Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
Haspengouw fietsvakantie - Fietsen door de Fruitstreek
 
Facebook
Youtube
Email
Vlaams-Brabant - Haspengouw
niveau :
duur :
7 dagen
comfort :
periode
mrt apr mei jun jul aug sep
reiscode
BE107010
interesse Hotelfietsvakanties Historie Fotografie Cultuur fietsvakanties Fietsen in de natuur
prijs vanaf 796.5
Vlaams-Brabant - Haspengouw
Bekijk foto's

Een fantastisch, fruitig fietsparadijs

Vlaams-Brabant - Haspengouw

Het zacht glooiende land van Haspengouw, dé fruitstreek van België, is een heus fietsersparadijs. Naast appel- en peerboomgaarden, ook wijnvelden, kastelen, historische stadjes en monumenten. Je start- en finishplek is het oergezellige Hasselt. Peddel over verkeersluwe binnenweggetjes langs aangename provinciestadjes als Sint-Truiden, Diest en Tienen. 

lees meer >>
Route
Dag 1: Aankomst Hasselt
Dag 2: Hasselt - Sint Truiden (ca. 40 km)
Dag 3: Sint Truiden - Tienen (ca. 59 km)
Dag 4: Tienen - Diest (ca. 56 km)
Dag 5: Diest - Geel (ca. 43 km)
Dag 6: Geel - Hasselt (ca. 71 km)
Dag 7: Vertrek vanuit Hasselt

Dag 1:
    Aankomst Hasselt

Je reist op eigen gelegenheid naar Hasselt, een verrassend leuke Belgische stad, die ook wel ‘de hoofdstad van de smaak’ wordt genoemd. Je vindt er niet alleen volop gezellige eettentjes en Hasseltse lekkernijen, maar ook veel leuke winkels en een sfeervolle binnenstad. Hasselt staat daarnaast bekend om de mooie Japanse tuin, bijzondere musea en kleurrijke street art.

 

Dag 2:
    Hasselt - Sint Truiden (ca. 40 km)

Vanuit Hasselt wordt het ontspannen trappen door het natuurgebied Mombeekvallei, dat zich als een smal groen lint door de vruchtbare landbouwgronden rond Alken en Sint-Lambrechts-Herk slingert. De beekvallei bevat naast ruigten en struwelen ook heel wat houtkanten, bloemrijke hooilanden en beekbegeleidende bosjes. Dan richting het vogelrijke provinciedomein het Vinne, het enige natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen, gelegen op een belangrijke vogeltrekroute. Misschien is het tijd voor een borrel bij de alcoholstokerij van Wilderen. De hoofdstad van Haspengouw, het historische Sint Truiden, is gelegen in het groen, en kent zo'n 250 beschermde monumenten.

 

Dag 3:
    Sint Truiden - Tienen (ca. 59 km)

Uitgeslapen en wel, kun je voor je gaat de 196 treden van de abdijtoren beklimmen voor een indrukwekkend uitzicht over Sint-Truiden, de stad van de Heilige Trudo. Eenmaal op de fiets gaat het over de licht glooiende Haspengouwse wegen naar de mooiste plekjes van deze fruitstreek. Tegen het einde van de tocht kom je in Hoegaarden, waar je een bezoek kunt brengen aan het interactieve bezoekerscentrum van de gelijknamige brouwerij. Om wat vervelende kasseistroken te vermijden, maken we nog een klein lus om te eindigen in het tintelende Tienen, gelegen op het Haspengouwse plateau.

 

Dag 4:
    Tienen - Diest (ca. 56 km)

Als snel na je vertrek fiets je alweer tussen de landerijen en door de bossen. In Tielt-Winge vind je een surrealistische, zwevende uitkijktrap die hoog boven het landschap uittorent. Even verderop passeer je een heus wijnkasteel, zodat in bierland België ook de wijnliefhebber aan zijn trekken komt. Via Scherpenheuvel, met de oudste koepelkerk der Lage Landen, gaat het naar Oranjestad Diest. Dit onbekende stadje vormt waarschijnlijk een van de grootste verrassingen van de reis. Het begijnhof in Diest is één van de oudste en best bewaarde van Europa. Kuier langs de Demer die opnieuw door de stad stroomt, met aan de oevers wandel- en fietspaden, toegangstrappen, terrassen en zelfs een vlonderpad over het water.

 

Dag 5:
    Diest - Geel (ca. 43 km)

De etappe van vandaag voert door de rijke natuur van de Kempen. Onderweg biedt de 14e-eeuwse Maagdentoren Zichem een prachtig uitzicht over de omgeving. Je kunt hier ook een boottocht maken in een authentieke platboot. Via de abdij van Averbode fiets je door het prachige bos van Helschot waar de bekende Vlaamse schrijver Willem Elsschot zijn inspiratie opdeed. Tenslotte langs het natuurreservaat Tichelbroek, een moerasgebied aan de monding van de Kleine Laak in de Grote Laak, een aantrekkelijk landschap met enkele hoeves, weilanden, eikenbossen en dreven, met tussen de broekbossen verscholen, een natuurlijke waterplas. Je eindbestemming is Geel, de barmachtige stede, met een gezellig hart, de markt.

 

Dag 6:
    Geel - Hasselt (ca. 71 km)

Eerst volg je de loop van de Grote Nete, die door het Kempische land kronkelt. Voorbij Meerhout zeg je de rivier vaarwel en fiets je door de Limburgse mijnstreek. De mijnen hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op het Limburgse landschap en de Limburgse mens. Dat alles is terug te zien in het interessante mijnmuseum in Beringen. Even verderop gaat het door de bossen rond Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. Het is nu niet ver meer naar Hasselt; het laatste stukje gaat door het natuurgebied de Wijers, ook wel het land van 1001 vijvers genoemd. Je fietst er tussen honderden waterpartijen met een bijzondere fauna en flora. Je eindigt in het gezellige Hasselt, waar je een week geleden aan je fietsvakantie begon.

 

Dag 7:
    Vertrek vanuit Hasselt

Na het ontbijt eindigt je arrangement door de fruitstreek Haspengouw.

 

Prijzen & data

 

VERTREKDATA

Elke zaterdag vanaf 30 maart t/m 21 september.

PRIJZEN per persoon

2 persoonskamer incl. ontbijt 

 

 € 789

toeslag 1 persoonskamer

   € 360

 

   

toeslag huurfiets 

 

 € 105

  toeslag huurfiets e-bike

 

   € 175

  extra nacht 2 persoonskamer

 

   €   75

  extra nacht 1 persoonskamer

 

   € 105

 

INBEGREPEN

NIET INBEGREPEN

- overnachtingen driesterren hotels

- heen- en terugreis

- ontbijt(buffet)

- overige maaltijden

- Nederlandstalige routebeschrijving

- fietshuur

- kaartmateriaal

- verzekeringen

- bagagevervoer

 
- toeristenbelasting

 

 

 

Slapen & eten

Waar verblijf je?

Hieronder staan de accommodaties waar je overnacht vermeld. Ze zijn zorgvuldig door ons geselecteerd en ingesteld op fietsers. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Mocht één van de onderkomens zijn volgeboekt, dan reserveren wij een vergelijkbaar alternatief.

Waar eet je?

Het ontbijt is bij deze reis inbegrepen. Je bepaalt zelf waar je luncht of dineert. Op loopafstand zijn er vrijwel altijd één of meerdere eetgelegenheden aanwezig.

 

Hasselt - HasHotel****
Sint-Truiden - Belle Vie***
Tienen - Alpha Hotel***
Diest - Hotel de Franse Kroon***
Geel - Hotel Roosendaelhof***
Praktische info

Afstand vanaf Utrecht naar Hasselt is ca 160 kilometer

Hasselt is goed bereikbaar per trein, informeer bij de Treinreiswinkel naar de mogelijkheden

Voor deze fietsvakantie adviseren wij een fiets met tenminste 7 versnellingen 

Reviews
extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice