Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Macedonië en Albanië fietsvakantie - In de voetsporen van Alexander de Grote
 
Facebook
Youtube
Email
Noord-Macedonië & Albanië - Langs Ohrid, Prespa & Mavrovo
niveau :
duur :
11 dagen
comfort :
periode
mei jun jul aug sep okt
reiscode
NL0MK004
interesse Hotelfietsvakanties Historie Fotografie Cultuur fietsvakanties Fietsen in de natuur
prijs vanaf 937.5
Noord-Macedonië & Albanië - Langs Ohrid, Prespa & Mavrovo
Bekijk foto's

In de voetsporen van Alexander de Grote

Noord-Macedonië & Albanië - Langs Ohrid, Prespa & Mavrovo

Ga mee op avontuur en ontdek Macedonië en Albanië tijdens een onvergetelijke fietsvakantie die verkeersarme, goed geasfalteerde wegen volgt. Deze nog vrij onbekende (fiets)landen op de Balkan kennen een schitterende natuur, rijke historie en uiterst vriendelijke bevolking. 

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Ohrid
Dag 2: Ohrid - Mavrovo (32 km)
Dag 3: Mavrovo - Debar (53 km)
Dag 4: Debar - Vevcani (48 km)
Dag 5: Vevcani rondrit (49 km)
Dag 6: Vevcani - Pogradec (50 km)
Dag 7: Pogradec - Otesevo (72 km)
Dag 8: Otesevo - Sveti Naum (35 km)
Dag 9: Sveti Naum - Ohrid (48 km)
Dag 10: Ohrid vrije dag
Dag 11: Vertrek vanuit Ohrid

Dag 1:
    Aankomst Ohrid

Op eigen gelegenheid reis je naar Ohrid. Kom je laat aan? Geen nood want aan het einde van de reis heb je nog een hele dag om deze meer dan 2000 jaar oude stad (UNESCO werelderfgoed) met zijn pittoreske huizen en monumenten te verkennen.

 

Dag 2:
    Ohrid - Mavrovo (32 km)

Na het ontbijt is het tijd voor de transfer naar het Mavrovo Nationaal Park (ca. 2 uur). Na het inchecken in je hotel ter plekke, begin je aan je eerste fietsrit rondom het meer van Mavrovo: een eenvoudige tocht door een mooie natuur over autoluwe wegen met nagenoeg geen hoogteverschillen. Je passeert diverse dorpen met kleine winkeltjes en restaurants. In het Spahotel, gelegen aan het meer, is het heerlijk op verhaal komen na deze prachtige fietsdag.

 

Dag 3:
    Mavrovo - Debar (53 km)

Vandaag een lange tocht, maar zeker niet de zwaarste, want de te overbruggen hoogtemeters zijn te verwaarlozen. De fietsrit begint op bijna 1.300 meter om vervolgens al dalend te eindigen in Debar op 800 meter. Over autoluwe wegen volg je, door mooie natuur, de rivier de Radika richting het meer bij Debar. Sla na ruim 30 km even linksaf naar het iets hoger gelegen klooster van Bigorski (Johannes de Doper). Dit prachtige complex, dat wordt onderhouden door nog zo'n 20 monniken, is tegen een geringe entreeprijs te bezichtigen. Om de mooie waterval van Rostusha te bezoeken moet je een wandeling van zo'n 20 minuten maken. Het venijn zit in de staart want vlak voor Debar volgt er nog een korte, pittige klim.

 

Dag 4:
    Debar - Vevcani (48 km)

Vandaag passeer je het meer van Debar. Het eerste deel gaat door een verlaten, heuvelachtig landschap, langs meren en riviertjes. Onderweg zijn drink- en eetgelegenheden schaars. Na circa 45 km fiets je door de toegangspoort van Vevcani en begint de weg wat te stijgen. Je fietsrit eindigt al snel bij de fonteinen van het dorp, waar het tijd wordt voor een versnapering op het terras. Vevcani geniet een grote bekendheid in Noord-Macedonië. Het Zuidfrans-Italiaans aandoende plaatsje hangt nog vol met de oude, Macedonische vlag. Tijdens het hier immens populaire carnaval in januari heeft het zijn eigen munteenheid en paspoort. Vanuit het hotel heb je een schitterend uitzicht over de vallei en het meer van Ohrid.

 

Dag 5:
    Vevcani rondrit (49 km)

Vevcani is een uitgelezen plek om een dag te blijven en een fraaie fietsrondrit te maken door het nabije, uitgestrekte dal. Je begint relaxed met een afdaling, waarna het verdere verloop van de route nagenoeg vlak is. Je passeert dorpjes met veelal een Albanese bevolking. Onderweg zijn er diverse winkeltjes en cafeetjes te vinden. De tocht eindigt met een eenvoudige klim vanuit het dorpje Veleste terug naar je hotel in Vevcani.

 

Dag 6:
    Vevcani - Pogradec (50 km)

Het eerste gedeelte van deze rit is niet zwaar en gaat grotendeels in dalende lijn door kleine, van oorsprong Albanese dorpjes. De grootste uitdaging wordt de 5 km lange klim naar de Macedonisch-Albanese grensovergang bij de plaats Kafasan. Na de hierop volgende afdaling fiets je langs de boorden van het meer van Ohrid over een mooi, onlangs aangelegd fietspad, van maar liefst 20 km lang, naar Pogradec. Deze stad ligt op het zuidelijkste puntje van het meer van Ohrid. Het hotel ligt pal aan het water en heeft een binnenzwembad, waar je kunt afkoelen na deze fijne fietsdag.

 

Dag 7:
    Pogradec - Otesevo (72 km)

Vandaag de langste rit met enkele pittige klimmetjes. Bij het verlaten van Pogradec volgt al de eerste, waarna de route verder voert langs diverse boerendorpen in een uitgestrekte vallei. Het tweede deel voert door heuvelachtiger terrein met af en toe een pittige klim richting het Prespameer. Na het passeren van de Noord-Macedonische grens fiets je over autoluwe wegen langs vele fruitboomgaarden naar Otesevo. Het hotel, dat in de jaren 50 van de vorige eeuw door politieke gevangenen werd gebouwd, ligt aan de oever van het Prespa-meer en heeft een eigen zandstrand. Het is een bijzondere plek waar recent de overeenkomst met buurland Griekenland werd bezegeld over de definitieve naamgeving van het land, Noord-Macedonië. Het diner is vanavond inbegrepen.

 

Dag 8:
    Otesevo - Sveti Naum (35 km)

Maak eerst een wandelingetje langs het meer, waar je met een beetje geluk pelikanen kunt spotten. Begin dan aan de koninginnenrit van deze reis en fiets vanaf het Prespa-meer naar het meer van Ohrid. Deze twee ondergronds verbonden meren worden gescheiden door de bergrug Galicica, dat deel uitmaakt van het gelijknamige Nationaal Park en een unieke flora en fauna kent. De top ligt op ca. 1.600 meter, en alhoewel de klim er naar toe lang is, wordt hij nergens echt lastig. Over een smalle, geasfalteerde weg, fiets je omhoog door een zee van groen, zo'n 15 km lang en met 5% stijging gemiddeld. Onderweg ontvouwt zich een spectaculair uitzicht over de baai waar je die ochtend bent gestart. Eenmaal boven geniet je van fantastische vergezichten over het meer van Ohrid en de omringende bergmassieven. Je overnacht aan het meer van Ohrid in het fraaie, 9e eeuwse klooster van Sveti Naum, nu grotendeels in gebruik als hotel.

 

Dag 9:
    Sveti Naum - Ohrid (48 km)

Vandaag fiets je langs de oostelijke oever van het meer van Ohrid met onderweg af en toe een korte, pittige klim. Na circa 15 km passeer je de 'Bay of Bones': een replica van een nederzetting uit de bronstijd, gesitueerd op het water, welke zeker een bezoek waard is. Het laatste stuk van de route voert door het vruchtbare achterland van Ohrid, bekend om zijn grote verscheidenheid aan fruitboomgaarden. Via smalle binnenwegen bereik je tenslotte je hotel in het historische stadje Ohrid, direct gelegen aan het gelijknamige meer.

 

Dag 10:
    Ohrid vrije dag

In en rondom Ohrid is genoeg te beleven. Het oude centrum is een waar openluchtmuseum met eeuwenoude kerken en kloosters, zoals het schitterende Sveti Jovan Kaneo, gebouwd op een overhangende klif boven het meer en Sveti Clement bij Plaosnik met bijzondere fresco's en iconen. Boven op de heuvel vind je de overblijfselen van de middeleeuwse burcht van de Bulgaarse tsaar Samuil, welke rond 1018 is gebouwd. Je hebt hier een schitterend uitzicht over Ohrid en het meer, welke beiden sinds 1980 op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Trouwens een boottocht over het meer van Ohrid of een bezoek aan de op loopafstand van het hotel gelegen, levendige bazar is zeker ook aan te raden.

 

Dag 11:
    Vertrek vanuit Ohrid

Na het ontbijt eindigt je fietsvakantie door Noord-Macedonië en Albanië. Op eigen gelegenheid vertrek je naar de luchthaven van Ohrid.

 

Prijzen & data

 

VERTREKDATA

elke dinsdag en vrijdag van 01.05 – 31.10.2024
andere dagen op aanvraag

PRIJZEN per persoon

 2 persoonskamer incl. ontbijt

  01.05 - 14.06 / 01.09 - 31.10

 € 930

 2 persoonskamer incl. ontbijt

  15.06 - 31.08

 € 980

 toeslag 1 persoonskamer

 

 € 180

  toeslag alleenreizend

   bovenenop 1-pk toeslag

   € 200

  huur fiets hybride

   inclusief set waterdichte fietstassen

   € 160

  huur e-bike

   inclusief set waterdichte fietstassen

   € 235

  toeslag transfer 
  luchthaven Ohrid - Ohrid v.v.
  luchthaven Skopje - Ohrid 

 
   retour
   enkele reis (max. 4 personen)

  
  €  50
  € 200

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen 

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- diner op dag 7

- vliegtickets

- bagagevervoer

- luchthaventransfers

- routebeschrijving

- fietshuur

- kaartmateriaal

- verzekeringen

- GPS huur 

- SGR-bijdrage (€ 5,- p.p.)

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan zal er een vergelijkbaar alternatief worden gereserveerd. 

Waar eet je?

Het ontbijt en één keer diner is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je verder luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig.

 

Ohrid - Hotel Lebed**
Ohrid - Hotel Lebed**
Mavrovo - Bistra Hotel****
Mavrovo - Bistra Hotel****
Debar - Hotel Leon***
Debar - Hotel Leon***  
Vevcani - Villa Alula***
Vevcani - Villa Alula***
Progradec - Hotel Enkelana***
Progradec - Hotel Enkelana***
Otesevo - Lake View Hotel & Resort
Otesevo - Lake View Hotel & Resort***
 Sveti Naum - Hotel Sveti Naum***
Sveti Naum - Hotel Sveti Naum***
Praktische info

Op dinsdag en vrijdag wordt er met Corendon rechtstreeks op Ohrid gevlogen, tevens is het mogelijk om (bijna) dagelijk vanaf Eindhoven naar Skopje te vliegen. Vanaf de luchthaven is het optioneel een transfer bij te boeken naar de eerste accommodatie (en vice versa).

voor deze fietstocht adviseren wij een fiets met minimaal 21 versnellingen

GPS huur bij deze reis is inclusief.

Reviews
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice