Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Vennbahn fietsen - Vierlanden Fietsvakantie over Vennbahn spoorbaan
 
Facebook
Youtube
Email
4-Landen fietstour - Over de 'Vennbahn'route
niveau :
duur :
8 dagen
comfort :
periode
mei jun jul aug sep
reiscode
NL06030
interesse Hotelfietsvakanties Fotografie Natuur
prijs vanaf 695
4-Landen fietstour - Over de 'Vennbahn'route
Bekijk foto's

Een ruige tocht voor de 'gewone' fietser...

4-Landen fietstour - Over de 'Vennbahn'route

Een unieke 4 landen rondtocht, ook voor de 'gewone' fietser, dwars door het markante heuvelland van Ardennen en Eifel. Over één van Europa's mooiste, tot fietspad omgebouwde spoorlijn, de ‘Vennbahn’, en een pienter uitgezet deel van de 'Benjaminse' route naar Zuid-Europa. De start van deze schitterende natuurfietsvakantie is in Nederland, en wel in Maastricht.

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Maastricht [NL] of 's Gravenvoeren (B)
Dag 2: Maastricht [NL] of 'S Gravenvoeren [B] - Eupen [B] (59 of 45 km)
Dag 3: Eupen [B] - Sankt Vith [B] (59 km)
Dag 4: Sankt Vith [B] - Clervaux [L] (32 of 50 km)
Dag 5: Clervaux [L] - Bütgenbach [B] (65 km)
Dag 6: Bütgenbach [B] - Aken [D] (69 km)
Dag 7: Aken [D] - Maastricht [NL] / 's Gravenvoeren (40 km / 55 km)
Dag 8: Vertrek Maastricht [NL] of 's Gravenvoeren

Dag 1:    Aankomst Maastricht [NL] of 's Gravenvoeren (B)

Check-in in je hotel. Geniet, alvorens je de oudste stad van Nederland met een bezoek vereert, eerst van een stukje onvervalste, Limburgse vlaai met koffie of thee, dat als welkom voor je klaar staat. Wanneer er geen hotelaccommodatie beschikbaar is in Maastricht vertrek je vanuit het Belgische 's-Gravenvoeren.

 

Dag 2:    Maastricht [NL] of 'S Gravenvoeren [B] - Eupen [B] (59 of 45 km)

Na je vertrek uit Maastricht toer je al snel het Franstalige deel van het Belgische Land van Hervé binnen. Via ’s-Gravenvoeren, Hombourg en het voormalige dwergstaatje Moresnet, onafhankelijk van 1816 tot 1920, zet je koers door het glooiende land naar Raeren. Hier, waar de Iter- en de Periolbeek samenvloeien, werd in het midden van de 14de eeuw de Burcht van Raeren gebouwd. Nu is er een pottenbakkersmuseum gevestigd. Genoeglijk verder ‘peddelend’ bereik je daarna Eupen.

 

Dag 3:    Eupen [B] - Sankt Vith [B] (59 km)

Het fijne en opmerkelijk van deze dag is dat vrijwel de gehele route ‘verboden terrein’ is voor gemotoriseerd verkeer. Door de schitterende natuur van de ‘Hoge Venen’ stijg je geleidelijk naar een hoogte van 660 meter boven N.A.P. Vanaf het Duitse Kalterherberg gaat de route over in het ‘Vennbahn’ fietspad. Dat wordt dus lekker ontspannen toeren, o.a. langs het verlaten spoorwegemplacement van Sourbrodt, via Waimes en de Montenauer hammenrokerij naar het aangename stadje Sankt Vith, gelegen op de grens van Ardennen en Eifel.

 

Dag 4:    Sankt Vith [B] - Clervaux [L] (32 of 50 km)

Vandaag op pad naar Luxemburg, via het ‘Vennbahn’-fietspad. Onderweg is een bezoek aan de burchtruïne ‘Burg-Reuland’ zeer de moeite waard. Even verder passeer je de grens met Luxemburg en arriveer je in Troisvièrges. Hier heb je de keus om met het lokale treintje verder naar je bestemming Clervaux af te reizen óf dit bijzonder aangename, historische stadje via een schitterende fietsroute te bereiken, maar dan wèl met een paar maal ‘bergop’, weliswaar weer gevolgd door een paar puike afdalingen!

 

Dag 5:    Clervaux [L] - Bütgenbach [B] (65 km)

Vandaag staat een heuse 'bergetappe' op het programma. Je fietst eerst naar het drielandenpunt nabij het plaatsje Ouren waar Luxemburg, België en Duitsland aan elkaar grenzen. Van daaruit door het dal van de Our, weer terug in noordelijke richting langs o.a. het dorpje Schönberg. Deze wonderschone etappe verlaat wat verderop het Ourdal en klimt dan naar een hoogte van 600 m. Het licht heuvelachtige sluitstuk van dit traject is rijk aan prachtige vergezichten.

 

Dag 6:    Bütgenbach [B] - Aken [D] (69 km)

Vandaag even rustig aan! Een ontspannen tocht over de Vennbahn naar Aken. Maak onderweg een tussenstop in één van de schilderachtige Eifelstadjes Monschau of Kornelimünster. De laatste 30 km naar Aachen voeren bergaf zodat u nog genoeg energie over heeft om de historische stad van Karel de Grote te bewonderen.

Dag 7:    Aken [D] - Maastricht [NL] / 's Gravenvoeren (40 km / 55 km)

Vanaf Aken voert de route u terug naar Nederland. Vanaf Lemiers volgt u de LF 13 door het Zuid Limburgse heuvellandschap als een langgerekt schilderachtig panorama aan u voorbij.

Dag 8:    Vertrek Maastricht [NL] of 's Gravenvoeren

Na het ontbijt is je Vennbahn fietsvakantie ten einde.

 

Prijzen & data

VERTREKDATA

elke vrijdag vanaf 01.05 t/m 22.09.2023 en
elke donderdag van 01.07 t/m 18.08.2023

Wanneer er geen beschikbaarheid meer is in Maastricht vertrekt u vanuit 's-Gravenvoeren.

 

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt 

 

€ 695

toeslag seizoen B*

 

€   25

toeslag 1 persoonskamer

  € 315

toeslag halfpension 

6x (geen diner in Eupen)

€ 210

toeslag huurfiets (21 - 24 versn.)

 

€ 105

  toeslag huurfiets e-bike

 

  € 160

  extra nacht Maastricht L/O

  tweepersoonskamer

  €   70

  extra nacht Maastricht L/O

  eenpersoonskamer

  € 100

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren/viersterren hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- toeristische informatie voor onderweg

- verzekeringen

- bagagevervoer

- parkeerplaats bij starthotel

- koffie/thee met vlaai bij aankomst

- SGR-bijdrage  

- toeristenbelasting

 


* Seizoen B loopt van 01.07 tot en met 31.07.2023

Slapen & eten

Waar slaap je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je dineert. Ter plekke of op loopafstand zijn er altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. Je kunt tijdens deze reis er ook voor kiezen om tegen een toeslag op basis van halfpension te verblijven.

 

NH Hotel****, Maastricht
NH Hotel**** (Maastricht)
Kloster Heidberg*** (Eupen)
Relaxhotel Pip Markgraff*** (Saint-Vith)
Hotel Koener*** (Clervaux)
Hotel Bütgenbacher Hof**** (Bütgenbach)
Mercure Hotel am Europlatz**** (Aken)
Praktische info

  

Utrecht-Maastricht: ca. 180 kilometer                                                             

het hotel ligt op loopafstand van station Maastricht Randwyck

De trajecten over de Vennbahn zijn tot een stijgingspercentage van 2% de overige trajecten fiets je door het heuvelachtige terrein van de Ardennen en heb je een fiets met minimaal 21 versnellingen / E-bike nodig.

De parkeerkosten in Maastricht bedragen € 12,- per dag.

In 's-Gravenvoeren kost parkeren € 20,- per dag bij het starthotel. Op 300 meter van het hotel is een grote (onbewaakte) parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren.

GPS tracks op aanvraag beschikbaar

Reviews

Bekijk wat andere reizigers van deze fietsvakantie vonden:

29-08-2023

We hebben een heerlijke fietsweek achter de rug, mede door het prachtige weer. Alleen de etappe Clervaux-Butgenbach was onverwacht zwaar (met een helling van 15% en niet 8% zoals aangegeven, en geen horeca geopend...). Prima accommodaties, routebeschrijvingen in combinatie met gps werkte prima.

17-08-2023

Bezoek aan hoeve de Plei in Mechelen, waar we hele goede herinneringen aan hebben van meer dan 30 jaar geleden en waar alles nog net is als toen, inclusief de vriendelijkheid en de huiselijkheid! Een zeer gastvrije en prettige plek waar we heerlijke vlaai en koffie konden nuttigen op de binnenplaats van de prachtige oude vakwerk hoeve.

05-06-2023

Wij hebben een leuke reis gemaakt door vier landen. Veel mooie natuur gezien en veel over paden gefietst waar geen auto’s komen, heerlijk! En met een beetje zon en een aangename temperatuur (op 1 dag na) is het al snel top!

17-08-2022

Mooie reis, wij hebben ervan genoten. Wel veel kilometers per dag. Wij (4 personen) hebben 388 km in 6 dagen gereden, dat is gemiddeld 65 per dag. Dit kwam ook doordat we in het weekend (zaterdag 5 en zondag 6 augustus ) vanwege een triatlon zelf onze weg moesten zoeken. Tip voor Fietsrelax , vooraf checken of er afsluitingen zijn in de routes. Voor deze heuvelachtige route heb je minstens een E bike met 500Wh accu nodig!

23-07-2022

Was een mooie reis, leuke omgeving. Wij vonden de hotels te mooi voor een fietsvakantie.gr a de block.

05-06-2022

Dit is een hele mooie reis met prachtige natuur, wel met een paar heftige beklimmingen die veel kracht kosten ook met een ebike. Zorg voor een extra accu want zeker op maandag en dinsdag kun je haast nergens opladen omdat alles dicht is. Ook op donderdag was er veel dicht. En in de natuur is natuurlijk geen winkel oid. Neem de eerste 4 dagen zeker een lunch mee voor onderweg. De accomodaties zijn heel goed en het eten voortreffelijk. Wij hebben met ons groepje van acht 70 plussers genoten maar doen zulke heftige beklimmingen niet meer. Alles is door fietsrelax ook uitstekend verzorgd. Gebruik de gpx tracks, dat werkt heel goed en is toch makkelijker dan de uitgebreide beschrijving.

28-09-2020

Dank nog voor het regelen van de leuke vakantie, we hebben het prima naar ons zin gehad.

22-09-2020

De reis was boven verwachting goed. We hebben genoten.
Hoewel de post vanwege een typefout in de postcode erg laat kwam en de info niet compleet en helemaal goed was, is dat goed opgelost na een telefoontje met Fietsrelax. Uitstekende service. Prima reis, we komen weer!!! Geen twijfel mogelijk we zijn al aan het denken over een fietsvakantie in 2021.

21-09-2020

Mijn eigen e-bike ging op de vertrekdag defect, uitstekend geholpen door jullie en huurfiets kunnen krijgen. Uitstekend geholpen door medewerkers.

21-09-2020

Een schitterende tocht, bosrijk, klimmend en dalend, mooie vergezichten, leuke plaatsjes en bijna allemaal goede hotels. 
Alle andere hotels zullen zeker in deze moeilijke “corona tijden” problemen hebben, maar op onze reis hebben we ten aanzien van de andere hotels absoluut geen negatieve opmerkingen. Alleen daar in Monschau was het verblijf niet zoals we dat verwachtten (een mening van meerdere “fietsgasten”). Wij willen afsluiten met een felicitatie aan jullie, wat een heerlijke fietsreis en zeker met positieve meningen over de overige hotels.

17-09-2020

Fijn, juist de achtergrondinformatie, zo zie je ook de mooie dingen om de route heen. 
Ongeluk meegemaakt, mensen geholpen, en fijn om te horen dat fietrelax zo goed geholpen heeft. Geeft een fijn gevoel, mocht je dit zelf eens overkomen. 

31-07-2020

Wat een geweldige vakantie de Vier-landen Vennbahn Route!! We starten (bewust) onze reis in 's Gravenvoeren waar we heerlijk dineren en lekker slapen om op zaterdag te starten met de eerste fietsetappe naar Eupen. We moeten even wennen aan de wijze waarop de route beschreven is en komen uiteindelijk met een beetje omfietsen aan het eind van de middag aan in Eupen. De koffers staan al op onze kamer. Ook nu hebben we een prima kamer en genieten we van een heerlijk diner (we hebben halfpension bijgeboekt).

Zondag gaat de etappe naar St. Vith en komen we halverwege de etappe (eerste deel ging door een prachtig natuurgebied) uit op de Vennbahn, comfortabel fietsen. St. Vith is een levendig plaatsje waar we na het diner van genieten, ook hier is het hotel super.

Maandag fietsen we naar Clervaux, er is een mogelijkheid om in Troisvierges het laatste deel van de etappe per trein te doen. Vanwege het slechte weer kiezen we daarvoor. Dat gaat prima, echter............het station in Clervaux is niet gewend aan fietsers. We moeten trappen op en af met de fiets. Ach ja, hebben we thuis weer een leuk verhaal. 

De receptionist van het hotel in Clervaux deelt ons mee dat de route van de volgende dag is aangepast wegens wegwerkzaamheden. Een nieuwe routebeschrijving ligt klaar, wat een service van Fietsrelax. 

De etappe Clervaux - Butgenbach is een pittige, mede vanwege de omleiding maar beslist de moeite waard. Aan het eind van de middag genieten we moe en voldaan van biertje op het terras van weer een goed hotel. De dag daarna een prachtige tocht naar Monchau. Wat is Europa toch mooi, wat een geweldige natuur. Monchau is een toeristische trekpleister, daar moet je van houden. 

De laatste etappe leidt van Monchau naar Vaals, dit was wel even een puzzel. In Vaals staat de transfer naar 's Gravenvoeren op de afgesproken tijd klaar, ook dat we weer top geregeld.

We kunnen fietsrelax alleen maar dankbaar zijn voor de perfecte organisatie van deze reis. Dank! We hebben genoten. 

01-08-2019

Gisteren teruggekeerd van de 8-daagse Vierlanden Vennbahn Tour. We hebben genoten! Een aantal hotels met diner, we hadden halfpension, was (ver) boven verwachting, een tweetal zat er onder. Maar verschillen hou je altijd.

19-07-2019

We hebben een heerlijke vakantie gehad. Prima hotels, heerlijk gegeten en een prachtige rit. We hebben ervan genoten.

18-07-2019

Ik was blij dat ik de gps-tracks had opgevraagd. De hele route op GPS gereden. Dat werkte een stuk beter dan met het boekje. Een andere deelnemer had ook gps-track opgevraagd, maar tegen hem was gezegd dat deze niet beschikbaar was. Het boekje is dermate uitgebreid dat rijden op GPS veel voordelen heeft. Goed aanbod en goede service. Hotels waren prima. Overal waar we aankwamen was de kamer al klaar.

15-07-2019

Vennbahn en de overige Ravel routes zijn schitterend mooi om te fietsen. De accommodaties waren zeer netjes. Goed verzorgd na de etappes. Beperkte keuzes op de kaart tijdens het diner, maar toch altijd wel iets lekkers te vinden. Tassen waren meestal op tijd afgeleverd en verder geen problemen gehad met vouchers etc.

03-08-2018

We hebben de verkregen GPS routes gebruikt tijdens onze reis, en dit werkte op de telefoon perfect. 

15-06-2018

De service was goed en de routes waren ook goed. We hadden de routes ook op ons GPS-systeem, en dit vonden we een groot pluspunt. 

29-07-2017

Prachtige routes, geweldige landschappen. Bij de meeste hotels stonden de koffers al op de kamer en was het ontbijt en het eventuele besproken diner heerlijk. niets dan lof over de beschrijvingen die zeer nauwkeurig waren! Het fietsen op de Vennbahn en de Ravel paden was heerlijk. Al met al een heel positieve ervaring die nog lang in ons geheugen zal blijven. 

31-12-2016

We hebben echt genoten van onze fietsvakantie!!! Al was het wel best een zwaar parcours dat we afgelegd hebben, maar wel erg mooi. De geselecteerde hotels waren heel erg goed, zeker het hotel Butgenbacher Hof was hun vier sterren meer dan waard. We zien al uit naar onze volgende fietsvakantie! 

01-09-2016

Routebeschrijving is erg uitgebreid en klopt vrijwel helemaal. Verder zijn de hotels erg goed, en beschikken vaak over wellness. Het personeel van Fietsrelax is vlot en goed op de hoogte. 

05-08-2016

Zeer mooi en historisch landschap. Vooral de contstante wisseling van culturen en talen was interessant. Je verlaat een Duits dorp, en bent even later in een typisch Frans dorp. Indrukwekkend! De koffer was altijd op tijd in het volgende hotel. Alle hotels waren goed. Ook de fiets was perfect voor deze route. De route was vermoeiend, maar zeker haalbaar. De verkregen aanwijzingen waren nauwkeurig en misschien wel de beste die ik ooit heb ontvangen. Ik heb erg genoten en weet nu veel meer over dit gedeelte van Europa! 

FietsRelax gebruikt cookies om de website te beheren, om u gepersonaliseerde inhoud te tonen en om zakelijke doelen te beheren. Hieronder vindt u meer informatie over hoe we cookies gebruiken. U kunt alle cookies accepteren, ze individueel selecteren of ze allemaal afwijzen. Om meer te weten te komen over ons cookiebeleid, kunt u op elk moment de speciale pagina bezoeken

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice