraag). 

Prijzen & data

VERTREKDATA

dagelijks van 01.05 – 18.10.2023
minimum 2 personen

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

01.05 - 15.06 / 01.09 - 18.10

€  1195

2 persoonskamer incl. ontbijt

16.06 - 31.08

€  1295

toeslag 1 persoonskamer

 

€    350

 toeslag huurfiets 

  

  €    155

  toeslag e-bike

 

  €    245

  helm

 

  €     25

 Transfer luchthaven Ohrid-hotel

 

  €     30

 Transfer hotel Kastraki - Thessaloniki luchthaven

  per transfer, max. 4 personen

  €   260

helm

 

€      25 

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen 

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- informatiepakket / routebeschrijving o.b.v. app

- fietshuur

diner op dag 4

- verzekeringen

- bagagevervoer 

- transfer luchthaven Ohrid-hotel en
  hotel Kastraki - luchthaven Thessaloniki

 

- SGR-bijdrage (€ 5,- p.p.)

 

 
Slapen & eten

Waar verblijf je?

Je verblijft in comfortabele 2- en 3-sterrenhotels, die zorgvuldig door ons zijn geselecteerd en behoren tot de best beoordeelde accommodaties in de etappeplaats. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. De eigenaren zijn ingesteld op fietsers.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Verder bepaal je zelf waar en wanneer je luncht of dineert. Een pizzeria, bistro of gastronomisch restaurant? Wij hebben je overnachtingsplaatsen zo gekozen dat er ter plekke of op loopafstand één of meerdere eetgelegenheden aanwezig zijn.

Ohrid - Hotel Lebed**
Sveti Naum - Hotel Sveti Naum***
Otesevo - Hotel and Resort Lakeview***
Bitola - Hotel Teatar**
Florina - Hotel Lingos***
Agios Panteleimon - Hotel Limni***
Kastoria - Hotel Kastoria***
Grevena - Hotel Metropolis***
Kastraki - Hotel Kastraki***
Praktische info

 

Op dinsdag en vrijdag wordt er met Corendon rechtstreeks op Ohrid gevlogen, tevens is het mogelijk vanuit Eindhoven op Skopje te vliegen op (bijna) alle dagen van de week.
 
Vanaf Thessaloniki kunt u dagelijks vliegen naar Amsterdam met Transavia.
Vanuit Kastraki kunt u evt. per trein naar Thessaloniki reizen (of naar Athene). 
 
Vanaf de luchthaven Ohrid is optioneel een transfer bij te boeken naar de eerste accommodatie of je kunt ter plaatse een taxi nemen, wat veel voordeliger is. 

Het is bij deze reis niet mogelijk om eigen fietsen te gebruiken. 
De huurfietsen zijn uitgerust met een reparatieset, mini-pompje, slot, binnenband, bidonhouder en een achtertas. 


Neem voor deze reis een eigen helm mee of reserveer er 1 bij boeking. 

De routebeschrijving van deze reis is op basis van GPS tracks. Je kunt de tracks bij boeking krijgen voor je eigen GPS maar ook ter plaatse een GPS gebruiken.

Reviews
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. cookie instellingen aanpassen
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice