Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
 
Facebook
Youtube
Email
Pais Valencià - Authentiek Spanje
niveau :
duur :
8 dagen
comfort :
periode
jan feb mrt apr mei jun jul sep okt nov dec
reiscode
NL0SP014
interesse Hotelfietsvakanties Fietsen in de natuur Gastronomie Fotografie Cultuur fietsvakanties
prijs vanaf 706.5
Pais Valencià - Authentiek Spanje
Bekijk foto's

In het spoor van de Moren

Pais Valencià - Authentiek Spanje

Een streek rijk aan geschiedenis, met talrijke archeologische vindplaatsen, indrukwekkende monumenten en artistieke uitingen, de Moren hebben hun sporen hier duidelijk achtergelaten. Ook op gastrononisch vlak wordt het genieten, zo vindt noga of Turrón zijn oorsprong in Jijona terug. Zelfs de Spaanse taal zit vol met Arabische woorden, kortom het ademt hier overal Arabisch. Fietsend over voormalige spoorwegen, Vias Verdes en natuurparken maak je kennis met authentiek Spanje!

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst luchthaven Alicante - Castalla (60 km) of transfer
Dag 2: Rondrit Castalla (45 km)
Dag 3: Castalla - Sax (45 km)
Dag 4: Sax - Biar (45 km)
Dag 5: Biar - Alcoy (55 km)
Dag 6: Alcoy - Busot (45 km)
Dag 7: Busot - Alicante (45 km fietsen + trein)
Dag 8: Vertrek vanuit Alicante

Dag 1:
    Aankomst luchthaven Alicante - Castalla (60 km) of transfer

Bij een vroege vlucht kan het fietsen al direct beginnen na aankomst op het vliegveld of je gaat met de transfer naar Castalla. Stap je op de fiets, dan verlaat je op deze eerste etappe de drukte van de kust en gaat via de eerste ‘Via Verde’ door Torrellano richting een stil en ruig landschap. Verder gaat deze etappe via tunnels en viaducten, door wijngaarden, mediterraan bos en twee prachtige valleien. Castalla, een mooi plaatsje met een goed bewaarde dorpskern, met veel smalle en steile kronkelstraatjes is de locatie van de eerste overnachting. 

Dag 2:
    Rondrit Castalla (45 km)

Op de 2e dag kun je een rondrit maken door La Foia de Castalla. De naam Foia in het Valenciaans verwijst naar een vallei omringd door bergen. Deze vallei bestaande uit 4 plaatsen, Castalla, Tibi, Onil en Ibi, is van oudsher gewijd aan de landbouw en de verzameling en verkoop van ijs van de sneeuw die tijdens het winterseizoen is gevallen. Sinds de jaren 50 is er echter een nieuwe economie voor speelgoed productie ontstaan in deze regio. Een leuke en ontspannende rondrit laat je kennis maken met deze vallei, een gelegenheid om te wennen aan de (huur)fiets en de temperatuur.

Dag 3:
    Castalla - Sax (45 km)

Deze dag ga je via een stuk Via Verde, een in onbruik geraakte spoorweg getransformeerd tot fietspad, richting Agost om halverwege door het bijzondere natuurpark van de Maigmo te fietsen. Het natuurpark van de Maigmo is een van de mooiste in de provincie Alicante. Imposant zijn de bergen die meer dan 1000 meter hoog zijn, zoals Maigmo (1.296m) of de Sit Rock (1,127m). De eindbestemming voor vandaag is Sax, een typisch Spaans stadje waar elke maandag markt is en, niet te vergeten, het sprookjesachtige kasteel wat hoog boven het dorp uit toornt, geeft een romantische sfeer.

Dag 4:
    Sax - Biar (45 km)

Vandaag fiets je via het beschermde recreatie gebied El Plano naar de historische kolonie Santa Eulalia. Het gehucht is nu zo goed als verlaten met gebouwen in een ver gevorderde staat van verval, maar toch heeft het dorp nog steeds haar charme. Via Villena, dat is omringd door veel wijngaarden en bodega’s, gaat het verder over de Via Verde “Xixarra” naar Biar. De charme van Biar, een dorp in de heuvels, doet denken aan de Provence, erg leuk om door heen te struinen. Al deze plaatsen hebben een rijke Moorse historie en schitterende kastelen die hoog boven het dorp pronken. Genoeg te ontdekken vandaag!

Dag 5:
    Biar - Alcoy (55 km)

Na vertrek uit Biar passeer je Beneixama en Banyeres de Mariola (het hoogst gelegen plaatsje van de provincie) en kom je uit bij Bocairent, een onontdekt juweeltje dat ligt in de bergen van de Sierra Mariola. Daarna doorkruis je het sinds 2002 beschermde natuurpark Siërra de Mariola met bijna 17.000 hectare waar je sporadisch mensen zult tegenkomen. Onderweg kom je nog door diverse dorpjes om vervolgens bij de eindbestemming van vandaag aan te komen. Alcoy is een echt bergstadje wat jaren heeft geleefd van de textiel en de papierindustrie. Het is een van de oudste industriesteden van Spanje met een aantal leuke bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bekijken. Wanneer je lekker door het stadje wandelt, zal je ze zeker tegenkomen.

Dag 6:
    Alcoy - Busot (45 km)

Je verlaat Alcoy over een Via Verde, door 11 tunnels en over 3 viaducten. Dwars door Parque Natural Carrascal de la Font Roja, een klein natuurparadijs! Via de Carrasqueta, ook wel genoemd ‘de poort naar de bergen’, ga je vanaf de gunstige kant (qua stijging) naar de top om te genieten van een geweldig uitzicht, om daarna af te dalen naar Jijona, de stad van de Turron (noga). Daarna gaat de route door een ruig woestijnachtig, maar wonderschoon landschap naar het plaatsje Busot. Een bezoek waard zijn de Cuevas del Canelobre (Valenciaans voor kroonluchter), zoals de grotten van Busot heten, deze zijn 740 na Chr. ontdekt door de Moren.

Dag 7:
    Busot - Alicante (45 km fietsen + trein)

Deze laatste etappe gaat via Aigües en Relleu richting zee, je daalt af langs het stuwmeer Amadorio met een oppervlakte van 103 hectare en een maximale opslagcapaciteit van bijna 16 miljoen kubieke meter. De route gaat verder naar Villajoyosa met zijn gekleurde huizen. Hier kun je een bezoek kunnen brengen aan de chocoladefabriek “ Valor”. In Villajoyosa stap je met de fiets op de trein voor het laatste traject naar Alicante, een stad met een rijk cultureel verleden. Je hebt hier alle tijd om de prachtige stad te bezichtigen of boek een extra nacht in deze mooie stad.

Dag 8:
    Vertrek vanuit Alicante

Als je geen nachten hebt bijgeboekt in Alicante, dan is op dag 8 de transfer naar het vliegveld.

Prijzen & data

 

VERTREKDATA

 Elke zaterdag van 01.01 - 31.07 en van 01.09 - 31.12.2024

 

PRIJZEN per persoon

 2 persoonskamer incl. ontbijt

  01.01 - 29.05

  € 699

 2 persoonskamer incl. ontbijt

  01.06 - 30.06 / 01.09 - 30.09 

  € 729

 2 persoonskamer incl. ontbijt

  01.07 - 31.07    

  € 759

 toeslag 1 persoonskamer     € 240
 toeslag huurfiets     €   95
 toeslag e-bike     € 170

 toeslag transfer eigen fiets luchthaven-hotel 

                                              per fiets per enkele reis

  €   25

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

 - overnachtingen hotels

 - heen- en terugreis

 - ontbijt(buffet)

 - overige maaltijden

 - Nederlandstalige routebeschrijving + kaartmateriaal

 - fietshuur

 - bagagevervoer

 - verzekeringen

 - transfer luchthaven - acco v.v. 

 - SGR-bijdrage (€5,- p.p.) 

 - toeristenbelasting

 

 - GPS-tracks (op aanvraag)

 

 

 

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan zal er een vergelijkbaar alternatief worden gereserveerd. 

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig.

 

Castalla - Casa Camaleon
Sax - Hotel Fuente El Cura***
Biar - Hotel Con Encanto La Façana **
Alcoy - Hotel Ciutat D'Alcoy****
Busot - Boutique Hotel Sïerra de Aitana***
Alicante - Hotel Smile & Co**
Praktische info

Utrecht - Castalla: ca. 2000 km

Je kunt vliegen op Alicante. Transavia vliegt dagelijks op Alicante vanaf Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Als je vliegt op Alicante zijn de transfers luchthaven-hotel (v.v.) bij de reis inbegrepen.

Voor deze reis raden wij een fiets aan met tenminste 21 versnellingen.

GPS tracks van deze reis zijn op aanvraag beschikbaar.

Reviews

16-07-2022

Het was opvallend dat de weinige passerende automobilisten heel veel rekening houden met fietsers. De vele routes over oude treinbanen was super leuk om te fietsen. We hebben genoten van de rust en de prachtige omgeving van deze route. Telkens weer werden we vriendelijk ontvangen op de verschillende locaties, echt top!

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice