Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Pieterpad op de Fiets - van Pieterburen naar Pietersberg
 
Facebook
Youtube
Email
Pieterpad op de fiets - totaal
niveau :
duur :
11 dagen
comfort :
periode
apr mei jun jul aug sep
reiscode
NL01100
interesse Hotelfietsvakanties Fotografie Fietsen in de natuur
prijs vanaf 1130
Pieterpad op de fiets - totaal
Bekijk foto's

Van plat wad naar heuvelig groen

Pieterpad op de fiets - totaal

Een 500 km lange fietsroute vanaf de Waddenzee bij het Groningse Pieterburen tot aan de Pietersberg nabij Maastricht. Een waaier aan verschillende landschappen, uiteenlopende natuurgebieden, dialecten en levensstijlen. Een sportieve manier om landelijk, oostelijk Nederland van top tot teen te ontdekken. De fraaie gids 'Fietsen langs het Pieterpad' vormt de leidraad van een tocht, die op de bucketlist van iedere vakantiefietser hoort te staan.

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Pieterburen
Dag 2: Pieterburen - Zeegse / Zuidlaren (57 / 55 km)
Dag 3: Zeegse / Zuidlaren - Coevorden (78 / 83 km)
Dag 4: Coevorden - Hellendoorn (61 km)
Dag 5: Hellendoorn - Almen (45 km)
Dag 6: Almen - Ooij (84 km)
Dag 7: Ooij - Boxmeer (45 km)
Dag 8: Boxmeer - Venlo (56 km)
Dag 9: Venlo - Sittard (71 km)
Dag 10: Sittard - Maastricht (45 km)
Dag 11: Vertrek vanuit Maastricht

Dag 1:
    Aankomst Pieterburen

Aankomst in Pieterburen, het startpunt van het Pieterpad op de Fiets. Ben je op tijd? Dan kun je een bezoek brengen aan het zeehondencentrum, een terrasje en met de fiets een kijkje gaan nemen op de zeedijk voor een blik over het altijd veranderende wad. 's Avonds gezellig uit eten in het dorp.

 

Dag 2:
    Pieterburen - Zeegse / Zuidlaren (57 / 55 km)

Je fietsavontuur begint in het Groningse wierdenland dat wordt doorsneden door vele kreken. Om je heen weids en vlak land met op verhogingen gelegen, fraaie dorpen als Eenrum en Winsum. De route voert langs het Reitdiep, het oudste cultuurlandschap van West-Europa, om uit te komen in de historische binnenstad van Groningen, met zijn fraaie monumenten en stedelijke genoegens. Al in de stad volg je de oevers van de Drentsche Aa, die tijdens de rest van de tocht telkens zal opduiken en zo je kronkelende, waterige leidraad vormt. Geniet van het fraaie landschap rond het Paterwoldsemeer en op de Hondsrug, een 20 meter hoge 'megaflute', met een mooi uitzicht over het beekdal. Je tocht eindigt in het esdorp Zeegse, dat deel uitmaakt van het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drenthse Aa.

 

Dag 3:
    Zeegse / Zuidlaren - Coevorden (78 / 83 km)

Deze Drenthse dag begint met een tochtje langs de 'velden', zoals het stille en uitgestrekte Ballooërveld. Het zijn woeste gronden met vennetjes, heidevelden en bossen. Na Rolde, voormalig hoofddorp van Drenthe, passeer je een tweetal hunebedden. De ruim 20 meter hoge Rolderrug voert je door het zogenoemde 'Hart van Drenthe', een 5000 hectare verlaten bosrijk natuurgebied. Na 'De Kielse Keien' kun je een ommetje maken naar het Schoonoordse Openluchtmuseum van Ellert en Brammert. De tocht voert verder door het Sleenerzand, waar je op zoek gaat naar 'De Papeloze Kerk' en 'De Galgenberg'. Stop na het esdorpje Den Hool nog even op het 'Driftplein' nabij Dalen, het noordelijkste kunstwerk van de 'Kunstwegen' route. Het is nu niet ver meer naar ganzenstad Coevorden.

 

Dag 4:
    Coevorden - Hellendoorn (61 km)

Eenmaal onderweg passeer je nog enkele objecten van de 'Kunstwegen' route, de langste laan van hedendaagse beeldende kunst in West-Europa. Over smalle weggetjes fiets je door het dal van de kronkelende Overijsselse Vecht, de kleinste van onze grote rivieren. Langs wuivend riet, door statige beukenlanen, langs door houtwallen omgeven, bolle enken, waar rode boerderijdaken nog net bovenuit steken. Je komt door het fraaie esdorp Rheeze met zijn authentieke brink. Het wordt tijd voor koffie en een afscheidsblik over de Vecht als je het gezellige Ommen bereikt. Voorbij het fraaie Huize Het Laer verandert het landschap dramatisch en begin je aan de 'klim van de week' over de Archemer en Lemelerberg, tezamen een 78 meter hoge bult in het verder vlakke land. Geniet van de uitzichten en de afwisseling van zandvlaktes, heide, jeneverbessen en bossen. Nog even een plat stukje en dan over de Hellendoornse berg naar je eindbestemming, het 'IJsdorp' Hellendoorn.

 

Dag 5:
    Hellendoorn - Almen (45 km)

Eerst wat eenvoudig klimmen en dalen naar de levendige textielstad Nijverdal. Dan door het grootste, droge heidegebied van Europa: de Sallandse heuvelrug, leefgebied van bijzondere vogels zoals roodborsttapuit, nachtzwaluw en het iconische korhoen. Over de golvende, slingerende paadjes is het heerlijk fietsen. Geniet van weidse uitzichten en bezoek op de Holterberg het natuurmuseum met zijn unieke diorama's. Na Holten begint de feodale Graafschap: een historisch, bosrijk landschap in vorige eeuwen vormgegeven door de adel. Nabij het fraaie 18e eeuwse Huis Verwolde, met zijn smaakvolle theetuin, ga je op zoek naar de dikke boom, een 450 jaar oude eik. Je passeert het Twentekanaal en arriveert in Almen, een rustiek dorpje in de Achterhoek en bekend door de gedichten van de dichter Staring.

 

Dag 6:
    Almen - Ooij (84 km)

Eerst met een zelfbedieningspontje over de Berkel en dan even Huize Enzerinck bewonderen voor je het 8-kastelendorp Vorden binnen fietst. Via een prachtig fietspaadje naar kasteel Vorden, een imposant middeleeuwse bouwwerk met een gezellige theetuin. Dan verder door het hier zo karakteristieke coulissenlandschap van bosjes, bomenlanen, kleine akkers en weidevelden, gescheiden door houtwallen. Bewonder het 18e eeuwse Huis de Kiefskamp in Lodewijk XVI-stijl
en Huis 't Zelle, met haar unieke, 18e eeuwse lanenstelsel. Na Zelhem, met zijn oudheidkundig museum Smedekinck, doemt na enige tijd in de verte het heuvelachtige Montferland op. Fiets door het hoge Bergherbos om vervolgens na het Duitse plaatsje Elten af te dalen naar de Gelderse Poort, de bijzondere plek waar de Rijn de stuwwal heeft doorbroken. Door de waterrijke Ossenwaard en de nieuwe, vogelrijke natuur van Revensweert, bereik je tenslotte de brede rivier.
Een fietsveerpontje brengt je naar de overkant, naar Millingen aan de Rijn. Verder op pad door de ruige natuur van de Millingerwaard en het fraaie, fotogenieke Ooyse polderland met zijn grazige weiden, dijkjes, strangen en wielen. Maak een late stop in de bloemrijke Millinger theetuin of strijk wat later neer op het gezellige terras van Oortjeshekken.

 

LET OP: Deze lange etappe is in in te korten tot twee etappes met tussendoor een overnachting in Vethuizen, net onder Doetinchem. De dagafstanden worden dan 48km en 37 km. Je kunt bij boeking aangeven dat je tussendoor in Vethuizen wilt overnachten. Deze overnachting is op basis van halfpension. Afhankelijk van de gekozen startdag, kan het zijn dat er bij een overnachting in Vethuizen ook extra bagagekosten in rekening worden gebracht voor de overige dagen na Vethuizen. 

 

Dag 7:
    Ooij - Boxmeer (45 km)

In de verte verschijnen de contouren van de Nijmeegse stuwal, dat wordt klimmen en dalen over de 'zeven heuvelen' om Groesbeek te bereiken. De Canadese erebegraafplaats, het Bevrijdingsmuseum en de replica van een geallieerde glider op Klein Amerika herinneren je hier aan de laatste bloedige dagen van de Tweede Wereldoorlog. Door het schitterende Zevendal daal je af naar de Maasvallei, waar je vlak voor het levendige Gennep de ruïne van het historisch Genneperhuis, een voormalige burcht en versterkte vesting aan de monding van de Niers in de Maas aantreft. Het is nu niet ver meer naar Boxmeer.

 

Dag 8:
    Boxmeer - Venlo (56 km)

Eerst heerlijk fietsen door het Maasheggengebied, het oudste cultuurlandschap van Nederland; een mozaïek van weilandjes, oude bomen en heggetjes, waar in het voorjaar de mei- en sleedoorn uitbundig bloeit. Dan gaat het verder langs fraaie boerendorpjes en door de bossen van Landgoed Geijsteren met zijn verscholen gelegen Willibrorduskapel, al sinds de 17e en 18e eeuw een geliefd pelgrimsoord. Dat geldt ook voor het bedevaartsplaatsje Tienray, met zijn replica van de Lourdesgrot. Jaja, je bent nu echt in het katholieke zuiden beland. Na het rozenstadje Lottum brengt een pontje je naar de andere oever van de Maas. Bezoek hier de kapel van Onze Lieve Vrouw van Genooi, de beschermheilige van het nabije Venlo. Deze oude Hanzestad, gelegen op de overgang van laagland naar heuvelland, is de eindbestemming van vandaag. Zorg dat je op tijd bent voor een wandeling over de gezellige Maasboulevard of door de historische binnenstad.

 

Dag 9:
    Venlo - Sittard (71 km)

Eerst fiets je over de Jammerdaalse heide dat zijn naam schijnt te danken aan het geweeklaag van Ceasars soldaten, die hier door Ambiorix in de pan werden gehakt. De eeuwenoude kleiputten met hun steile oevers vormen een eldorado voor de zeldzame rugstreeppad en oeverzwaluw. Het verhaal van de 'Gekke Moandaagvierder' maakt duidelijk dat 'gij hier in Limburg zijt'. Dan over de Prinsendijk, dat naast dat het een geologische grens vormt, ook ooit deel uitgemaakte van een oude Romeinse heirbaan als wel van in 1944 de Duitse Maas-Roersstelling. Na de natuur rond de kronkelende Swalm beek, bereik je het imposante kasteel van Hillenraad. Een heerlijk golvend fietspad voert over de Melickerheide, deel van het terrassenlandschap van Nationaal Park de Meinweg met droge duinen en drassige moerassen. Nabij de kronkelende Roer passeer je de hogerop gelegen Basiliek van H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus. De oude kloosters in Sittard's centrum zijn het einddoel, maar stop nog wel even bij de indrukwekkende, Middeleeuwse kasteelruïne van Montfort.

 

Dag 10:
    Sittard - Maastricht (45 km)

De laatste etappe voert door het groene, glooiende Limburgse heuvelland met zijn snelstromende beken, mergelgrotten, kalkstenen huizen en hier en daar een kapelletje of kruis. de dag begint met het trotseren van de Kollenberg, de noordelijkste uitloper van van de Ardennen. Een steile helling met zeven 'voetvallen' voert naar het hoogste punt, naar de 17e eeuwse Sint Rosakapel. Stap af bij Kasteel Gerlach, bewonder hier de beeldentuin en drink koffie bij Burgemeester Quicx, in de kloosterhoeve. Tussen Rothem en Geulhem fiets je langs de rand van het lieflijke Geuldal. Rijd over de spiksplinternieuwe 'Groene Loper', omgeven door ruim tweeduizend lindebomen, de Maastrichtse binnenstad  binnen met zijn meer dan 1650 monumenten. De route volgt een paar mooie, oude straten, maar het is meer dan de moeite waard om aan het einde van deze fietsdag hier te voet op verkenning te gaan. Maar eerst naar de Pieterberg, een plateau ingeklemd tussen de dalen van de Maas en de Jeker. Een panoramisch uitkijkpunt vormt hier het eindpunt van jouw 'Pieterpad op de Fiets'.

Dag 11:
    Vertrek vanuit Maastricht

Na het ontbijt eindigt je arrangement

Prijzen & data

VERTREKDATA

Elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 01.04 – 21.09

PRIJZEN per persoon

  2 persoonskamer incl. ontbijt

 

 € 1125

  toeslag 1 persoonskamer

 

  € 430

  extra nacht logies ontbijt 

 

  €   80

  huurfiets (21 versn.)

 

  € 130

  e-bike

 

  € 270

     

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren/viersterren hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- bijdrage SGR (€5,- p.p.) 

- toeristische informatie voor onderweg

 

- bagagevervoer

 

- toeristenbelasting

 

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Verder bepaal jezelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. 

 

Pieterburen - Gastenverblijf Waddenhoes
Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen****, Zeegse
Zeegse - Hotel-Restaurant De Zeegser Duinen****
Hotel Talens***, Coevorden
Coevorden - Hotel Talens***
Landgoed de Uitkijk****, Hellendoorn
Hellendoorn - Landgoed de Uitkijk****
Almen - Landhotel de Hoofdige Boer***
Ooij, Oortjeshekken
Ooij - Oortjeshekken
Boxmeer, Hotel 't Vertrek****
Venlo - Theaterhotel Venlo****
Venlo - Theaterhotel Venlo****
Sittard - Merici Hotel****
NH Hotel****, Maastricht
Maastricht - NH Hotel****
Praktische info

Je kunt je auto gratis parkeren bij het hotel waar je fietsvakantie aanvangt.

Maak je gebruik van onze optionele Fietsrelax 'valet-parking' service, dan vind je je auto terug op de plek waar je je fietsvakantie beëindigt. Voor deze comfortabele service gelden de volgende tarieven (let op, vanaf prijzen):

  1. Etappe 1: Pieterburen (Parking Waddenhoes) > Hellendoorn (Parking Fletcher Hotel Hellendoorn): € 160
  2. Etappe 2: Hellendoorn (Parking Fletcher Hotel Hellendoorn) > Boxmeer (Parking Hotel): € 160
  3. Etappe 3: Boxmeer (Parking Hotel) > Maastricht (Parking NH Hotel): € 160
  4. Totaal: Pieterburen (Parking Waddenhoes) > Maastricht (Parking NH Hotel): € 475

Let op, alleen te boeken voor auto's met een Nederlands kenteken. 

Reis je met de trein:

  1. Start Pieterburen (NS Station Baflo*) > Finish Hellendoorn (NS Station Nijverdal) - treinreistijd terug ca. 2 uur
  2. Start Hellendoorn (NS Station Nijverdal*) > Finish Boxmeer (NS Station Boxmeer) - treinreistijd terug ca. 2.45 uur
  3. Start Boxmeer (NS Station Boxmeer) > Finish Maastricht (NS Station Maastricht) - treinreistijd terug ca. 2 uur
  4. Start Pieterburen (NS station Baflo*) > Finish Maastricht (NS Station Maastricht) - treinreistijd terug ca. 5 uur

* Heb je je eigen fiets mee, dan kan in overleg je bagage opgehaald worden bij het station.

Voor deze fietsvakantie adviseren wij een fiets met tenminste 7 versnellingen

GPS tracks van deze reis zijn op aanvraag beschikbaar.

Reviews

13-09-2023

Het was onze eerste keer ,,maar zeker voor herhaling vatbaar. Alles tot in de puntjes verzorgt. En geweldige hotelovernachtingen, met iedere keer een geweldig Ontbijt. En ook het verzorgen van de koffers, ze stonden er iedere dag weer in ons volgende Hotel.

23-08-2023

een zeer goede reis ervaring. Overal werden we vriendelijk ontvangen. Zeer mooie route om te fietsen...wel goed op de knooppunten letten, die zitten soms verstopt. (achter of in de bosjes)

10-10-2022

Wat een geweldige ervaring was deze reis voor mij. Heerlijk genieten van de natuur en bezienswaardigheden van dit stuk Nederland. Ook een reis om lekker tot rust te komen, even weg van alle hectiek. En nog goed voor je gezondheid, bewegen in de buitenlucht. Een regenbui op zijn tijd kon de pret niet bederven, maar maakte de herfst alleen nog mooier. Ik kan het anderen zeker aanraden.

23-08-2022

super ervaring om via deze route van pieterburen naar de pietersberg te fietsen. relaxed dat alles goed geregeld was qua hotels, vervoer bagage

11-08-2022

Een hele leuke ervaring en een mooi vakantie

09-08-2022

Het Pieterpad is prachtig, de beschrijvingen waren prima en de meeste hotels waren van prima kwaliteit. We hebben genoten van een heerlijke, actieve fietsvakantie. Zeker voor herhaling vatbaar op een andere plek.

Misschien vind je deze reizen ook leuk:
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice