Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Vennbahn fietsen - Vierlanden Fietsvakantie over Vennbahn spoorbaan
 
Facebook
Youtube
Email
4-Landen fietstour - Over de 'Vennbahn'route
niveau :
duur :
8 dagen
comfort :
periode
mei jun jul aug sep
reiscode
NL06030
interesse Hotelfietsvakanties Fietsen in de natuur Fotografie
prijs vanaf 796.5
4-Landen fietstour - Over de 'Vennbahn'route
Bekijk foto's

Een ruige tocht voor de 'gewone' fietser...

4-Landen fietstour - Over de 'Vennbahn'route

Een unieke 4 landen rondtocht, ook voor de 'gewone' fietser, dwars door het markante heuvelland van Ardennen en Eifel. Over één van Europa's mooiste, tot fietspad omgebouwde spoorlijn, de ‘Vennbahn’, en een pienter uitgezet deel van de 'Benjaminse' route naar Zuid-Europa. De start van deze schitterende natuurfietsvakantie is in Nederland, en wel in Maastricht.

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Maastricht / 's Gravenvoeren
Dag 2: Maastricht / 's Gravenvoeren - Eupen (59 / 45 km)
Dag 3: Eupen - Sankt Vith (59 km)
Dag 4: Sankt Vith - Clervaux (32 - 50 km)
Dag 5: Clervaux - Bütgenbach (65 km)
Dag 6: Bütgenbach - Aken (69 km)
Dag 7: Aken - Maastricht / 's Gravenvoeren (40 km / 55 km)
Dag 8: Vertrek Maastricht / 's Gravenvoeren

Dag 1:
    Aankomst Maastricht / 's Gravenvoeren

Check-in in je hotel. Geniet, alvorens je de oudste stad van Nederland met een bezoek vereert, eerst van een stukje onvervalste, Limburgse vlaai. Wanneer er geen hotelaccommodatie beschikbaar is in Maastricht vertrek je vanuit het Belgische 's-Gravenvoeren.

 

Dag 2:
    Maastricht / 's Gravenvoeren - Eupen (59 / 45 km)

Na je vertrek uit Maastricht toer je al snel het Franstalige deel van het Belgische Land van Hervé binnen. Via ’s-Gravenvoeren, Hombourg en het voormalige dwergstaatje Moresnet, onafhankelijk van 1816 tot 1920, zet je koers door het glooiende land naar Raeren. Hier, waar de Iter- en de Periolbeek samenvloeien, werd in het midden van de 14de eeuw de Burcht van Raeren gebouwd. Nu is er een pottenbakkersmuseum gevestigd. Genoeglijk verder ‘peddelend’ bereik je daarna Eupen.

 

Dag 3:
    Eupen - Sankt Vith (59 km)

Het fijne en opmerkelijk van deze dag is dat vrijwel de gehele route ‘verboden terrein’ is voor gemotoriseerd verkeer. Door de schitterende natuur van de ‘Hoge Venen’ stijg je geleidelijk naar een hoogte van 660 meter boven N.A.P. Vanaf het Duitse Kalterherberg gaat de route over in het ‘Vennbahn’ fietspad. Dat wordt dus lekker ontspannen toeren, o.a. langs het verlaten spoorwegemplacement van Sourbrodt, via Waimes en de Montenauer hammenrokerij naar het aangename stadje Sankt Vith, gelegen op de grens van Ardennen en Eifel.

 

Dag 4:
    Sankt Vith - Clervaux (32 - 50 km)

Vandaag op pad naar Luxemburg, via het ‘Vennbahn’-fietspad. Onderweg is een bezoek aan de burchtruïne ‘Burg-Reuland’ zeer de moeite waard. Even verder passeer je de grens met Luxemburg en arriveer je in Troisvièrges. Hier heb je de keus om met het lokale treintje verder naar je bestemming Clervaux af te reizen óf dit bijzonder aangename, historische stadje via een schitterende fietsroute te bereiken, maar dan wèl met een paar maal ‘bergop’, weliswaar weer gevolgd door een paar puike afdalingen!

 

Dag 5:
    Clervaux - Bütgenbach (65 km)

Vandaag staat een heuse 'bergetappe' op het programma. Je fietst eerst naar het drielandenpunt nabij het plaatsje Ouren waar Luxemburg, België en Duitsland aan elkaar grenzen. Van daaruit door het dal van de Our, weer terug in noordelijke richting langs o.a. het dorpje Schönberg. Deze wonderschone etappe verlaat wat verderop het Ourdal en klimt dan naar een hoogte van 600 m. Het licht heuvelachtige sluitstuk van dit traject is rijk aan prachtige vergezichten.

 

Dag 6:
    Bütgenbach - Aken (69 km)

Vandaag even rustig aan! Een ontspannen tocht over de Vennbahn naar Aken. Maak onderweg een tussenstop in één van de schilderachtige Eifelstadjes Monschau of Kornelimünster. De laatste 30 km naar Aachen voeren bergaf zodat u nog genoeg energie over heeft om de historische stad van Karel de Grote te bewonderen.

Dag 7:
    Aken - Maastricht / 's Gravenvoeren (40 km / 55 km)

Vanaf Aken voert de route u terug naar Nederland. Vanaf Lemiers volgt u de LF 13 door het Zuid Limburgse heuvellandschap als een langgerekt schilderachtig panorama aan u voorbij.

Dag 8:
    Vertrek Maastricht / 's Gravenvoeren

Na het ontbijt is je Vennbahn fietsvakantie ten einde.

 

Prijzen & data

VERTREKDATA

Elke donderdag en vrijdag vanaf 02/05 t/m 23/08.
Elke vrijdag tussen 30/8 en 20/9

Wanneer er geen beschikbaarheid meer is in Maastricht vertrekt u vanuit 's-Gravenvoeren.

 

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt 

 

€ 789

toeslag seizoen B*

 

€   45

toeslag 1 persoonskamer

  € 385

toeslag halfpension 

6x (geen diner in Eupen)

€ 240

toeslag huurfiets (21 - 24 versn.)

 

€ 105

  toeslag huurfiets e-bike

 

  € 160

  extra nacht Maastricht L/O

  tweepersoonskamer

  €   80

  extra nacht Maastricht L/O

  eenpersoonskamer

  € 125

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren/viersterren hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- toeristische informatie voor onderweg

- verzekeringen

- bagagevervoer

- parkeerplaats bij starthotel

- toeristenbelasting

- SGR-bijdrage (€ 5,- per persoon)  

 

- bijdrage Calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking)


* Seizoen B loopt van 01.07 tot en met 31.07.2024

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je dineert. Ter plekke of op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig.

 

Bij deze reis is het ook mogelijk om halfpension bij te boeken.

 

NH Hotel****, Maastricht
Maastricht - NH Hotel****
Eupen - Kloster Heidberg***
Saint-Vith - Hotel Pip Markgraff***
Clervaux - Hotel Koener***
Bütgenbach - Hotel Bütgenbacher Hof****
Aken - Mercure Hotel am Europlatz****
's Gravenvoeren - Hotel Blanckthys***
Praktische info

  

Utrecht-Maastricht: ca. 180 kilometer.                                                             

Vanaf treinstation Maastricht Randwyck is het 7 minuten lopen naar NH Maastricht.

De trajecten over de Vennbahn zijn tot een stijgingspercentage van 2% de overige trajecten fiets je door het heuvelachtige terrein van de Ardennen en heb je een fiets met minimaal 21 versnellingen / E-bike nodig.

De parkeerkosten bij het starthotel in Maastricht bedragen € 17,50 per dag.

De parkeerkosten bij het starthotel in 's-Gravenvoeren bedragen € 20,- per dag. Op 300 meter van het hotel is er wel een grote (onbewaakte) parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren.

GPS tracks op aanvraag beschikbaar.

Reviews

Bekijk wat andere reizigers van deze fietsvakantie vonden:

12-05-2024

Het was een hele mooie wel iets zware fietsvakantie. Alle hotels waren heel mooi en netjes en overal was het eten heel goed. Wij hebben genoten.

29-08-2023

We hebben een heerlijke fietsweek achter de rug, mede door het prachtige weer. Alleen de etappe Clervaux-Butgenbach was onverwacht zwaar (met een helling van 15% en niet 8% zoals aangegeven, en geen horeca geopend...). Prima accommodaties, routebeschrijvingen in combinatie met gps werkte prima.

17-08-2023

Bezoek aan hoeve de Plei in Mechelen, waar we hele goede herinneringen aan hebben van meer dan 30 jaar geleden en waar alles nog net is als toen, inclusief de vriendelijkheid en de huiselijkheid! Een zeer gastvrije en prettige plek waar we heerlijke vlaai en koffie konden nuttigen op de binnenplaats van de prachtige oude vakwerk hoeve.

05-06-2023

Wij hebben een leuke reis gemaakt door vier landen. Veel mooie natuur gezien en veel over paden gefietst waar geen auto’s komen, heerlijk! En met een beetje zon en een aangename temperatuur (op 1 dag na) is het al snel top!

17-08-2022

Mooie reis, wij hebben ervan genoten. Wel veel kilometers per dag. Wij (4 personen) hebben 388 km in 6 dagen gereden, dat is gemiddeld 65 per dag. Dit kwam ook doordat we in het weekend (zaterdag 5 en zondag 6 augustus ) vanwege een triatlon zelf onze weg moesten zoeken. Tip voor Fietsrelax , vooraf checken of er afsluitingen zijn in de routes. Voor deze heuvelachtige route heb je minstens een E bike met 500Wh accu nodig!

23-07-2022

Was een mooie reis, leuke omgeving. Wij vonden de hotels te mooi voor een fietsvakantie.gr a de block.

Misschien vind je deze reizen ook leuk:
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice