Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
 Fietsvakantie Nederland - Kop van Noord-Holland en op Waddeneiland Texel fietsen
 
Facebook
Youtube
Email
De Kop van Noord-Holland
niveau :
duur :
7 dagen
comfort :
periode
mrt apr mei jun jul aug sep
reiscode
NL17050FRX
interesse Hotelfietsvakanties Cultuur fietsvakanties Historie Fietsen in de natuur
prijs vanaf 710
De Kop van Noord-Holland
Bekijk foto's

Een kijkje in Hollands 'Bovenkamer'

De Kop van Noord-Holland

De 'Kop van Noord-Holland' en het Waddeneiland Texel zijn de smaakmakers op deze route: kilometerslange zandstranden zonder openingstijden, hoge duinen, groene polders en in het voorjaar natuurlijk de kleurrijke bollenvelden. Geniet tijdens deze fietsvakantie van zeehonden kijken en een bezoek aan één van de vele gezellige bad-, vissers- of havenplaatsjes.

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Alkmaar
Dag 2: Alkmaar - Hoorn (48 km)
Dag 3: Hoorn - Medemblik (49 km)
Dag 4: Medemblik - Den Helder (66 km)
Dag 5: Rondje Texel
Dag 6: Den Helder - Alkmaar (58 km)
Dag 7: Vertrek na het ontbijt

Dag 1:
    Aankomst Alkmaar

Reis op eigen gelegenheid naar Alkmaar. Tijdens een wandelingetje door het geschiedenisrijke Alkmaar met zijn bekende kaasmarkt en bierkade, kom je meteen in de stemming voor deze fietstocht.

 

Dag 2:
    Alkmaar - Hoorn (48 km)

Vandaag wordt er van Alkmaar, de bekende kaasstad, naar de IJsselmeerkust gefietst. De route gaat door het binnenland in een enigzinds rechte lijn naar Hoorn. In Hoorn, een prachtige oude stad met veel gebouwen en huizen uit de Gouden Eeuw, staat je hotel.

 

Dag 3:
    Hoorn - Medemblik (49 km)

Knusse dorpen en vooral ook ruimte en rust, vind je nog steeds in het gebied dat West-Friesland heet. Onderweg stolpboerderijen en molens, boomgaarden en bloembollenvelden, en akkers met uiteenlopende gewassen. Je fietst over de oude zeedijk met onafgebroken zicht op het IJsselmeer en bereikt de monumentale haringstad Enkhuizen met haar openlucht Zuiderzee Museum. Je zou wel willen blijven, echter het laatste stuk naar de oudste West-Friese stad Medemblik moet ook nog worden afgelegd.

 

Dag 4:
    Medemblik - Den Helder (66 km)

U fietst tussen Medemblik en Keins is het noordelijke deel van de Westfriese Omringdijk uw gids. Deze 126 km lange, 800 jaar oude dijk verbindt de steden Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Medeblik en Schagen met elkaar. Spot vogels in de natuurgebieden Twisk en Oostermare, en verbaas u in de kusttuin “Dutch Kremlin” bij Winkel. Net als elders in deze regio komt u vele stolpboerderijen tegen: vierkante gebouwen met zowel het woon als werkgedeelte onder hetzelfde, karakteristieke hoge piramidevorming dak. Het dorpje Barsingerhorn vormt een prettig voorproefje voor het pittoreske Kolhorn. Tot 1844 lag deze voormalige havenplaats en vissersdorp aan de Zuiderzee. Op de Westfriese dijk staan nog oude schuren, waarin twee musea zijn gehuisvest. Aan deze dijk ligt verderop het dorpje Keins met de Mariakapel op de Keins. Na Keins verlaat u de West Friesland en komt bij een volgende, voormalige havenstad: Oudesluis. Hier lagen ooit de VOC schepen voor anker. Het laatste deel van deze route naar Den Helder gaat door het grootste bloembollengebied van de wereld. In het voorjaar is het één grote kleuren zee van tulpen en andere bloemen. Den Helder begon ooit als een walvisvaardersdorp. De binnenstad werd in de tweede wereldoorlog vernield en daarom heeft de stad een relatief moderne aanblik. Den Helder heeft een sterk maritieme inslag: zeevaart, het reddingswezen, de offshore en de Marine.

U kunt de route 7 km korter maken door tussen Winkel en Kolhorn de dijk te blijven volgen.

Dag 5:
    Rondje Texel

Texel, het grootste Waddeneiland, heeft een prachtige natuur. Het is dan ook heerlijk om dit eiland per fiets te doorkruisen. Er zijn verschillende knooppuntenroutes, waaronder één langs het schitterende natuurgebied De Slufter, de enige plek in Nederland waar de zee nog ongehinderd het land kan binnenstromen. Een wandeling aldaar is een ware belevenis. Een ‘harinkje happen’ in de haven voor je de terugreis naar Den Helder aanvaardt, maakt je bezoek aan tijdloos Texel helemaal af.

 

Dag 6:
    Den Helder - Alkmaar (58 km)

Vanuit Den Helder fiets je naar Callantsoog, een prachtige badplaats met misschien wel het mooiste strand van Nederland. Je passeert de nabijgelegen Hondsbossche Zeewering en het fraaie Zwanenwater. Wat verderop volgt Petten en de mooie badplaatsen Bergen en Egmond aan Zee. Met de zilte zeewind door de haren fiets je door bos en duin langs de Noordzeekust terug naar Alkmaar.

 

Dag 7:
    Vertrek na het ontbijt

Na het ontbijt eindigt je fietsvakantie door de Kop van Noord-Holland.

 

Prijzen & data

VERTREKDATA

dagelijks van 01.04 – 24.09.2024

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

 

€ 705

toeslag 1 persoonskamer

 

€ 270

toeslag huurfiets

 

€ 78

toeslag huurfiets e-bike

 

€ 162

Fietspechpas

 

€ 24

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren/viersterren hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- toeristische informatie voor onderweg

- verzekeringen

- bagagevervoer

- SGR-bijdrage  

- toeristenbelasting

 

 

 

 

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. 

Alkmaar - Hotel Alkmaar ****
Hoorn - hotel de Keizerskroon***
Medemblik - Hotel Medemblik***
Den Helder - Hotel Lands End
Praktische info

  

Utrecht-Alkmaar: ca. 80 kilometer                                                                           

Station Alkmaar is het dichtsbijzijnde treinstation vanaf de startlocatie

Wij adviseren een fiets met minimaal 3 tot 7-versnellingen

de auto kan kosteloos geparkeerd worden bij het starthotel

GPS tracks zijn op aanvraag beschikbaar

Reviews

17-09-2022

...We hebben een prachtige vakantie gehad. Sportief op de fiets Nederland verkennen. Deze keer de kop van Noord Holland en Texel. Gelogeerd in mooie typische Hollandse plaatsen en genoten van het water leven wat er te zien was...

25-08-2022

...Pracht fietsen, geweldige route’s en mooie accomodaties en ook nog geweldig weer.kortom een topvakantie voor diegene die niet wil luieren maar actief te zijn...

15-07-2021

...De reis was goed georganiseerd en voldeed aan de verwachtingen... 

05-07-2021

...De route van Den Helder naar Alkmaar was prachtig. Heerlijk zonnetje / wind meestal in de rug en dwars door mooie duinen- en natuurgebieden...

09-09-2020

...Leuk en lekker veel afwisseling...

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice