Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Elberadweg Tsjechië fietsvakantie - van Vchrlabi naar Praag fietsen
 
Facebook
Youtube
Email
Elbe Radweg - etappe 1 - van Vrchlabi naar Praag
niveau :
duur :
8 dagen
comfort :
periode
apr mei jun jul aug sep
reiscode
NL0CZ001
interesse Hotelfietsvakanties Fietsen in de natuur Cultuur fietsvakanties Historie
prijs vanaf 836.5
Elbe Radweg - etappe 1 - van Vrchlabi naar Praag
Bekijk foto's

van Elbebron tot prachtig Praag

Elbe Radweg - etappe 1 - van Vrchlabi naar Praag

Net boven Vrchlabi, wordt de Elbe al snel een heuse stroom. Omzoomd door ritselende populieren, snijdt de rivier traag door het natuurrijke Boheemse Bekken. Onderweg eeuwenoude steden als Hradec Králové, Nymburk, Pardubice én als afsluiting Praag. Deze voornamelijk vlakke, Tsjechische fietsroute, voert over verrassend goede, rustige fietspaden. Het vormt een prachtig begin van de meer dan 1200 km lange Elbe Radweg.

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Vrchlabi
Dag 2: Vrchlabi - Dvůr Králové (45 km)
Dag 3: Dvur Kralove - Hradec Králové (48 km)
Dag 4: Hradec Králové - Pardubice (37 km)
Dag 5: Pardubice - Kolin (57km)
Dag 6: Kolin - Nymburk (33 km)
Dag 7: Nymburk - Praag (50 km)
Dag 8: Vertrek vanuit Praag

Dag 1:
    Aankomst Vrchlabi

Je reist op eigen gelegenheid naar het gezellige en relaxte Vrchlabi, het centrum van het Reuzengebergte. Naast leuke winkeltjes en restaurantjes heeft het stadje een mooi 16e eeuws kasteel, een botanische tuin en het Krkonose museum. Maak een wandeling naar de bron van de Elbe, terwijl je geniet van de prachtige natuur rond je heen.

 

Dag 2:
    Vrchlabi - Dvůr Králové (45 km)

Met de nog pietepeuterige Elbe aan je zijde, fiets je geleidelijk zowel stroom- als bergafwaarts naar het marktplein van Hostinne met de opvallende toren van het gemeentehuis, waar aan beide zijden een gigantische reus in steen is afgebeeld. Natuurlijk zit er achter deze prachtige beelden een volksverhaal... Vervolgens klim je door het bos naar de oudste stuwdam van de Elbe. Vanaf hier is het niet ver meer naar het fraaie Dvůr Králové.

 

Dag 3:
    Dvur Kralove - Hradec Králové (48 km)

Via een afwisselend landschap naar het kasteel van Kuks, een prachtig barok bouwwerk, met een boeiende 18e eeuwse beeldentuin. Volg de Elbe tot aan de dubbelstad Jaroměř-Josefov, de stad van parken en tuinen, aan de samenvloeiing van Elbe, Metuje en Úpa. Bezoek het fort, de 14e eeuwse Sint-Niklaaskerk, voorbeeld van de late Jagello-gotiek, en de 18e eeuwse Mariakolom, ontworpen door Matthias Braun. Via de aanzwellende Elbe gaat het vervolgens naar de historische, koninginnestad Hradec Králové. 

 

Dag 4:
    Hradec Králové - Pardubice (37 km)

Door de uitgestrekte bossen rond Hradec Králové gaat het langs de Elbe naar het mooie dorpje Rabi met de grootste burchtruïne van Bohemen. Einddoel is het industriestadje Pardubice met zijn historische binnenstad: het autovrije marktplein met veel oude huizen, het prachtige kasteel van de Heren van Pernstejn en de oude toren.

 

Dag 5:
    Pardubice - Kolin (57km)

Langs de traag stromende Elbe, met op de oevers ruisende populieren, naar Týnec nad Labem, een kleine historische plaats met een kasteel op een berg. Door het land van de eeuwenoude stoeterijen, met paardeweides omzoomd  door witte houten hekken. Stop bij de nationale stoeterij van Kladruby nad Labem, de grootste ter wereld en bekend als unieke fokkerij van de 'Altkladruber schimmels'. Vervolgens naar Kolin, met zijn waardevol historisch centrum.

 

Dag 6:
    Kolin - Nymburk (33 km)

De rivier buigt noordwaarts. Door een wirwar van kleine, bosrijke weggetjes en zandpaden naar het middeleeuwse stadje Nymburg, dat zich onder leiding van Dominicaanse monniken, met hulp van van Nederlandse en Duitse kolonisten, zich tot een belangrijke handelsstad ontwikkelde. Stop onderweg nog wel in Podebrady, want een wandeling door het kuurpark met zijn geneeskrachtige mineraalbronnen is een 'must'.

 

Dag 7:
    Nymburk - Praag (50 km)

Vandaag de laatste etappe naar Praag. Volg de rivier westwaarts door het vlakke rivierbekken van de Elbe, fietsend over land- en veldwegen, langs dorpjen en stadjes. Onderweg is er zelfs nog een fietsmuseum te bezoeken. Langs de oevers van de Elbe en de muren van de Praagse Burcht, bereik je Praag, de Gouden Stad, die met zijn Karelsbrug, Mala Strana, Burcht en honderd torens tot de mooiste steden ter wereld wordt gerekend.

 

Dag 8:
    Vertrek vanuit Praag

Na het ontbijt eindigt dit eerste deel van de Elbe Radweg fietsvakantie. Het is vanaf hier ook mogelijk de reis te verlengen met de volgende etappe, van Praag naar Dresden.

 

Prijzen & data

VERTREKDATA

Dagelijks van 15.04 – 30.09.2024

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

 

€ 829

  toeslag 1 persoonskamer

 

  € 250

 toeslag alleenreizend

 bovenop 1pk toeslag

€ 175

  toeslag halfpension

 

€ 155

toeslag huurfiets (21/24/27 versn.)

 

€   80

  toeslag huurfiets e-bike

 

  € 155

transfer Praag - Vrchlabi

per rit (ter plaatse te betalen), maximaal 8 personen

€ 285

  extra nacht vanaf

 

  €   60

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal

- fietshuur

- GPS bestanden (op aanvraag)

- verzekeringen

- bagagevervoer

- transfer Praag - Vchrlabi 

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan zal er een vergelijkbaar alternatief worden gereserveerd. 

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig.

 

Bij deze reis is het ook mogelijk om halfpension bij te boeken.

 

Vrchlabi - Hotel Gendorf***
Dvur Kralove nad Labem - Penzion Za Vodou
Hradec Kralove - Hotel Nové Adalbertinum Velké nám***
Pardubice - Hotel Zlatá Štika***
Kolin - Hotel Theresia***
Nymburk - Hotel Ostrov****
Praag - Hotel Pivovar***
Praktische info

Utrecht-Praag: ca. 850 kilometer
Brussel-Praag: ca. 900 kilometer
Op autowegen en snelwegen is in Tsjechië een vignet verplicht. Een tiendaags vignet kost ongeveer EUR 12,-. Je kunt het vignet o.a. aan de grens en aan vele tankstations krijgen.

Praag en Vrchlabi zijn beiden per trein te bereiken, informeer bij de Treinreiswinkel voor meer informatie

Er wordt gevlogen op Praag, voordeligste van Eindhoven met Wizzair

voor deze fietstocht adviseren wij een fiets met minimaal 7 tot 21 versnellingen.

Als je met de auto komt raden wij je aan in Praag te parkeren en vervolgens met de transfer naar Vrchlabi te gaan. In Praag kun je bij (of in de omgeving van) het starthotel parkeren. Kosten hiervoor bedragen ca. € 10,- per dag.

GPS tracks van deze reis zijn op aanvraag beschikbaar

Reviews
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice