Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
 
Facebook
Youtube
Email

Huh? Het fietserpad?

Het wat? Het Pieter- of Fietserpad?

Door: Toine de Jong

'Heb je dit gezien? Het Pieterpad kun je niet alleen wandelen maar ook fietsen.’ Het was mei 2020 en ik hield de juist verschenen gids ‘Fietsen langs het Pieterpad’ van Ad Snelderwaard omhoog. Mijn lief wierp er een snelle blik op en zei afgemeten: ‘Zo’n tocht is er al lang. Dat noemen ze het Fietserpad. Die loopt ook van Pieterburen naar de Pietersberg’. Verbaasd over zoveel dubbel werk vergeleek ik beide routes en ging op zoek naar de ‘tien verschillen’. Die bleken er wel te zijn. Vanaf het Groningse Pieterburen, in het hoge noorden, draaiden de beide routelijnen nog onwennig om elkaar heen, maar bij het Drentse Coevorden namen ze toch echt afscheid van elkaar. In de buurt van het Gelderse ’s-Heerenberg vonden ze elkaar weer, en gingen ieder huns weegs langs de Maas naar het einddoel, de Zuid-Limburgse Pietersberg.

‘Best of both worlds’

‘Wat als we een stuk van Pieterpad en Fietserpad aan elkaar plakken? Kun je een mooi rondje maken.’ Yep! Mijn voorstel werd aangenomen. Er waren nog wel wat aanpassingen nodig, maar een schitterende Gelders- Overijsselse fietsronde was geboren, en we noemden haar ‘Ten Oosten van de IJssel’. Eenmaal op pad fietsten we dagenlang door prachtige bos- en heidelandschappen en ontdekten weer eens dat Nederland zeker niet overal plat is. We kwamen langs stille vennen en klaterende beken, langs watermolens en kastelen. Zagen de Zwillbrocker flamingo’s en jonge Oehoes in de Winterwijkse steengroeve. Volgden de kronkelende Duitse Vechte, verbaasden ons over de pracht van het on-Nederlandse, golvende Twentse land en de verscholen boerderijen in de Achterhoek. Afgeladen met indrukken genoten we iedere fietsdag na in een gastvrij onderkomen.

 

Wat te kiezen?

Een fietstocht maken door het oosten van ons land? Wij zeggen na onze ervaring: ‘Zeker doen!’. Hier geen typische Hollandse polders, brede rivieren, zee, strand, duin en 24/7 randstad gedoe, maar echt iets heel anders; rust en stilte, en een nog steeds prachtig boerenland afgewisseld met de mooiste natuur.  Wil je een zorgeloos rondje peddelen, kijk dan bij onze fietsvakantie ‘Ten Oosten van de IJssel’. Onze tip: kies als het even kan voor de springerige lente of de kleurrijke herfst. Gegadigden voor de volle 500 km van Pieterburen naar Pietersberg, kunnen bij Fietsrelax het totale Pieterpad op de Fiets in 11 dagen afleggen. Je kunt het ook in 3 afzonderlijke etappes van 5 dagen doen: (1) Pieterburen > Hellendoorn, (2) Hellendoorn > Boxmeer  en (3) Boxmeer > Pietersberg. Wil je deze tocht helemaal zelf organiseren? Schaf dan de onmisbare gids ‘Fietsen langs het Pieterpad’ aan, verkrijgbaar in de webshop van de Fietsvakantiewinkel.

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice