Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Fietsers bij Westernieland
 
Facebook
Youtube
Email
Eems en het Hogeland
niveau :
duur :
7 dagen
comfort :
periode
apr mei jun jul aug sep
reiscode
NL07004
interesse Hotelfietsvakanties Fietsen in de natuur
prijs vanaf 644
Eems en het Hogeland
Bekijk foto's

Rust, ruimte en natuur in het Hoge Noorden

Eems en het Hogeland

Groningen, het hoge Noorden met oneindige vergezichten over wuivende graanvelden en vette klei in strakke aardappelrijen gedwongen, her en der onderbroken door een met bomen omzoomde herenboerderij. De zeedijk zie je al van verre als een strakke streep aan de horizon. Statige borgen en piepkleine arbeidershuisjes geven een kijkje in het nabije verleden. Stug volkje maar je kunt er wel van op aan. Natuurlijk ook even naar Pieterburen en de zeehonden maar nog mooier is om ze in het echt te zien op de boot, onderweg naar fantastisch Schiermonnikoog. Eerst nog de enorme diversiteit aan vogels en natuur in het Lauwersmeer en de Waddenzee.

lees meer >>
Eems en het Hogeland
Route
Dag 1: Aankomst Groningen
Dag 2: Groningen - Termunterzijl (ca. 62 km)
Dag 3: Termunterzijl - Pieterburen (ca. 62 km)
Dag 4: Pieterburen - Anjum (ca. 43 km)
Dag 5: Anjum - Zuidhorn (ca. 44 km)
Dag 6: Zuidhorn - Groningen (ca. 54 km)
Dag 7: Vertrek

Dag 1:
    Aankomst Groningen

De middag en avond zijn er om de fietsstad Groningen te ontdekken, een terrasje te pakken op de Vismarkt of de Martinitoren te beklimmen voor een fantastisch uitzicht over de stad.

Dag 2:
    Groningen - Termunterzijl (ca. 62 km)

Vanuit de stad langs de randen van het Hoornse- en Paterswoldesemeer richting Haren. Dan oostwaarts richting Slochteren en de fraaie Fraelemaborg met café-restaurant, park en museumwinkel. Het landschap doet eerder Drents aan dan Gronings met kleine percelen, houtwallen en veel bomen. Na Scheve klap fiets je langs het Termunterzijldiep en het Hondshalstermeer met weidse uitzichten over groen polderland. Je voelt de rust neerdalen. Nog een klein stukje door en aan de Eemsmonding ligt ‘Termunterziel’ zoals de Groningers zeggen. Omgeven door prachtige natuurgebieden, polderlandschappen en de zee.  Boven het oude zijl staat de Boog van Ziel: de brug uit 1725 boven de oude sluis, waar je comfortabele hotel op je wacht.

Dag 3:
    Termunterzijl - Pieterburen (ca. 62 km)

Langs de Eems nog verder noordwaarts naar de zeehaven van Delfzijl. Je volgt de LF Kustroute, eerst nog wat landinwaarts maar dan richting zeedijk. De fraaie blauw-witte toren van de Mariakerk in Uithuizermeeden zie je al van ver. Dit is het Hogeland, onderweg 2 fraaie Borgen, de Rensumaborg en de Menkemaborg met fijn terras. Kort daarna twee Wierden dorpen Usquert en Warffum voordat je bij Noordpolderzijl op de zeedijk over het Wad uit kunt staren. Pieterburen is niet heel ver meer voor een fijne overnachting.

Dag 4:
    Pieterburen - Anjum (ca. 43 km)

Fris weer op de fiets voor een bezoek aan de Borg Verhildersum in Leens of de Theefabriek in Houwerzijl. Zeker ook even kijken in de voormalige zeehaven Zoutkamp. Bekijk de kleurrijke vissershuisjes of pak een terrasje aan het Reitdiep, lekker bootjes kijken. Aansluitend langs het Reitdiep en door het NP Lauwersmeer. In de verte de visafslag voor een lunch met verse vis. Dan verlaat je bij de Cleveringsluizen Groningen en ga je de buurprovincie Friesland in voor een warm onthaal in Anjum.

Een dagje fietsen op Schiermonnikoog? Boek hier dan een extra nacht!

Dag 5:
    Anjum - Zuidhorn (ca. 44 km)

Links het open water van het Lauwersmeer met in de voorgrond Schotse hooglanders en Konikpaarden, rechts groene weides met een boerderij en een kerk. Water, boten en witte zeilen, je bent in Friesland. Het Nationale Park Lauwersmeer wordt bijna geheel gerond. In de haven van het Groningse Zoutkamp buig je af naar monumentale wierdendorp Niehove, door Elsevier Weekblad ooit verkozen tot het mooiste dorp van Nederland. Nog een aanbeveling voordat u in Zuidhorn bent voor de avond, de Piloersemaborg, B&B, gastronomische parel!

Dag 6:
    Zuidhorn - Groningen (ca. 54 km)

De laatste rit voert door het Westerkwartier. Ingeklemd tussen Friesland en Drenthe heeft dit kleinschalige landschap zijn eigen gezicht. Kleine weilanden omzoomd door karakteristieke houtsingels en een moerasgebied met hoogveen. De dorpen Leek en Peize liggen iets verhoogd op zandruggen die van west naar oost lopen. De tocht door dit Groningse coulisselandschap is afwisselend en brengt je door de Kop van Drenthe (en het hunebed van Steenbergen) en langs het Paterswoldse meer weer terug naar de stad.

Snel terug? Je kunt evt ook met trein als de fiets weer mee mag voor nog een dagje Groningen Stad. 's Avonds dineren in de stad of aan de oevers van het Paterswoldse meer.

Dag 7:
    Vertrek

Na het ontbijt vertrekt u weer richting huis.

Prijzen & data
   
   

VERTREKDATA

Elke dag van 01.04 – 25.09.2024

PRIJZEN per persoon

  tweepersoonskamer incl. ontbijt

 

  € 639

  toeslag eenpersoonskamer

 

  € 280

  huurfiets (21 versn.)

 

  € 78

  e-bike

 

  € 162

  toeslag extra nacht logies en ontbijt

 

  € 80

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- kaartmateriaal

- verzekeringen

- bagagevervoer

- verplichte SGR bijdrage van €5,- pp 

- toeristenbelasting

 

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief indien mogelijk. 

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je dineert. Op loopafstand zijn er altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. je kunt tijdens deze reis er ook voor kiezen om tegen een toeslag alle dagen op basis van halfpension te verblijven.

Groningen - Flonk Hotel Groningen Zuid****
Termunterzijl - Hotel Termunterzijl***
Pieterburen - Gastenverblijf Waddenhoes
Hotel Toxopeus
Anjum - Hotel Toxopeus***
In t Hold 1654
Zuidhorn - In 't Hold 1654***
Praktische info

Utrecht - Groningen: 190 km

Groningen is per trein bereikbaar, check www.ns.nl voor de mogelijkheden

Voor deze fiets adviseren wij een fiets met tenminste 7 versnellingen.

Bij het Flonk hotel in Groningen kunt u gratis parkeren

GPS tracks voor deze reis zijn beschikbaar

Reviews
Misschien vind je deze reizen ook leuk:
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice