Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Fietsvakantie Nederland - Trappistenroute door Brabant en België
 
Facebook
Youtube
Email
Brabant & Vlaanderen - Trappistenroute
niveau :
duur :
7 dagen
comfort :
periode
mrt apr mei jun jul aug sep
reiscode
BE107020
interesse Hotelfietsvakanties Historie Gastronomie Cultuur fietsvakanties Fietsen in de natuur
prijs vanaf 766.5
Brabant & Vlaanderen - Trappistenroute
Bekijk foto's

Langs de Mooiste & Lekkerste Trappistenkloosters

Brabant & Vlaanderen - Trappistenroute

Echt trappistenbier proeven? Dat kan tijdens deze fraaie, vlakke fietsroute door de Vlaamse en Brabantse natuur. Ontdek het Bourgondische leven in wereldstad Antwerpen, bruisend Breda en gezellige Brabantse dorpen als Zundert en Chaam. Naast schuimend bier verkopen de Trappistenkloosters ook andere heerlijke, lokale producten. Dit wordt genieten dus!

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Turnhout
Dag 2: Turnhout - Antwerpen (ca 69 km)
Dag 3: Antwerpen - Brasschaat (ca. 48 km)
Dag 4: Brasschaat - Breda (ca. 58 km)
Dag 5: Breda - Oisterwijk (ca. 60 km)
Dag 6: Oisterwijk - Turnhout (ca. 60 km)
Dag 7: Vertrek vanuit Turnhout

Dag 1:
    Aankomst Turnhout

Je reist op eigen gelegenheid naar Turnhout, ook wel de speelkaartenstad genoemd, gelegen in het hart van de Kempen. Je overnacht in een oud klooster even buiten Turnhout. Stap alvast  op de fiets om de stad en de omgeving te verkennen. Met name het Kasteel van de Hertogen van Brabant, en de Sint Pieterskerk zijn zeker een bezoek waard.

 

Dag 2:
    Turnhout - Antwerpen (ca 69 km)

Fiets langs de Merksplas en neem een kijkje in het bezoekerscentrum Kolonie 5-7. In de 19e eeuw werden hier de Wortel- en Merksplas-Kolonie van in totaal zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht. Doel was een oplossing te bieden voor de schrijnende armoede. De woeste gronden werden door de inwoners van de Koloniën bewerkt tot landbouwgrond. Het bijzondere landschap met kaarsrechte dreven, keurige gebouwen, velden, bossen en vennen is nog steeds bewaard. Peddel vervolgens verder, via Oostmalle en Malle, naar Westmalle, waar je je eerste Trappistenklooster bezoekt. in het gezellige café tegenover het klooster gaat de eerste, echte Trappist er soepeltjes in, alvorens er koers wordt gezet naar wereldstad Antwerpen, waar best wel wat te beleven valt.

 

Dag 3:
    Antwerpen - Brasschaat (ca. 48 km)

Voor een stad als Antwerpen is een ochtend en een avond sowieso erg kort. Immers, naast een eeuwenoude biertraditie die is terug te vinden in de vele stadstapperijen, heeft deze wereldhaven ook een prachtige, historische binnenstad, vele boeiende musea en bovendien naam gemaakt als winkelparadijs. Hoe dan ook, je verlaat in noordoostelijke richting de Scheldestad, en fietst door typische Vlaamse dorpen naar de Abdij van Onze Lieve Vrouw van Nazareth in Brecht. In deze oase van rust wonen de zusters van de orde van Trappistinnen. De teleurstelling zal groot zijn als je ontdekt dat er hier geen bier wordt gebrouwen, maar wel kaarsen, zeep en shampoo worden gemaakt. Dan maar door naar einddoel Brasschaat, het stadje van de 'Rijke Nederlanders'.

 

Dag 4:
    Brasschaat - Breda (ca. 58 km)

Vandaag gaat het richting Nederland. Zo'n 10 km na de grens arriveer je bij het Trappistenklooster Abdij Maria Toevlucht, hier wordt de kruidige Zundert Trappist gebrouwen. Kijken, kijken, niet proeven! Dat kan meestal wel verderop in het Brabantse dorp Zundert, in een van de café's aldaar, want deze trappist is 'zeldzaam'. Je fietst verder naar de Nassaustad, het bijzonder gezellige Breda. In dit stukje Bourgondisch Nederland kun je in de sfeervolle binnenstad, heerlijk eten en drinken. Niet voor niets wordt Breda al jaren als 'Beste Uitgaansstad van Nederland' beoordeeld. Maak als het kan een rondvaart over de stadssingels en ontdek wat er zich in de loop van de tijd op en rond het Bredase water heeft afgespeeld. 

 

Dag 5:
    Breda - Oisterwijk (ca. 60 km)

Van de ene Brabantse stad naar de andere. Langs en over Brabantse beken fiets je de uitgestrekte Boswachterij Dorst binnen. Het wat verder gelegen Sint Annabos is onderdeel van de Ulvenhoutse bossen en werd in de zestiende eeuw aangeplant. De juiste naam is eigenlijk Annabos, wat beter klopt, want deze Anna, echtgenote van Willem de Zwijger, was zeker geen heilige! Je passeert typische Brabantse dorpen als Chaam en Hilvarenbeek voordat je aankomt in kruikestad Tilburg. Vanuit Tilburg scheiden nog enkele meters je van Abdij OLV Koningshoeven waar de bekende La Trappe speciaalbieren gebrouwen worden. In de naastgelegen kloosterwinkel kun je alle abdijproducten kopen om met volle bepakking de laatste kilometers naar Landgoed de Rosep, ten zuiden van Oisterwijk, af te leggen. 

 

Dag 6:
    Oisterwijk - Turnhout (ca. 60 km)

Vanaf de Oisterwijkse bossen zet je vandaag koers richting Turnhout. Je passeert gemoedelijke dorpjes als Moergestel, Hilvarenbeek en Alphen. Vanaf Alphen volg je het 'Bels Lijntje', een oude spoorlijn die in 2017 haar 150 jarig bestaan vierde. Dit 31 km lange spoortraject in nu omgebouwd tot fietspad en voert dwars door het groene grensland van Noord-Brabant en de Kempen. Je komt onder meer door Baarle, een pittoresk dorpje aan de grens met België. Eén dorp, twee gemeenten, twee landen en maar liefst dertig enclaves. Fiets door het dorp en het kan gebeuren dat je wel vijf keer de grens passeert. De grens ligt hier midden over straten, dwars door huizen en tuinen. Uiteindelijk bereik je de hoofdstad van de Kempen, Turnhout, dat garant staat voor een gezellige Vlaamse afsluiting.

 

Dag 7:
    Vertrek vanuit Turnhout

Na het ontbijt is je fietsvakantie ten einde.

 

Prijzen & data

VERTREKDATA

elke zaterdag van 30 maart t/m 21 september
 

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

 

€ 759

toeslag 1 persoonskamer

 

€ 300

  toeslag huurfiets

   €   90

toeslag e-bike

  € 180
  extra nacht Turnhout L/O    €   75

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren/viersterren hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- toeristische informatie voor onderweg

- verzekeringen

- bagagevervoer

- parkeerplaats
- toeristenbelasting 

- bijdrage SGR (€5,- p.p.)

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. 

 

Oud-Turnhout - Priorij Corsendonk***
Antwerpen - Van der Valk Hotel Antwerpen****
Brasschaat - Charmehotel Klokkenhof***
Breda - Golden Tulip Keyser****
Tilburg - Mercure Hotel Tilburg Centrum****
Praktische info

Utrecht-Turnhout: ca. 135km

Het hotel ligt op loopafstand van station Turnhout

Wij adviseren voor deze reis een fiets met minimaal 3 tot 7 versnellingen.

Parkeren bij het hotel is beperkt mogelijk (kosten € 10,- per dag). In de nabije omgeving van het hotel bevinden zich meerdere (gratis) parkeergelegenheden.

Reviews
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice