Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
 
Facebook
Youtube
Email
Bier & Historie in de Westhoek
niveau :
duur :
6 dagen
comfort :
periode
apr mei jun jul aug sep
reiscode
BE106001
interesse Hotelfietsvakanties Historie Gastronomie
prijs vanaf 676.5
Bier & Historie in de Westhoek
Bekijk foto's

Van strijdtoneel tot vredig oord...

Bier & Historie in de Westhoek

Je fietsvakantie door het Vlaamse deel van de Westhoek begint en eindigt in het historische, stadje Ieper. Onderweg wip je ook nog even de Franse grens over om het bruisende Lille te bezoeken. In het Belgische Watou overnacht je in de Brouwerij Sint Bernardus, waar je natuurlijk ook hun heerlijke abdijbieren kunt proeven. Je passeert op deze trip veel historische plekken die herinneren aan de bloedige 'Grote Oorlog' uit 1914-1918 (WO I).

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst in Ieper
Dag 2: Ieper - Lille (48 km)
Dag 3: Lille - Watou (67 km)
Dag 4: Watou - Diksmuide (53 km)
Dag 5: Diksmuide - Ieper (53 km)
Dag 6: Vertrek vanuit Ieper

Dag 1:
    Aankomst in Ieper

Je reist op eigen gelegenheid naar Ieper. Verken het fraaie stadscentrum met zijn bekende Lakenhalle. Heb je nog tijd? Bezoek dan 'In Flanders Fields': een museum met een missie. Wandel zeker 's avonds naar de Menenpoort, want om 20.00 uur klinkt hier elke dag 'the Last Post', gevolgd door een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de gevallenen van de bloedige 1ste Wereldoorlog.

 

Dag 2:
    Ieper - Lille (48 km)

Het eerste deel van deze route gaat over vlakke, rustige weggetjes door het uitgestrekte Vlaamse land. Je passeert typische Westhoekse gehuchtjes, elk met tenminste één café. Na zo'n 20 kilometer kun je kiezen voor de korte route naar Wervik of een extra lus naar Menen. Heb je 'goede' benen kies dan de laatste, want de Grote Markt van Menen is een uitgelezen lunchplek. Weer op het zadel steek je de grens over en fiets je langs de Franse oeverkant van de Leie naar Wervik, ooit een bloeiend tabakcentrum: zowel kweek, verwerking, handel en smokkel. Over het Noord-Franse platteland bereik je het fraaie, bruisende Lille, een stad met een rijke historie, een compact historisch centrum en een moderne culturele scene. 

Dag 3:
    Lille - Watou (67 km)

Via een comfortabel fietspad langs de Deûle raak je snel uit de drukte van Lille. Je fietst terug naar de oever van de Leie en bereikt West-Vlaanderen. Het wordt wat heuvelig en je passeert plaatsjes met illustere namen als Ploegsteert en Dranouter. De kortste route loopt pal op de grens. Echter een kleine omweg brengt je wel in Poperinge, 'de hoofdstad van het goede leven'. Bewonder hier de huizen in gotische stijl en bezoek het Hop Museum. Vervolgens weer 'hop' op de fiets en door naar de St. Bernardus brouwerij in Watou, waar naast traditioneel gebrouwen bier, ook een bed voor de komende nacht op je wacht. 's Avonds kun je hier genieten van een 'degustatiemenu': verschillende abdijbieren en echt Vlaams stoofvlees met frieten.

Dag 4:
    Watou - Diksmuide (53 km)

Vandaag 'bier en historie'. Het begint al bij de St-Sixtus abdij, waar monniken de Westvleteren Trappist brouwen. De brouwerij zelf is niet bezoeken, maar de heerlijke trappist is wel te proeven in het café er pal tegenover. Even later, in Reninge, vind je de Vandewalle brouwerij, die uitsluitend werkt met Poperingse hop. Drink niet te veel, want wat verderop fiets je langs het Ieperlee- en IJzerkanaal. 's Middags gaat het door het Westhoekse deel, dat bekend is om de 'Vlaamse Velden'. De 'Dodengang', het enige overgebleven stuk loopgravenstelsel uit WO I, vormt hier een beroemde herdenkingsplek. Vier jaar lang lagen hier Belgische en Duitse soldaten tegenover elkaar, soms slechts met enkele meters ertussen. Vele, vele duizenden lieten hier het leven. Het is nu nog maar enkele kilometes naar Diksmuide. Nog energie over? Maak dan de 'Stadslink' wandeling (3 km). die je langs de mooiste plekjes van het stadje brengt. 

Dag 5:
    Diksmuide - Ieper (53 km)

Dit wordt je laatste fietstocht door de Vlaamse Westhoek; een prachtige route over stille landwegen met prachtige uitzichten over het glooiende land. Je fietst tijdens deze tocht een stuk van de Vrijbosroute, een fraai fietspad dat gedeeltelijk langs het Ieperlee-kanaal loopt en later een oud spoorwegtraject volgt. Verderop passeer je verschillende oorlogsbegraafplaatsen en gedenkplekken, waaronder het indrukwekkene 'Passchendaele Memorial Museum'. Het museum, gevestigd in het kasteelpark van Zonnebeke, brengt de 3e slag om Ieper in herinnering, waarbij in vier maanden tijd honderdduizenden slachtoffers vielen. Aan het eind van deze bewogen dag fiets je door de beroemde Menenpoort Ieper, het stadje waar je 5 dagen geleden begon, weer binnen.

Dag 6:
    Vertrek vanuit Ieper

Na het ontbijt eindigt het arrangement en keer je op eigen gelegenheid huiswaarts.

Prijzen & data

 

VERTREKDATA

elke woensdag van 03.04 – 18.09.2024

 

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt

 

€ 669

  toeslag 1 persoonskamer

    € 300

  toeslag huurfiets

 

  € 150

  toeslag huurfiets e-bike

 

  € 220

  toeslag extra nacht

 

  €   70

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen drie- en viersterren hotels

- heen- en terugreis

- onbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Diner inclusief bierproeverij in Watou

- fietshuur

- Nederlandstalige routebeschrijving

- verzekeringen

- kaartmateriaal

 

- bagagevervoer

 
- toeristenbelasting 

 

 

 

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig. 

 

Leper - Flanders Lodge***
Lille - Best Western Premier Hôtel l'Arbre Voyageur Lille****
Watou - Guesthouse Brouwershuis
Diksmuide - Hotel Pax***
Praktische info

Utrecht - Ieper: ca. 260 km

Ieper beschikt over een treinstation, informeer bij de Treinreiswinkel naar de mogelijkheden

Wij adviseren voor deze reis een fiets met tenminste 21 versnellingen.

Wanneer je overnacht in het hotel buiten het centrum kun je de auto kosteloos parkeren. In het centrum gelden parkeerkosten.

GPS tracks op aanvraag beschikbaar

Reviews
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice