Fietsrelax
Fietsvakanties voor iedereen
 
Facebook
Youtube
Email

Fietsvakantie-inspiratie!

Wat gaan we doen dit jaar? Op fietsvakantie! Dat klinkt goed, maar de volgende vraag is hoe gaan we dat doen? Je kunt natuurlijk zelf met kaarten en boekjes nauwkeurig je routes uitstippelen langs campings, chambre d'hôtes of Gastehäuser. Je fiets laad je vol met alle benodigdheden en vervolgens fiets je de vrijheid tegemoet. De ideale vakantie voor de avonturier! Op de website van de Fietsvakantiewinkel kun je alles vinden over de voorbereiding op je fietsvakantie. Het kan natuurlijk ook allemaal wat gemakkelijker, boek een georganiseerde (individuele) fietsvakantie en de hotels zijn al voor je geregeld, de routes zijn uitgestippeld en je bagage wordt vervoerd. Het enige wat je nog moet doen is fietsen!

De volgende vraag is waar gaan we naartoe? Blijven we in Nederland of willen we toch de grens over? Het liefste niet te zwaar en als het even kan mooi weer. Er zijn mogelijkheden te over, hierbij een inspiratielijst met 10 reizen voor zowel de avonturier als degene die het liever allemaal geregeld heeft.

Via Rhona - Zonnig fietsen door het Rhônedal in Zuid-Frankrijk

Fietsen over de ViaRhôna beschrijft een ruim 600 km lange, voor meer dan de helft autovrije fietsroute die de Rhône volgt van Genève naar de Plage Napoleon aan de Middellandse Zee. De route is nog niet helemaal klaar, met name het eerste deel na Genève en het eerst stuk na Lyon is nog tussen druk verkeer, maar maar met de gids van Luc Oteman kun je relaxed doorfietsen. Voor de stukken die nog niet klaar zijn zocht hij de best fietsbare alternatieven. Fietsen langs de Rhône van Zwitserland naar de Middellandse Zee is een ontdekkingsreis door een voortdurend veranderend landschap. Indrukwekkende bergcoulissen en kloven worden afgewisseld door stuwmeren en spiegelende watervlakten.

Fietsgids: Fietsen over de ViaRhôna

Fietsvakantie: Langs de Zwitserse Rhône

Via Rhôna etappe 1 - van Genève naar Lyon

Via Rhôna etappe 2 - van Lyon naar Orange

 

La Vélo Francette - Over rustige wegen en oude jaagpaden 

La Vélo Francette® voert via rustige wegen en paden langs de landingsstranden van de Tweede Wereldoorlog, het Normandische coulisselandschap en volgt dan het oude jaagpad langs de rivier de Mayenne. In Val de Loire kunnen de fietsers afstappen om de troglodyten te bekijken, de intrigerende grotwoningen. Na de doorsteek van Angers naar Saumur volgen de prachtige Vallée du Thouet en het moerasgebied bij Poitiers, le Marais Poitevin. Bij aankomst in de schilderachtige, historische havenstad La Rochelle lonkt de Atlantische Oceaan, waarin na alle inspanningen natuurlijk een welverdiende duik mag worden genomen.

Fietsgids: La Vélo Francette, de la Normandie à l'Atlantique 

Fietsvakantie: Fietsvakanties langs la Vélo Francette 

 

Drau-Radweg - Makkelijk fietsen langs zware heuvels in Tirol en Karinthië

Langs de Drau, de grootste rivier in Karinthië, slingert zich de Draufietsroute (Drauradweg) door het landschap. In totaal 366 km lang, beginnend in Italië, kronkelend door het merenlandschap van Karinthië en eindigend in Slovenië. Je begint het beste in Toblach (Italië) en rijdt vervolgens richting het Oosten. De route loopt van West naar Oost licht af en is daardoor makkelijk te fietsen. Door de bewegwijzering krijgt iedereen de kans om dát deel te fietsen waar men zin in heeft. Om echter de volledige schoonheid te ervaren, zou men vier tot zeven (afhankelijk van de conditie) dagen de tijd moeten nemen.

Laat je niet door het aantal kilometers afschrikken! Je kiest je eigen traject langs de rivier en eenmaal onderweg vergeet je de tijd door al het natuurschoon en de gezellige dorpjes om je heen. Deze fietsroute is voor de hele familie geschikt. Zo kunnen de kleinkinderen door de brede, veilige paden gewoon mee met hun ouders en grootouders

Fietsgids: Drau-Radweg 

Fietsvakantie: Drau Radweg - van Brixen naar Villach 

 

Elbe Radweg - Het Toscane van Zuid-Duitsland

De Elberadweg voert in twee delen van Praag in Tsjechië (langs de Moldau) naar Hamburg in Noord Duitsland. Onderweg komen cultuurliefhebbers ruimschoots aan hun trekken in grote en kleinere steden als Praag, Dresden, Wittenberg en Magdeburg. Tussen deze en andere mooie steden zijn de natuurliefhebbers en rustzoekers aan de beurt. De Elbe staat bekend om zijn uitgebreide flora en fauna, dus een must voor de fietsende vogelaar of de vogelende fietser. Maar ook liefhebbers van scheepvaart, terrasjes en geschiedenis hoeven zich niet te vervelen. Wie de route met de stroom mee fietst hoeft amper te klimmen.

Fietsgids: Elbe-Radweg 1 

Elbe-Radweg 2

Fietsvakantie: Elbe Radweg - etappe 1 - van Vrchlabi naar Praag 

Elbe Radweg - etappe 2 - van Praag naar Dresden 

Elbe Radweg - etappe 3 - van Dresden naar Maagdenburg 

Elbe Radweg - etappe 4 - van Maagdenburg naar Cuxhaven 

 

Fietsen in de Veneto - Fietsen in de omgeving van Venetië

De fietsgids door de Veneto is voor de makkelijke, ontspannen fietser die over rustige fietspaadjes de hoogtepunten van cultuur in de Veneto en daar rondom wil ontdekken. De gids voert niet alleen over een netwerk van veilige rustige fietspaden tussen de steden Verona, Vicenza, Padua, Venetië en Treviso maar biedt ook uitstapjes naar Ferrara, Mantua en Modena. Ook voor wie helemaal niet van klimmen houdt, is deze gids ideaal. Negentig procent van de routes uit deze gids zijn vlak, ook al zie je de heuvels van de Colli Euganei, de Monti Berici en de uitlopers van de Dolomieten nabij.

Fietsgids: Onbegrensd fietsen door de Veneto 

Fietsvakantie: De Prosecco Route 

 

Loire à Vélo - Fietsen door Midden-Frankrijk

Langs de Loire is het opvallend vaak heel mooi weer. "Die koningen gingen er niet voor niets allemaal wonen". Gemiddeld is het er echt een graad of 5 warmer dan bij ons met ook minder neerslaag.

De fietsroute zelf mag je al helemaal niet tegenhouden te gaan. "Loire à Vélo" is inmiddels al helemaal klaar en bewegwijzerd. Prachtroute langs een droomrivier waar geen economie over heen vaart. Dromerige plaatjes dus. Hiernaast kom je langs vele, vele mooie plaatsen: Tours, Blois, Orleans, Saumur en ga maar door. Dan hebben we het nog niet eens over de kastelen gehad.

Het stuk tussen Tours en Saumur is het meest bekend, maar wij zouden heel relaxed door fietsen naar de kust, naar Angers.

Fietsgids: Loire-kastelen fietsroute 

Loire-Radweg 

Fietsvakantie: Fietsen langs de Loire ofwel 'Loire à Vélo 

 

100 Schlösserroute - Kastelen, Pättkes en Flamingo's  

Bij velen wellicht allang bekend, maar anders te mooi om je te onthouden. De Duitse 100-kastelenroute. Ook bij onze oosterburen zeer populair. En terecht!  Er zijn wel doorsteekjes mogelijk (ook beschreven in gids) waardoor je de route net zo lang kan maken als je wil. In totaal zelfs meer dan 1000 km. Maar je kunt net zo goed bijvoorbeeld twee dagen een stuk gaan fietsen. De route is bewegwijzerd.

Fietsgids: 100 Schlösser Route 

Fietsvakantie: Grote Kastelenroute door het Münsterland

Münster & Omgeving

 

Rondje Monschau - Ongeveer 275 km 

Dit is ook toprondje, vinden we zelf. Als je zelf gaat fiets je eerst vanuit Roermond langs het verassend mooie riviertje de Rur, helemaal naar Monschau. Je volgt voortdurend de Ruruferradweg. In Monschau pak je de Vennbahn op naar het noorden en komt dan uit in Aachen. Hier kun je al met de trein naar Heerlen, maar we raden aan om de mooie LF6 naar Maastricht te fietsen. Dat is maar een kilometer of 35. Alles bewegwijzerd. Voor wie het georganiseerd wil doen hebben we een optie door 3 landen. Je fietst eerst een lus door de Voerstreek naar Eupen om via de Hoge Venen en de Vennbahn naar Monschau te rijden. Vanaf hier volg je de Rur helemaal tot aan Vlodrop.

Fietsgidsen: RurUfer-Radweg 

Vennbahn-Radweg 

Kaart Aachen Dreiländereck

Fietsvakantie: 3-Landen fietstour - tussen Maas en Rijn

 

Internationale Maas Fietsroute

Sinds 2017, zo goed als klaar. Je zou natuurlijk ook alleen een gedeelte van deze fietsroute kunnen doen. Doe je hem in zijn geheel dan is het ongeveer 950 km, als je in Langres begint. Uiteraard kan het Nederlandse gedeelte ook gedaan worden, want ook dat is zeer prettig fietsen.  Een voordeel van deze Maasroute is dat Paul Benjaminse er een heel prima fietsgids van heeft gemaakt. In de zomer gaat er regelmatig een bus terug vanuit Frankrijk.

Maas Fietsroute 

LF Maasroute Cycle guide 

Fietsvakantie: Maasroute - etappe 1 - van Sedan naar Maastricht 

Maasroute - etappe 2 - van Maastricht naar Nijmegen 

Maasroute - etappe 3 - van Nijmegen naar Rotterdam 

 

Alpe Adria fietsroute

Mag er echt af en toe wel een uitdaging in zitten, dan zou je zeker over de Alpe Adria Radweg kunnen nadenken. Een prachtige doorsteek van het Oostenrijkse Salzburg naar Grado vlak bij Venetië aan de Adriatische zee. Over de hele lijn goed te doen, maar er zitten een paar keer echt pittige stukken tussen. Die duren echter nooit heel lang. Je krijgt er natuurlijk veel voor terug. Je rijdt dwars door de bergen heen. Dat is zeker niet alleen voor kinderen heel imponerend. Een nadeel van dit traject is dat het er niet al te veel overnachtingsmogelijkheden zijn. Je moet dus echt per dag wel een flink stuk kunnen afleggen.

Fietsgids: Alpe Adria Radweg 

Salzburg - Venetië/Istrië 

Fietsvakantie: 'Alpe Adria' van de Alpen naar de Middellandse Zee

extraSmallDevice
smallDevice
mediumDevice
largeDevice